Χριστουγεννιάτικες αγορές: Τι πρέπει να προσέξουμε

Χριστουγεννιάτικες αγορές: Τι πρέπει να προσέξουμε

Εν όψει των αγορών των Χριστουγέννων, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος εξέδωσε χρήσιμες οδηγίες προς τους καταναλωτές. Οι οδηγίες αφορούν στο τι πρέπει να προσέχουν, τι να αποφεύγουν, πού να κάνουν τις καταγγελίες τους αν χρειαστεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Μιχάλης Τσιφάκης ενόψει των γιορτινών αγορών τονίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες και ποικιλία τιμών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το φθηνότερο είναι υποβαθμισμένο ή το ακριβότερο είναι καλύτερο. Με την επιλογή του μπορεί να προστατέψει το εισόδημά του και να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στους παραγωγούς και τους εμπόρους. Κανένας δεν θα ακούσει τις διαμαρτυρίες του καταναλωτή για τις ακριβές τιμές των προϊόντων εφόσον έχει την δυνατότητα επιλογής.

Ακόμη και εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το προϊόν που χρειάζεται να αγοράσει μπορεί να στείλει το μήνυμά του περιορίζοντας ποσοτικά τις αγορές του. Για το ίδιο προϊόν υπάρχουν διαφορές τιμών από κατάστημα σε κατάστημα. Να ψάχνει στη περιοχή του τον φθηνότερο προμηθευτή και τις πιο συμφέρουσες προσφορές για τα προϊόντα που το νοικοκυριό χρειάζεται.

Ο καταναλωτής πριν αγοράσει πρέπει :

1.Να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.

2.Πριν αγοράσει να κάνει επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας , σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζει να επιλέξει ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.

3.Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν μόνο το ένα του είναι χρήσιμο.

4.Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες τους που κάτι έχουν να πουν (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά κ.α.).

5.Να επιλέγει τα ζωικά προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία κι όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια,στους πάγκους τα οποία δεν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

6.Να ελέγχει την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού, που ασχολείται με ευπαθή προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα,γλυκίσματα κ.α.).

7.Να επιλέγει τις οικονομικότερες προσφορές των super markets γιατί είναι οι πλέον συμφέρουσες, να επιλέγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, εκπτωτικά κουπόνια κ.α.

8. Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.

9.Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα .

10.Και να διαχωρίζει το ''πρέπει'' από το ''θέλω'' δηλαδή το χρήσιμο από το αχρείαστο.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Για τις καταγγελίες τους οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στα εξής:

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ : 1520

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε.Φ.Ε.Τ.) : 11717

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ : 210-4111080