Οι Ευρωεκλογές του ’84 που χαρακτηρίστηκαν ως οι κρισιμότερες της δεκαετίας

Αρχείο Πάνος Δημητρίου

Ο δείκτης συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία ανάδειξης περιφερειαρχών και δημάρχων, που ήταν πολύ χαμηλός ήδη από τον πρώτο γύρο, έπεσε ακόμη περισσότερο την προηγούμενη Κυριακή, σε πρωτοφανή μικρά επίπεδα. Εκ διαμέτρου αντίθετη σε συμμετοχή και σημασία ήταν η προεκλογική περίοδος των Ευρωεκλογών του ΄84 στην Ελλάδα που είχε διεξαχθεί σε κλίμα εθνικής αναμέτρησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Το βιβλίο «Η Ελλάδα στη δεκαετία του 80» των Βαμβακά-Παναγιωτόπουλου αναφέρει χαρακτηριστικά "O προεκλογικός αγώνας εξελίχθηκε σε θρίαμβο ρύπανσης και ηχορύπανσης. Η αναμέτρηση απείχε έτη φωτός από το αντικειμενικό περιεχόμενο της που ήταν η πολιτική της χώρας στο πλαίσιο της ΕΟΚ".

Οι εκλογές διεξάγονταν τρία χρόνια μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ το ’81 και είχαν αποκτήσει χαρακτήρα απολογισμού του έργου της «Αλλαγής». Παράλληλα ήταν ο προάγγελος των βουλευτικών εκλογών του 1985.Η αντιπολίτευση είχε δώσει ένα τόνο αναμέτρησης εφ’ όλης της ύλης και ήλπιζε να ανατρέψει την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση επικρατώντας στις Ευρωεκλογές.

Συνθήματα για έξοδο από την ΕΟΚ δεν υπήρχαν και όλοι οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούσαν να επηρεάσουν τα πλήθη με ομιλίες και συγκεντρώσεις που γέμιζαν ασφυκτικά πλατείες και δρόμους, με αφίσες, σημαιάκια που δίδονταν στους πολίτες και εκδρομές με πούλμαν που οργανώνονταν από τις κομματικές παρατάξεις. Οι διαφημίσεις για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές γέμιζαν την ύλη των εφημερίδων. Ο φανατισμός είχε φτάσει στα ύψη!

Τα έξοδα της κρατικής μηχανής ήταν τεράστια καθώς οι προγραμματισμένες εργασίες μεταφέρονταν λόγω των εκλογών ενώ δόθηκαν και άδειες μετά αποδοχών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Την ημέρα των εκλογών οι πολιτικοί αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονταν με αυτοπεποίθηση για την τελική επικράτηση.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωνε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι τα αποτελέσματα θα αποτελούσαν επιβεβαίωση των εκλογών του 1981 ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Αβέρωφ σχολίαζε κάποιες παραβάσεις σε εκλογικά τμήματα εις βάρος των ψηφοφόρων του και εμφανιζόταν ως σίγουρος νικητής. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ανεξάρτητα από την έκβαση των αποτελεσμάτων θα επικοινωνούσε με τον Πρωθυπουργό απάντησε: «Θα θεωρήσω χρέος μου να τον συλλυπηθώ»!

Ας θυμηθούμε στο παρακάτω απόσπασμα του Δελτίου Ειδήσεων της ΕΡΤ τις Ευρωεκλογές του 1984, τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών καθώς και ρεπορτάζ για την εκλογική διαδικασία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην παρουσίαση του δελτίου που μεταδόθηκε στις 17 Ιουνίου 1984,ηταν ο Κώστας Χούντας και ο Αντώνης Ζησιμάτος.

Video Url

Για την ιστορία οι εκλογές έληξαν με πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και ποσοστό 41,6%, δεύτερη τη Νέα Δημοκρατία με 38,1% και τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 11,6%.