Αντιγήρανση: Πόσες πρωτεΐνες την ημέρα εξασφαλίζουν υγιή γηρατειά

Αντιγήρανση: Πόσες πρωτεΐνες την ημέρα εξασφαλίζουν υγιή γηρατειά

 

Οι ερευνητές που αναζητούν την «πηγή» της νεότητας, φέρνουν στο προσκήνιο το ρόλο των πρωτεϊνών.

 

Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπηρίας στους ηλικιωμένους και να τους βοηθήσει να παραμείνουν ανεξάρτητοι για μεγαλύτερο διάστημα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας βρετανικής μελέτης.

 

Οι πρωτεΐνες στη διατροφή επιβραδύνουν την σχετιζόμενη με την αύξηση της ηλικίας απώλεια της μυϊκής μάζας και συμβάλλουν στη διατήρηση της ικανότητας των ηλικιωμένων να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καθημερινότητας.

 

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι η αύξηση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεϊνών συμβάλλει στην ενέργεια και την υγεία στην τρίτη ηλικία», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Nuno Mendonca από το Πανεπιστήμιο του Newcastle.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 700 ανθρώπους σε δύο πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίοι έγιναν 85 ετών το 2006.

 

Από αυτούς, ποσοστό 28% προσλάμβαναν κάτω από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρωτεϊνών.

 

Μετά από πέντε χρόνια παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη από την έναρξη της μελέτης είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν άτομα με αναπηρία συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερες πρωτεΐνες, έδειξε η μελέτη.

 

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να τρώνε περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους, δήλωσε ο Mendonca.

 

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που ζυγίζει 72 κιλά πρέπει να τρώει περίπου 58 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Μια μερίδα κοτόπουλου (100 γραμμάρια) δίνει περίπου 31 γραμμάρια πρωτεΐνης, πρόσθεσε.

 

Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, οι φακές και άλλα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το τοφού και η κινόα.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society.

 

Πηγή: healthday.com, onmed.gr