Παράξενες συγγένειες - εκεί όπου το κιτς γίνεται τέχνη όπως και το αντίθετο

Παράξενες συγγένειες - εκεί όπου το κιτς γίνεται τέχνη όπως και το αντίθετο

Κάποτε τα εξώφυλλα δίσκων, εκτός ίσως από το ραδιόφωνο, ήταν ο μοναδικός τρόπος για ν’ αποκτήσει κάποιος μουσική δισκοθήκη, μουσικές γνώσεις και ακούσματα. Τα όμορφα, ουδέτερα, αδιάφορα, εποχιακά, εορταστικά, καλλιτεχνικά, απροσδιόριστα, προκλητικά, συντηρητικά ή απλώς ενημερωτικά εξώφυλλα, είναι κάποιες από τις κατηγορίες που θα περνούσαν μπρός από τα μάτια σου, στην βιτρίνα ή στις προθήκες ενός δισκάδικου, καθώς έψαχνες κάτι γνωστό, εμπορικό, διάσημο, διαφημισμένο, προτεινόμενο, χορευτικό, ξεσηκωτικό, ενδιαφέρον, «άγνωστο», βραβευμένο, πολυακουσμένο ή τυχαία ενδιαφέρον.

Οι παρακάτω τίτλοι και οι «ασύλληπτες» πολλές φορές εικόνες τους από διαφορετικές χώρες, εποχές, είδη, κουλτούρες, οπτικές και απόψεις, δείχνουν όλες το ίδιο σημάδι στον καμβά της τέχνης. Ότι η φαντασία δεν έχει όρια, σύνορα και ωράριο.

Δεν υπάρχουν κανόνες στον πολύχρωμο κόσμο της μουσικής του τότε και του τώρα. Τα παρακάτω εξώφυλλα δείχνουν ακριβώς αυτό. Ότι θέλεις να πεις, να τραγουδήσεις, να συνθέσεις ή να φωνάξεις, υπάρχει πάντα ένας μοναδικός τρόπος να το εκφράσεις σε μια εικόνα, σε μια ανάσα, σε ένα ίχνος . Η στιγμή και ο χρόνος θ’ αποφασίσει για το μέλλον του.

Η παρέλαση αρχίζει, πιάστε την καλύτερη θέση, πάρτε τα κυάλια σας για τις λεπτομέρειες και αφήστε την φαντασία να βουτήξει βαθιά στον χρόνο και να πατήσει γκάζι.

Čisti Zrak - 301Oko Moje Plavo -1975 Yogoslavia & The Gordian Knot -1968 US

paraksenes syggeneies ekei opou to kits ginetai texni opos kai to antitheto 1

Ροκ μπάντα από το πολύπαθο Σεράγεβο που δείχνουν να έχουν, οπτικές τουλάχιστον συγγένειες με τους Black Sabbath και τους Grand Funk Railroad, τους ελέφαντες, την τοξική μόλυνση της ατμόσφαιρας και την οικολογία. Όσο για τους Καλιφορνέζικη μπάντα «Γόρδιος δεσμός» από το 1968 ακόμα προσπαθούν να λυθούν και ζητούν όπως βλέπεται, απελπισμένα βοήθεια.

Les Compagnons De La Chanson -La Petite Julie -1969 France & Larry Williams & Johnny Watson -Two For The Price Of One -1967 US

paraksenes syggeneies ekei opou to kits ginetai texni opos kai to antitheto 2

Φωνητικό γκρουπ από την Γαλλία που στον συγκεκριμένο δίσκο, λόγω COVID-19, κάνουν επιλεκτικά παραστάσεις σε μάντρες του Γαλλικού ΟΔΔΥ και κυριλέ νεκροταφεία αυτοκινήτων.
Τα φιλαράκια Larry Williams & Johnny Watson μόλις βρήκαν το αυτοκίνητο που ήθελαν. Δύο στην τιμή του ενός όπως λένε. Μάλλον όμως, όπως φαίνεται τελικά, για άλογα έψαχναν και μπερδεύτηκαν.

Mike Waterson - 1977 UK & Λεονάρδος Μπουρνέλης - Έμαθ' Ο Λαγός Και Μπαίνει...-1978

paraksenes syggeneies ekei opou to kits ginetai texni opos kai to antitheto 3

Τι έχει να ζηλέψει το Αγγλικό αγροτικό φολκ από τα λαϊκοδημοτικά τσιφτετέλια του Λεονάρδου Μπουρνέλη. Απολύτως τίποτα.

