Covid-19: Φωτογραφίες και αφίσες του παρελθόντος για την πανδημία που ταλαιπωρεί όλους μας

Covid-19: Φωτογραφίες και αφίσες του παρελθόντος για την πανδημία που ταλαιπωρεί όλους μας

Με αφορμή ένα άρθρο του Bernard Henri Levy, ενός από τους διασημότερους διανοούμενους της Ευρώπης, στην Γαλλική εφημερίδα “Le Point” στις 9 Απριλίου 2020, όλοι μας μπορούμε να αναρωτηθούμε για την γρίπη του κορωνοϊού “Covid-19” γιατί εδώ, γιατί τώρα και τι μέλει γενέσθαι από δω και πέρα.

Ερωτήματα που αυτή την στιγμή δεν έχουν απαντήσεις αλλά δεν μας πειράζει (ή όχι), να ρίξουμε μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν και λίγο στο απώτερο, όπου η ιστορία έχει γραφτεί με πολύ ζοφερά γράμματα και εικόνες που όλοι μας θα θέλαμε να ξεχάσουμε, όπως το έχουμε κάνει άλλωστε, γιατί απλώς δεν το έχουμε ζήσει από πολύ κοντά Αλλά η ιστορία πάντα διδάσκει σε ΄κείνους, που ακούν, διαβάζουν, βλέπουν και κρίνουν.

Το 1968 ξεκινά από την Κίνα μια πανδημία ενός άγνωστου ιού που σαρώνει την υφήλιο. Αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο νεκροί σ’ όλο τον κόσμο. Τα θύματα πεθαίνουν από πνευμονική αιμορραγία ή ασφυξία.

Το 1957 ξεκινά πάλι από την Κίνα! μια πανδημία που σύντομα βαπτίζεται «Ασιατική γρίπη» και σε έξι μήνες κάνει τον γύρο του κόσμου με αποτέλεσμα δύο εκατομμύρια νεκρούς.

Το 1918 ξεκινά από την Άπω Ανατολή, μάλλον Κίνα ξανά!!, μια πανδημία γρίπης που ο ιός αρχικά μεταπηδά από τα πτηνά στον άνθρωπο (κάτι πρόσφατο μου θυμίζει και πάλι) και εξαιτίας της πανδημίας που προήλθε από τον τύπο της Ισπανίας, παίρνει την ονομασία «Ισπανική γρίπη».

Η καταστροφική αυτή πανδημία που συμπίπτει και με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκδηλώνεται με θάνατο από πνευμονικό οίδημα και κρατηθείτε, αφήνει πίσω της 100.000.000 νεκρούς, σχεδόν το 1/3 του τότε πληθυσμού της Γης και γίνεται ή πιο καταστροφική πληγή του ανθρώπινου γένους στον 20ο Αιώνα.

Αν πάμε λίγο πιο πίσω στον Μεσαίωνα, μεταξύ 1348-1353, εξαιτίας των άθλιων για την εποχή συνθηκών υγιεινής έχουμε την πιο χειρότερη πανδημία, την εξάπλωση της Βουβωνικής Πανώλης ή αλλιώς “Black Death”, που αφήνει πίσω της 200.000.000 νεκρούς!!! και εξαφανίζει σχεδόν το 1/3 του Ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Αν όλα αυτά σαν φαίνονται μακρινά, ξεχασμένα και απλώς νούμερα πάνω σε χαρτί και αν πάνω από τα χώματα των προηγούμενων νεκρών έχουν θαφτεί πιο πρόσφατοι, πιο νέοι και πιο προσφιλείς μας άνθρωποι από άλλες αιτίες, να ξέρετε πως οι νεκροί ποτέ δεν ξεχνούν, μόνο εμείς οι ζωντανοί λησμονούμε κάθε λίγο και λιγάκι.

Οι συνθήκες καραντίνας και οι συμβουλές των ειδικών για τις προφυλάξεις, για τα φάρμακα, για τα στατιστικά, τους κινδύνους και όλα αυτά που βλέπουμε ή ακούμε στις ειδήσεις μας φαίνονται υπερβολικά και απαισιόδοξα. Μην τρομάζετε περισσότερο ή λιγότερο, πάντα έτσι ήταν. Οι παρακάτω αφίσες, χάρτες και φωτογραφίες του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος δείχνουν ακριβώς τα ίδια, να μην πω και με πιο μακάβριο τρόπο. Υπομονή και ψυχραιμία λοιπόν έως τον επόμενο «αόρατο» Πόλεμο.

Ρώσικη Αφίσα –Υγιεινής χεριών -1955 Σημερινή αφίσα καθαριότητας χεριών COVID-19

covid 19 pandhmia apotis4stis5

Ρώσικη Αφίσα – Προφυλάξεις Γρίπη -1957 Μαθήματα «Ισπανικής Γρίπης» στις ΗΠΑ -1918

covid 19 pandhmia apotis4stis5 2

Βρετανία –«Ασιατκή Γρίπη» -1957 Βρετανία –Χημικός Πόλεμος – Β’ Παγκ.(1940-1945)

covid 19 pandhmia apotis4stis5 3

Ρωσία –Πανδημία -1968 Ρωσία –Επιδημία χολέρας -1889

 

covid 19 pandhmia apotis4stis5 4

Ενδυμασία Γιατρού – Black Death –(1348-1353) Επιδημία Πολιομυελίτιδας -1952

covid 19 pandhmia apotis4stis5 5

Ρωσική αφίσα – Συμβουλών υγιεινής για αποφυγή κάθε πανδημίας - 1957

covid 19 pandhmia apotis4stis5 6

Παγκόσμιος χάρτης «Μαύρης Πανώλης» - “Black Death” στον Μεσαίωνα – 14ος Αιώνας

covid 19 pandhmia apotis4stis5 7

Δείτε ακόμη:

>>

>>

>>

>>

>> Μέρος 'Α

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>