Εταιρείες δίσκων με ονοματεπώνυμο και ξεχωριστή φαντασία

Εταιρείες δίσκων με ονοματεπώνυμο και ξεχωριστή φαντασία

Οι απανταχού μουσικόφιλοι, στο πάλε ποτέ «παιχνίδι» -της προ internet εποχής - που ονομάζαμε «κυνήγι δίσκων» ψάχναμε κάποτε από γειτονιά σε γειτονιά, από δισκάδικο σε δισκάδικο, το «άγιο δισκο-πότηρο», το «διαμάντι» κάτω από το χώμα, το φετίχ που θα έλυνε τα μάγια, και θα οδηγούσε τ’ αυτιά μας και τον νου σε βαθύτερες αξίες, σε ανώτερα επίπεδα γνώσης, ακρόασης και ικανοποίησης. Έτσι τουλάχιστον νομίζαμε, αυτό ήταν που έδινε ώθηση να γίνουμε περισσότερο παρατηρητικοί, αλησμόνητα πολυσυλλεκτικοί, αθεράπευτα επίμονοι και ενδιαφέροντα παρεξηγήσιμοι.

Ψάχνοντας συνήθως την αυθεντική έκδοση του δίσκου, αυτόν με τα ένθετα, τις πληροφορίες, τους στίχους, τα διπλά εξώφυλλα και ότι άλλο τον συνόδευε, η αναζήτηση χτυπούσε κόκκινο. Βέβαια στους χαλεπούς καιρούς της νιότης, το περιορισμένο χαρτζιλίκι στένευε αρκετά τους ορίζοντες δράσεις και η επιτυχία μας πολλές φορές εξαργυρώνονταν με μια 60άρα maxell κασέτα αντιγραφής από επαρχιακό δισκάδικο ή από κάποιον φίλο ή γνωστό γνωστού που μπορεί να μην ήξερε πολλά αλλά έφτανε η κατοχή ενός και μόνου αντιτύπου, στιβαγμένου μαζί με σταυρόλεξα, αθλητικές εφημερίδες, σημειώσεις φροντιστηρίου και πονηρά λαϊκά κόμικ, να τον ανεβάσει στα μάτια μας στον θρόνο του εν δυνάμει μύστη, έστω κι αν το λαϊκό παρελθόν ή το «καρεκλάδικο» παρόν του, έδειχνε ότι ήταν απλώς κυρίζι.

Έπρεπε να φτάσει η «αναθεωρητική» δεκαετία του ’80 για να δούμε «φως στο τούνελ». Να πέσουν τα τείχη, κυριολεκτικά, η πληροφόρηση να μπει σε πλουραλιστική τροχιά, οι εταιρείες επανεκδόσεων δίσκων ν’ αρχίζουν να ξεφυτρώνουν μαζί με τους «πειρατές» σαν τα μανιτάρια, έτσι που οι εκδόσεις ξεχασμένων, αγνοημένων, παραμελημένων και παραγνωρισμένων δίσκων, κάτω βέβαια και από το πρίσμα «φωτισμένων» και «ψαγμένων» κριτικών στον περιοδικό τύπο, να αποκτήσουν πλέον αξία και σημασία, κάποιες φορές ανώτερη του προϊόντος και εμάς σαν ντοπαρισμένους αθλητές να τρέχουμε να καταναλώσουμε αδιάκριτα από τον «κατάλογο» και ας μην είχαμε ακούσει ούτε μια νότα από τους «θαμμένους» αυτούς θησαυρούς.

Στο marketing αυτό λοιπόν, εμφανίστηκαν εταιρίες και εταιρίες, μικρές και μεγάλες, γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ευρείας κυκλοφορίας αλλά και περιορισμένων εκδόσεων, με αντικείμενο πάντα το ίδιο διψασμένο κοινό.

Σ’ αυτές τις αφανείς, παράξενες, παραμελημένες, άγνωστες, εξειδικευμένες, εξαφανισμένες, επιμελημένες, ατημέλητες, εταιρείες, αποσκοπεί ο παρακάτω χείμαρρος λογότυπων εταιρειών, με σκοπό να δείξει κι ν’ αποτυπώσει μια «ασήμαντη» πληροφορία που ο μύθος της μουσικής την αφήνει πάντα στο περιθώριο ενός τυπωμένου φακέλου συσκευασίας.

Απ’ τον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής διάλεξα ότι μάλλον ξέχασε ο Νώε της δισκογραφίας. Εμβληματικές προσωπικότητες, φιγούρες ή καρικατούρες όπως John Kennedy, Martin Luther King, Chuck Norris, Anthony Perkins, Tom Hanks, Hitler!! και άλλοι που ξεπηδούν αδιάντροπα από τα μολύβια σχεδιαστών. Σε συνέχεια της ελευθερίας σκέψης και λόγου, αντιστασιακά σύμβολα, επαναστατικά λάβαρα, φυλακές και άλλα, γίνονται όπλα για πρόκληση ή απεγκλωβισμό εσωτερικών εντάσεων και παραστατικών συνθημάτων.

Προϊόντος χρόνου και προτίμησης, αθλήματα, κυνήγι, ανεύρεση επιθυμιών, καταπιεσμένα ένστικτα, προδομένα μυστικά, αφηρημένες και αφαιρετικές καταστάσεις όλα στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο του τυπογραφείου.
Σειρά στην έμπνευση με Οικολογία, μόλυνση και ζωολογία σε παράταξη μάχης στο περιθώριο μίας μονοκονδυλιάς.

Τελευταίο προπύργιο, Θρησκεία, αίρεση, αναίρεση, αφαίρεση, μεθυσμένες παρθένες, άσκοποι και κατάσκοποι, όλοι στο χάρτινο παιχνίδι μιας σελίδας, σαν χαράκωμα μνήμης, μουσικής ή κραυγής

Τα σύμβολα είναι το τελευταίο φώς μιας εικόνας που στολίζει αφαιρετικά την μουσική δημιουργία.

logotypa etairiwn diskwn 1

logotypa etairiwn diskwn 2

logotypa etairiwn diskwn 3

logotypa etairiwn diskwn 4a

logotypa etairiwn diskwn 5

logotypa etairiwn diskwn 6

logotypa etairiwn diskwn 7

logotypa etairiwn diskwn 8

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΟΛΟΓΚΑΣ

Δείτε ακόμη:

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>> Μέρος 'Α

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>