Classic Albums : Demis Roussos - Forever and Ever (1973)

Forever and Ever

Ένα παντοτινό διαμάντι του ελληνικού πενταγράμμου

Έχει ήδη προλάβει να δώσει τα διαπιστευτήρια του σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά σύνολα που έβγαλε ποτέ η χώρα, τους Aphrodite's Child. H συγκλονιστική φωνή του με τα χαρακτηριστικά σπασίματα, έψαχνε χώρο να εκφραστεί ύστερα από τη διάλυση των Ελλήνων progressive rockers. Το On the Greek Side of My Mind δείχνει το δρόμο ως η αρχή μιας τεράστιας προσωπικής καριέρας, η οποία καθιστά τον Ντέμη Ρούσο έναν από τους πλέον επιτυχημένους Έλληνες καλλιτέχνες, κυρίως στο εξωτερικό. Η συνέχεια με έναν ακόμα εξαιρετικό νέο δίσκο ήταν αναμενόμενη.

Και δεν είναι μόνο η ποιότητα του "Forever and Ever" αλλά και η εμπορική του απήχηση, μπαίνοντας στους καταλόγους πολλών χωρών, ανάμεσα τους η Γερμανία, η Ολλανδία, καθώς και η Αυστρία όπου έφτασε ως το νούμερο 2. Στατιστικό σχεδόν αδιάφορο αν ακούσει και αναλογιστεί κανείς τη μαγεία των τραγουδιών του album, μιας πανδαισίας ήχων που συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία της διαμορφωθείσας μέχρι τότε ελληνικής μουσικής, του folk rock της αλλαγής της δεκαετίας, καθώς φυσικά και τα φωνητικά ενός αγγέλου που έκανε την χάρη στον κόσμο να κατάλαβει το ταλέντο του και να αρχίσει να τραγουδάει. Οι φωνητικές μελωδίες του My Friend the Wind είναι υπεραρκετές, προς επίρρωση των ανωτέρω. Ένα album το οποίο κυλάει νεράκι, ένας δίσκος που κάνει τον οπαδό της ελληνικής μουσικής να αγαπήσει το ροκ, τον ρόκερ να αγαπήσει την ελληνική μουσική. Το "Forever and Ever" αποτελεί ένα εργό ενός ξεκάθαρα ευπατρίδη της μουσικής, ενός ανθρώπου με σπάνια μουσική (και όχι μόνο φυσικά) παιδεία. My Friend the Wind, Velvet Mornings, My Reason, Forever and Ever, ένα διαμάντι της ελληνικής δισκογραφίας, απαραίτητο όσο λίγα για σοβαρές ενημερωμένες δισκοθήκες.

O Demis Roussos υπήρξε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ένας θρύλος για το ελληνικό πεντάγραμμο. Εξαιρετική δισκογραφική παρουσία, συνεργασίες με σπουδαία ονόματα όπως ο Jon Anderson των Yes, αλλά και ο πάλαι ποτέ συνεργάτης του στους Aphrodite's Child, Vangelis. Στις 25 Ιανουαρίου του 2015, η φωνή και το ταλέντο του Ρούσσου σίγησαν για πάντα, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο, καθώς και την παχυσαρκία. Τα συγκλονιστικά πρώτα χρόνια της δισκογραφίας τους θα μας συντροφεύουν για πάντα.