Ringo Black & Kid Holiday - Eu Te Amo Meu Sertão -1974 & Bezerra Da Silva - Eu Não Sou Santo -1990

paraksenes syggeneies ekei opou to kits ginetai texni opos kai to antitheto 4

Δύο δίσκοι από την Βραζιλία. O Ringo Black & Kid Holiday κάτι μεταξύ Κου Κλουξ Κλάν και οργανωμένου συνδικάτου Δημίων για την αποκατάσταση της σωστής απονομής της δικαιοσύνης μέσω του απαγχονισμού, ανασκολοπισμού, λιθοβολισμού, σταύρωσης και άλλων «ευγενών» τρόπων θανάτωσης, συναγωνίζονται τον διασκεδαστή τραγουδιστή της σάμπα Bezerra Da Silva που δηλώνει από τον σταυρό του μαρτυρίου ότι «δεν είναι άγιος». Όσοι σώθηκαν, σώθηκαν.

Chrome Molly - You Can't Have It All.......Or Can You -1985 & Χρήστος Κορωπιώτης – Αφού Μου Πήρες Την Καρδιά Πάρε Και Τα Χαλιά -2009

paraksenes syggeneies ekei opou to kits ginetai texni opos kai to antitheto 5

Αν το χοντροκομμένο εγγλέζικο χιούμορ των χάρντ-ρόκερς Chrome Molly δεν συναγωνίζεται στα ίσα τις τσιγγάνικες φλογερές ατάκες του Χρήστου Κορωπιώτη τότε δεν «υπάρχει θεός» και αν υπάρχει, έχει πάρει το ιπτάμενο χαλί του Κορωπιώτη και έχει πάει σ’ άλλο πλανήτη.

The Awkward Stage - Heaven Is For Easy Girls -2006 Canada & Brand X -Macrocosm -2003

paraksenes syggeneies ekei opou to kits ginetai texni opos kai to antitheto 6

Οι Awkward Stage από το Βανκούβερ του Καναδά σίγουρα έχουν αρρωστημένο κυριολεκτικά χιούμορ επιπέδου Hustler magazine. Όσο για τους εξαιρετικούς Jazz-rockers, Brand X του γνωστού μας Phil Collins, ποτέ δεν περίμενα ότι θα έψαχναν λύσεις, πεσμένοι στα τέσσερα, στον μικρόκοσμο μιας μοκέτας δωματίου.

The Swingin’ singin’ pooters quartet - Disco goes country gospel -US & Floriniotis Family –Τα τραγούδια μας -GR

paraksenes syggeneies ekei opou to kits ginetai texni opos kai to antitheto 7

Δύο δίσκοι «εξωφρενικά» όμοιοι. Ο πρώτος ενώνει και συμφιλιώνει το Disco, την Country και το Gospel. O δεύτερος «ανεβάζει» την οικογένεια Φλωρινιώτη σε άλλο επίπεδο και ενώνει το τσιφτετέλι Disco με την Αγία Τριάδα και την βασιλεία των ουρανών. Ο θεός να μας φυλάει.

Los Destellos - En La Cumbre -1970 Peru & Horacio Samalot -La Trifulca -1972 Mexico

paraksenes syggeneies ekei opou to kits ginetai texni opos kai to antitheto 8

Οι Los Destellos από το Περού φόρεσαν τα παραδοσιακά ρόκ ρούχα τους και όπως λένε, βαδίζουν για την κορυφή. Τώρα των Άνδεων είναι, σε κανένα νταμάρι που βγάζει πλακάκια για βεράντες ή ψιλοκομμένο ψαμμίτη για τους κακοτράχαλους δρόμους στα χωριά των Ίνκας, θα σας γελάσω.
Όσο για τον Horatio Samalot από το Μεξικό, που κάνει τον Αι-Βασίλη και τραγουδά, “La Trifulka”-«Οι κακοί τρόποι», κάνει ακριβώς αυτό. Ελλείψει χιονιού στα υψίπεδα του Μεξικού, κυνηγά τους μάγους με πέτρες, κι αυτοί ανταποδίδουν. Τι σόι χριστουγεννιάτικο παιχνίδι είναι αυτό, μόνο οι Μεξικάνοι φαίνεται να το ξέρουν. ΄

Piotr Figiel Ensemble ‎– Somewhere, Sometime... -1979 Pοland & Sailor –Checkpoint -1977 UK

paraksenes syggeneies ekei opou to kits ginetai texni opos kai to antitheto 9

Ο Piotr Figiel πίνει ότι του βάλουν, ίσως γιατί όπως και οι Sailor στον έλεγχο της αστυνομίας ή του τελωνείου, έχει κάτι παροιμιώδες παράνομο κρυμμένο στο πορτ-μπαγκαζ της Μπέμπας (BMW).

Porter Wagoner - The Cold Hard Facts Of Life -1967 US &Clarence Henry - You Always Hurt The One You Love -1961

paraksenes syggeneies ekei opou to kits ginetai texni opos kai to antitheto 10

Θα τελειώσουμε με ένα διαχρονικό κοινωνικό λαϊκό απόφθεγμα. Ο κερατάς το μαθαίνει πάντα τελευταίος. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο και πάντα σκληρό.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΟΛΟΓΚΑΣ

Δείτε ακόμη:

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>> Μέρος 'Α

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>