Αναμνήσεις από την 4AD...

Αναμνήσεις από την 4AD...

Από τον Κώστα Χειλά

Σε μια από τις εκπομπές του, ο Γιάννης Πετρίδης αναρωτήθηκε αν υπάρχει σήμερα κάποιος που μπορεί να ενδιαφέρεται για τις κυκλοφορίες της 4AD. Ο προβληματισμός του μου έφερε στο μυαλό μια παρέα παιδιών 34 χρόνια πριν.

ec5e6033724885199563998fa49b1447.930x533x1

Άνοιξη του 1984, ξεκινάνε από τη Θεσσαλονίκη τα λεωφορεία της πενταήμερης εκδρομής της Γ΄ Λυκείου. Μεταξύ των επιβατών ο Κώστας, φανατικός των Bauhaus, ο Χρήστος, φανατικός των Cocteau Twins, ο Θεόφιλος, φανατικός των Einsturzende Neubauten, ο άλλος Κώστας, λάτρης των Birthday Party, ο Δημήτρης, κολλημένος με τον Strummer και τους Clash. Και πολλοί άλλοι, φίλοι βέβαια, αλλά με άλλες μουσικές προτιμήσεις.
Τραγούδι της εκδρομής (το χιτ σα να λέμε...) η εκδοχή των The Danse Society στο «2.000 Light Years From Home» των Stones.

Σε στιγμές χαλάρωσης ... η παρέα ακούει τον René Halkett να απαγγέλει ένα ποίημά του, επενδεδυμένο με τη μουσική του μπασίστα των Bauhaus David J (μετέπειτα και των Love and Rockets).
Καθόλου τυχαία βέβαια η συνεργασία, αφού René Halkett είναι το όνομα που υιοθέτησε ο Albert Georg Friedrich Freiherr von Fritsch, ένα από τα μέλη της σχολής της Βαϊμάρης, του καλιτεχνικού και αρχιτεκτονικού κινήματος Bauhaus, όταν έφυγε από τη Γερμανία και πήγε να ζήσει στην Αγγλία. Ο David Jay τον συνάντησε, τον ηχογράφησε να απαγγέλει μερικά ποιήματά του κι αργότερα τα επένδυσε με δική του μουσική. Ο Halkett ήταν τότε 80 ετών.

Και τα δύο ηχογραφήσεις της 4AD. Το δεύτερο το ακούγαμε από τη συλλογή 4AD Dark Paths που είχε κυκλοφορήσει τότε μέσω της WEA μόνο στην Ελλάδα!

Την αγαπημένη 4AD και τα συγκροτήματά της τα γνωρίσαμε, προφανώς, από την εκπομπή σας. Όπως και την Beggars Banquet, στην οποία αναφέρθηκε ο κος Πετρίδης σήμερα. Πρόκειται για δύο εταιρείες με πολύ στενή σχέση. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν ηχογραφήσει και στις δύο, ενώ η 4AD φτιάχτηκε με χρηματοδότηση από την Beggars, μιας και οι ιδρυτές της πρώτης ήταν υπάλληλοι της δεύτερης.

H 4AD κυκλοφορεί και σήμερα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Breeders και η Aldous Harding.