1974 : This year in Classic Rock vol. V

1974

Τρεις δίσκοι που ξεχώρισαν στο classic rock πριν από 50 χρόνια vol. V

Το 1974 ήταν μια χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε εξαιρετικό υλικό, πριν από τις σημαδιακές χρονιές του 75 και του 76. Χρονιές κατά τις οποίες ο rock ήχος έκανε στροφή προς πιο pop φόρμες, επηρεασμένος ίσως και από τη disco μανία που ήταν τότε στα φόρτε της. Κάτι που φυσικά είχε ως αντίδραση και την άνοδο του punk, από μερίδα της κοινότητας. Το ταξίδι συνεχίζεται με άλλα τρία πολύ καλά albums εκείνης της χρονιάς.

1) Robin Trower - Bridge of Sighs
Ένα πραγματικό διαμάντι, ένα από τα καλύτερα blues rock albums όλων των εποχών και κατά γενική ομολογία το καλύτερο album του σπουδαίου αυτού κιθαρίστα. Ένας χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να δώσει κάποιος είναι πως έτσι ακριβώς θα ακουγόταν ο Jimi Hendrix αν δεν έχανε τόσο νωρίς τη ζωή του και δισκογραφούσε στα 70s. Στα 79 του ο Robin Trower παραμένει ενεργός, σε ένα δισκογραφικό έργο πραγματικό κειμήλιο. Με το Bridge of Sighs πρώτο μεταξύ ίσων.

 

2) Supertramp - Crime of the Century
Πρόκειται για το μεγάλο breakthrough των Supertramp, το album που τους έκανε γνωστούς στη ροκ κοινότητα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον θρίαμβο των τριών albums που ακολούθησαν. Ο Roger Hodgson αρχίζει να απελευθερώνει το τεράστιο ταλέντο του, το School είναι το πρώτο μεγάλο hit του συγκροτήματος, σε ένα album που καταδεικνύει σιγά σιγά το μουσικό πλούτο των Supertramp, από jazz, rock και αντίστοιχες επιρροές.

 

3) Eagles - On the Border
Κάπου εδώ γίνεται η σημαντική στροφή των Αετών προς τις πιο ροκ φόρμες με τις οποίες έγιναν ευρέως γνωστοί, μακριά από τις country αναφορές των δύο πρώτων δίσκων τους. Το Already Gone γίνεται μεγάλη επιτυχία για το συγκρότημα, βρίσκοντας άνετα θέση στο μοσχοπουλημένο Greatest Hits του 1976.΄Ενα σημαντικό album, σίγουρα όχι το καλύτερο τους αλλά μια πολύ καλή προσθήκη στον κατάλογο τους.