1974 : This year in Classic Rock vol. IV

1974

Τρεις δίσκοι που ξεχώρισαν στο classic rock πριν από 50 χρόνια vol. IV

Το ταξίδι συνεχίζεται. Το 1974 είναι μια κομβική χρονιά για τη μουσική, με θρύλους να αποσύρονται, άλλους να δημιουργούνται, πάνω από όλα όμως σπουδαία albums τα οποία παραμένουν κλασικά, ακόμα και σήμερα 50 χρόνια αργότερα. Πάμε να δούμε ακόμα τρία από αυτά:

1) Queen - Queen II
Το μεγαλείο σχηματίζεται με αργά αλλά σταθερά βήματα, το επόμενο Sheer Heart Attack δίνει τα πρώτα σπουδαία δείγματα, ωστόσο εδώ οι Queen κυκλοφορούν το πιο "βαρύ" ίσως album τους. Έχοντας επηρεαστεί από τα καλύτερα στοιχεία του progressive και art rock της πατρίδας τους, πηγαίνουν τη μουσική τους ένα βήμα παραπέρα, και διαμορφώνουν σιγά σιγά τον προσωπικό τους ήχο. Highlight ένα από τα καλύτερα τραγούδια της δισκογραφίας τους, το Seven Seas of Rhye.

 

2) Camel - Mirage
Δεύτερο album και για τους Camel μετά το εξαιρετικό ομώνυμο και εδώ η ομάδα του Andrew Latimer κάνει πραγματικά θαύματα. Με πιο σκληρό ήχο από το "Camel" και με τη χημεία μεταξύ των μελών στα ύψη, το "Mirage" είναι ένα κομψοτέχνημα του progressive rock, ένας ιδανικός συνδυασμός ταλέντου, σύνθεσης, σε ένα prog κρεσέντο που κορυφώνεται στο εισαγωγικό Freefall και το Lady Fantasy που κλείνει το δίσκο. Τα τέσσερα πρώτα Camel είναι απαραίτητα σε κάθε ενημερωμένη prog δισκοθήκη.

 

3) Grand Funk - Shinin' On
Το συγκρότημα από το Flint του Michigan βρίσκεται μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του, να δημιουργήσει κάτι αντάξιο του πολύ επιτυχημένου We're an american band. Παρά το γεγονός ότι το πιο γνωστό τραγούδι του Shinin' On είναι η διασκευή στο Loco-Motion, εντούτοις ο δίσκος στέκεται σε πολύ υψηλά standards, συνεχίζει δε ηχητικά στα μονοπάτια του προκατόχου. Καλογυαλισμένο classic rock με highlights τα Shinin' On, Carry me Through και Gettin' Over You.