Οι διασκευές στους Pink Floyd και στους Led Zeppelin κάνουν καλό στην μουσική

Wish You Were Here-Miley Cyrus, Θα έχουν τρελαθεί από την χαρά τους οι Pink Floyd

Η στροφή καταξιωμένων ποπ σταρ (Lady Gaga, Miley Cyrus) είτε προς την μπαλάντα, είτε προς τη ροκ είτε προς την κάντρι ή τη φολκ, μόνο με θετικό μάτι μπορεί να ειδωθεί. Μάλλον σχετίζεται και με τους ευρύτερους προβληματισμούς που έχουν οι νέοι -δηλαδή το ακροατήριο της ποπ- στην εποχή μας (υπαρξιακά, περιβάλλον, τεχνολογία και ανθρώπινη μιζέρια τους βάλλουν από παντού), ενώ η επιτυχία της Billie Eilish μόνο τυχαία δεν είναι, παρά τη σκοτεινή της στιχουργική. Η "εμπορική" ποπ που εκπροσωπούν οι μεγάλοι σταρ, εδώ και χρόνια δεν είναι και ό,τι καλύτερο έχουμε ακούσει. Μάλλον αυτό άρχισε επιτέλους να συνειδητοποιείται και από τη μουσική βιομηχανία, εξ ου και η στροφή σε πιο αξιόλογες μουσικές φόρμες.

Οι διασκευές στους Pink Floyd και στους Led Zeppelin, της Miley Cyrus, (την οποία δεν αντέχω να ακούω) προσωπικά με ευχαρίστησαν ιδιαίτερα, για έναν πάρα πολύ απλό λόγο, ο οποίος θίγεται και στο άρθρο: φέρνουν τους νέους (που μια χαρά την ακούν) σε επαφή με πραγματικές τραγουδάρες, όχι τσιχλοαναμασήματα. Αυτό μόνο νέα ζωή μπορεί να δώσει στην ποπ, μπορεί να γίνει εφαλτήριο για την ποιοτική βελτίωσή της,

Το ερώτημα αν οι ποπ φιγούρες "δικαιούνται" από τη μια να πουλούν οπτικό εντυπωσιασμό και φρου φρου κι αρώματα εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, με ανώδυνα πανομοιότυπα τραγουδάκια και απ' την άλλη να δανείζονται ξαφνικά και να οικειοποιούνται τραγούδια γεμάτα ψυχή και αίμα, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ζυγίζει με ηθικά κριτήρια τους δημιουργούς και τη μουσική και είναι ανάλογο του αν ο Ρουβάς και η Πάολα "δικαιούνται" να τραγουδούν Θεοδωράκη (για εμένα όχι). Το γεγονός, όμως, παραμένει ότι κοινωνούν σε ένα αδαές ακροατήριο όμορφη μουσική, κι αυτό δεν είναι αμελητέο.

Μέχρι πριν λίγο καιρό, αν ρωτούσες πιτσιρικά αν γνωρίζει ποιοι είναι οι Pink Floyd και οι Led Zeppelin, σου απαντούσε αρνητικά, πράγμα που μόνο κακό ήταν. Ό,τι του σερβιρόταν, αυτό γνώριζε. Τώρα τουλάχιστον, αυτό που δείχνουν πως θέλουν να βγάλουν προς το κοινό οι ποπ φιγούρες, είναι καλύτερη μουσική. Κι αυτό είναι καλό.
Νομίζω

Γιώργος Κύδας