Δίσκοι για όλες τις εποχές από το 2020

Δίσκοι για όλες τις εποχές από το 2020

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Thad Cockrell - If In Case You Feel the Same

Το κάντρι παρελθόν του 48χρονου αμερικανού δημιουργού μοιάζει σαν μακρινή ανάμνηση ακούγοντάς τον πρώτο του σόλο δίσκο μετά από έντεκα χρόνια. Έτσι κι αλλιώς η Μέκκα του είδους, το Νασβίλ, αποτελεί έναν παλιό σταθμό στην καριέρα του, που του έμαθε πολλά αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενά του τον στράγγισε καλλιτεχνικά. Ο γιος ενός βαπτιστή πάστορα αγκαλιάζει παρόλα αυτά τα τραγούδια του με την λατρεμένη αμεσότητα της μουσικής παράδοσης που αγάπησε και τον ανέδειξε αρχικά. Τέσσερα χρόνια μετά τη συμμετοχή του στο ποπ-ροκ ντουέτο με τον ντράμερ Jeremy Lutito ως Leagues, αφήνει το πνεύμα του Tom Petty να τον οδηγήσει, όπως στο remake του Slow And Steady, μια από τις καλύτερες στιγμές της νέας του δουλειάς. Αλλού βαδίζει το μονοπάτι των Alabama Shakes με συνοδοιπόρο την front woman τους Brittany, ενώ η ποπ κουλτούρα, παρούσα και πάλι, ντύνεται με ηλεκτρονικές λούπες, σόουλ αισθητική, γκόσπελ καταβολές, άκρως εκφραστικές ερμηνείες και συντροφεύει πιστά τον ακροατή στα σαράντα περίπου λεπτά του δίσκου. Άηχος για τα δεδομένα της σημερινής δισκογραφίας που λατρεύει τα πορνό τραγούδια, βαδίζει έναν καλλιτεχνικό δρόμο παλιάς κοπής που φαντάζομαι θα σαγηνεύσει λίγους για να ακολουθήσουν, αλλά η πολλαπλή ακρόαση ενός σύγχρονου δίσκου είναι ένα πολύτιμο και δυστυχώς πλέον σπάνιο δώρο.

Ακούστε τα: Slow and Steady, Higher (με Brittany Howard), Swingin', Love Moves In, Fill My Cup (με The New Respects), Susie From The West Coast

Higher Featuring – Brittany Howard

https://www.youtube.com/watch?v=OLXTFERgyfY

Swingin'

Susie From The West Coast

Slow and Steady

CeeLo Green – CeeLo Green Is Thomas Callaway

Από την Easy Eye Sound, την εταιρεία του Dan Auerbach με έδρα στο Νασβίλ, έρχεται ο έκτος προσωπικός δίσκος του κυρίου που έκλεισε φέτος εικοσιπέντε χρόνια δισκογραφικής παρουσίας. Συνθέτες από την περιοχή, μουσικοί από τα Muscle Shoals και ένα πονηρό σχέδιο του ήμισυ των Black Keys μεθοδευσαν για ίσως τον πιο προσωπικό δίσκο του καλλιτέχνη. Το δηλώνει άλλωστε και ο τίτλος με το πραγματικό του όνομα. Μόνο αν κοιτάξεις την ημερομηνία κυκλοφορίας μπορείς να καταλάβεις ότι πρόκειται για μια νέα δισκογραφική δουλειά. Αν σας έχουν αρέσει οι Stylistics, οι Temptations, ο Bobby Womack, o Al Green, οι War και ο Curtis Mayfield καλώς ήρθατε σε έναν δίσκο φόρο τιμής στην σόουλ και στα καλύτερά της. Ο 45χρονος ράπερ/ερμηνευτής ανακαλύπτει ξανά στα δώδεκα τραγούδια που παρουσιάζει τα στοιχεία που κάνουν την κληρονομιά των προηγούμενων δεκαετιών της μαύρης μουσικής αξεπέραστη. Ώρες ώρες όμως θα έλεγα ότι είναι και κρυφός θαυμαστής του Burt Bacharach. Προσθέστε την πλήρη μπάντα που τον υποστηρίζει και τη φρεσκάδα των λιγοστών takes των ηχογραφήσεων και η προστιθέμενη αξία του πρότζεκτ αυξάνει εκθετικά. Φαντάζομαι ότι η ραπ κοινότητα της Ατλάντα δε θα ξετρελαθεί με το εγχείρημα του τέκνου της, είναι όμως η διαχρονικότητα του ήχου που τελικά θα δώσει στο άλμπουμ τη θέση που του αξίζει, δηλαδή στα κορυφαία της μουσικής της ψυχής για τη χρονιά που διανύουμε.

Ακούστε τα: Don't Lie, The Way, I Wonder How Love Feels, Slow Down, Down with the Sun, For You

The Way

Don’t Lie

Slow Down

For You

Asaf Avidan – Anagnorisis

Ο τραγουδοποιός από το Ισραήλ κυκλοφόρησε πρόσφατα την τέταρτη προσωπική του δουλειά. Το προφανές, η χαρακτηριστική φωνή του, είναι ο κράχτης του δίσκου αλλά υπάρχει αρκετό βάθος πέρα από εκεί. Χωρίς ούτε μια στιγμή να σε αφήνει αδιάφορο, ο σαραντάχρονος χτίζει σιγά σιγά έναν απολαυστικό πολύχρωμο άλμπουμ όπως προϊδεάζει και το εξώφυλλό του. Υποδειγματικές μελωδίες και δεύτερα γκόσπελ φωνητικά κολλούν με εμμονή στον εγκέφαλο ενώ δοσομετριμένες με ακρίβεια κιθάρες και καθαρή παραγωγή σε ταξιδεύουν στο ροκ, σόουλ, χιπ χοπ, ποπ όραμα του. Αφήστε τις προφυλάξεις που μπορεί να σας δημιουργεί το άκουσμα του ονόματος του λόγου του προ οκταετίας One Day / Reckoning Song στο γερμανικής προέλευσης Wankelmut Remix που αγαπήθηκε από τα ραδιόφωνα. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα και αξίζουν την αναγνώρισή του ως έναν τραγουδιστή που καλό είναι να έχουμε στα υπόψη μας, όπως προτείνει και ο τίτλος του νέου πνευματικού του παιδιού.

Ακούστε τα: Wildfire, Earth Odyssey, 900 Days, Darkness Song, Anagnorisis

Wildfire

Earth Odyssey

Darkness Song

900 Days