Το ερώτημα για το αν θα δώσουν τελικά συναυλία οι Foo Fighters στο Ηρώδειο, το οποίο πλανάται εδώ και λίγους μήνες στο διαδίκτυο, απαντήθηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο εξέτασε το σχετικό αίτημα.

 

Έπειτα από αρκετή συζήτηση και επιφυλάξεις, τα μέλη του ΚΑΣ είπαν «ναι» στην προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού για την πραγματοποίηση συναυλίας του διάσημου συγκροτήματος στις 10 Ιουλίου, αλλά και στην κινηματογράφηση-βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης, που θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο γνωστής αμερικανικής ταξιδιωτικής εκπομπής.

 

 

Όπως έγινε γνωστό, η συναυλία δεν θα έχει εισιτήρια, αλλά μόνο προσκλήσεις, οι οποίες θα δοθούν σε φορείς, όπως στον δήμο Αθηναίων και στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ για τη μαγνητοσκόπησή της θα χρησιμοποιηθούν διαφόρων τύπων κάμερες (κάποιες πάνω σε γερανούς τύπου Jimmy Jib).

 

Το βίντεο θα προβληθεί από το αμερικανικό δίκτυο PBS/USA στο πλαίσιο της ταξιδιωτικής εκπομπής Landmarks Live in Concert, ενώ την ημέρα της συναυλίας θα γίνει ζωντανή αναμετάδοση τριών τραγουδιών με live streaming, διάρκειας περίπου 10 λεπτών. Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή αμερικανική εκπομπή, που την παρακολουθούν 200 εκατομμύρια άνθρωποι. Την παρουσιάζει ο Chad Smith, ντράμερ των Red Hot Chili Peppers, ενός από τα πιο γνωστά ροκ συγκροτήματα στον κόσμο.

 


Όπως ανέφεραν οι Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, η εκπομπή, που ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις του κόσμου, επιλέγει ως πυρήνα της τη συναυλία ενός δημοφιλούς τραγουδιστή ή συγκροτήματος σε κάποιο εμβληματικό μνημείο, όπως για παράδειγμα στο Ταζ Μαχάλ στην Ινδία ή στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Παράλληλα, πλαισιώνεται από μια σειρά από συνεντεύξεις με καίριους ανθρώπους της κάθε χώρας σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου -που θα προβληθεί τον Οκτώβριο- θα είναι η Αθήνα, με πλάνα από την πόλη, τη συναυλία των Foo Fighters στο Ηρώδειο, καθώς και συνεντεύξεις με ανθρώπους όπως ο δήμαρχος Αθηναίων και η υπουργός Πολιτισμού, οι οποίες θα γίνουν στην Αρχαία Αγορά, στην Ακρόπολη, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο κέντρο της Αθήνας και αλλού. Σημειώνεται ότι η προσωρινή παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων για τις συνεντεύξεις θα συζητηθεί σε άλλο ΚΑΣ.

 

Η γνωμοδότηση δόθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι αντιρρήσεις ήταν αρκετές. Η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών ήταν αρνητική («γιατί να μην χρησιμοποιηθεί κάποιος άλλος χώρος, πιο ταιριαστός και πιο μεγάλος από το Ηρώδειο;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε), προτείνοντας ωστόσο όρους στην περίπτωση που η συναυλία έπαιρνε την έγκριση του ΚΑΣ. Κάποιοι από αυτούς ήταν τα ντεσιμπέλ να μην ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια, τα οχήματα που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό να μην ζυγίζουν περισσότερο από 10 τόνους το καθένα και να μην χρησιμοποιηθεί drone για την κινηματογράφηση της συναυλίας.

 

Τελικά, υπερίσχυσαν τα οφέλη από τις ανησυχίες, ενώ το drone δεν θα πετάξει πάνω από το Ηρώδειο για λόγους ασφαλείας, αλλά θα πάρει πλάνα από πιο μακριά, κάτι που πρότειναν και οι διοργανωτές. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η προβολή της Αθήνας και του μνημείου θα είναι τεράστια, με το γεγονός να δίνει «νέα οπτική», όπως ανέφερε μέλος του Συμβουλίου, το οποίο θύμισε τη συναυλία των Pink Floyd το 1971 στο Αμφιθέατρο της Πομπηίας και την παραγωγή μουσικού ντοκιμαντέρ, που «έγραψε ιστορία».

 

Πηγή: Ναυτεμπορική