''Κάτω τα χέρια από το παρελθόν και μακριά από το σήμερα και το μέλλον''

''Κάτω τα χέρια από το παρελθόν και μακριά από το σήμερα και το μέλλον''

Κάνουμε εξαιρετική παρέα με πολλούς από εσάς εδώ και αρκετές δεκαετίες, διαφωνίες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν σε μεμονωμένα τραγούδια, καλλιτέχνες ή και είδη μουσικής.

Όμως αυτή η προσήλωση που δείχνουν κάποιοι στην μουσική από το παρελθόν, ενώ παράλληλα αρνούνται να παραδεχθούν την όποια αξία της μουσικής του 21ου αιώνα με βρίσκει αντίθετο.

Ο τρόπος αντίδρασης σε οποιαδήποτε σύγκριση παλιού με νέου είναι κατά την γνώμη μου μεροληπτικός και μακριά από την πραγματικότητα.

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλα σύγχρονα ονόματα όπως πχ η Lady Gaga ή η Miley Cyrus.

Αυτοί οι οποίοι βγάζουν τα αντίθετα συναισθήματα είναι σίγουρα εκτός πραγματικότητας και πάνε κόντρα στην κοινή λογική.

Οι συγκεκριμένες τραγουδίστριες έχουν εξαιρετικές φωνητικές δυνατότητες, μεγάλη επιτυχία σε όλο τον πλανήτη, ακόμα και στην Ελλάδα και είναι εκτός τόπου και χρόνου το να τις αμφισβητεί κανείς.

Είναι δικαίωμα όλων βέβαια να μην τις αποδέχονται, αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι.

Μερικοί μάλιστα προσπαθούν να συνδέσουν τις νέες τραγουδίστριες με δήθεν αντίδραση που θα είχαν στην συγκεκριμένη περίπτωση οι Pink Floyd και Led Zeppelin για τις συγκεκριμένες τραγουδίστριες.

Ενδεχομένως να φαντάζονται ότι οι αγαπημένοι τους καλλιτέχνες από το παρελθόν μαλώνουν τα παιδιά και εγγόνια τους που ακούν σύγχρονη μουσική, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο, συχνά πηγαίνουν στις συναυλίες των νέων μαζί τους.

Και εδώ κάνουν λάθος, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι αυτοί μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν περάσει τα 70 τους χρόνια και είναι μεγάλη χαρά τους το να βλέπουν ότι είναι ζωντανά τα τραγούδια τους και έχουν απήχηση στους νέους καλλιτέχνες.

Από τότε που άρχισε η εκπομπή το 1975 προσπαθούσαμε πάντα να είμαστε μέσα στα μουσικά πράγματα της κάθε εποχής και να σας ενημερώνουμε γι' αυτά που έρχονται, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ελπίζω, μέχρι το τέλος, όποτε και αν έλθει αυτό, όμως τώρα πια, ειδικά ο Πετρίδης δεν συμβιβάζεται εύκολα στο ότι ανάμεσα στους πολλούς ακροατές του που θέλουν να ενημερώνονται, υπάρχουν και μερικοί που αρνούνται να αποδεχθούν το πέρασμα του χρόνου, την νέα μουσική κατάσταση που ποτέ δεν παραμένει στάσιμη και μιλούν απαξιωτικά για οτιδήποτε νέο.

Αν θέλετε να περάσει το αξιόλογο κομμάτι της μουσικής στους νεότερους, θα πρέπει να στηρίξετε, αν μπορείτε το έργο μας και όχι να μας παρακολουθείτε μόνο για να εξυμνείτε συγκροτήματα που έχουν πάψει να είναι ενεργά εδώ και πολλές δεκαετίες και σίγουρα πριν γεννηθούν οι καλλιτέχνες που κυριαρχούν σήμερα.

Ωραίο και αγαπημένο το παρελθόν, όμως πάντα θα απομακρύνεται, σε αντίθεση με το αύριο.

Δείξτε κατανόηση και αγάπη στους νέους, το έχουν ανάγκη, όπως και οι μεγαλύτεροι.

Κώστας Ζουγρής