Γιάννης Πετρίδης, εκπομπή γνώσης και απόλαυσης παράλληλα

Μετά από μια δύσκολη και απαιτητική ημερα, τι πιο ευχαριστο και χαλαρωτικό ν ακούω αργα το βράδυ εδώ, σε επανάληψη την σημερινή υπέροχη  εκπομπή σου! Μας έχει σώσει η ΕΡΤecho.

Αν και αύριο είναι ημέρα της επικαιροτητας και θα ταίριαζε να στείλω διαφορα σχετικά σχολια που ακόμα  οφείλω, δεν μπορώ ν αντισταθώ  στο φοβερό ερέθισμα που μου δημιουργούν οι εκπομπες των αφιερωμάτων σου, όπως και πάλι σήμερα η συνέχεια στο 1961.  Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν ακροατες που ακούν αυτή την εκπομπή και να μην συγκινούνται ή να εκτιμούν τετοια μουσικα αριστουργήματα που  δημιουργήθηκαν  μέσα σ εκείνη τη δεκαετία και νωρίτερα;  Καταλαβαίνω φυσικά πως η άποψη του καθενός είναι απόλυτα σεβαστή και τα μουσικά βιώματα μας παίζουν τον πρώτιστο ρόλο στο να μπορούμε να αποδεχτούμε αλλα είδη μουσικης απ αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε. Και  σίγουρα δεν είναι ολα τα τραγουδια του ίδιου βεληνεκούς! Αυτό ωστόσο ισχυει όχι μόνο για την κάθε δεκαετία, αλλά και για την κάθε χρονιά και για το κάθε είδος μουσικής, ακόμα κι αν είναι το είδος μουσικής που λατρεύουμε. Αγαπάμε πχ την μουσικη  rock, αλλά υπαρχουν κομματια που δεν είναι πετυχηνενα και δεν μας αρέσουν. Το  ίδιο ισχυει και για την pop, την rock n roll, την country , την new wave, ακόμα και για την κλασική και την jazz/blues, πού εγώ προσωπικα λατρεύω.  Θελω να πω, πως αυτή η εκπομπή, οπως κάθε τοσο πολύ σωστα επισημαίνεις Γιάννη, δεν είναι εκπομπή playlist. Είναι εκπομπή γνώσης και απόλαυσης παραλληλα. Εγώ τουλάχιστον το τονίζω διαρκως γιατί αυτο είναι που εισπράττω και αξίζει σ αυτή την εκπομπή.

Video Url

 

Στη σημερινη εκπομπή λοιπόν, πως να μην γοητευθώ από τον Gene Pitney , να τον ακούω να ερμηνεύει το αριστούργημα των Dimitri Tiomkin και Ned Washington, “Town without pity”, ή την Nina Simone στις πρωτες της υπεροχες ερμηνειες, ή τον εκπληκτικό μουσικό  Bobby “Blue” Bland, που οσο κι αν δεν ακουγοταν στα ελληνικα ραδιόφωνα, εγώ τον ακουγα κι σκομα τον ακούω στους αμερικανικούς σταθμούς του ειδους! Απίθανοι καλλιτέχνες! Ποιος μπορεί ν αμφισβητήσει τετοια ταλεντα ή τετοιες φωνές! Φοβερά και τα δυο κομματια που ακούσαμε σήμερα. Και το “I pity the fool” και το “turn on your love light”! Και φυσικά κι απ την χθεσινη εκπομπή, το θαύμα του Mancini “Moon River”, ή η Shirley Bassey που αναβιώνει με την φοβερή φωνή της  τραγουδι “I’ll  get by” ξεκινώντας τότε την καριέρα της… ή ο Sinatra … ο Nat King Cole , και πόσοι σπουδαίοι  κάθε φορά στα αφιερώματα αυτης της χρονιάς, δεν μας αφοπλίζουν με τις τεράστιες επιτυχίες τους! Δεν υπάρχουν αλλα λογια!

 

Μαρία Μενδρινού

Video Url