Καλησπέρα από τη ζεστή Κύπρο: Ακούγοντας νέες κυκλοφορίες

Καλησπέρα από τη ζεστή Κύπρο: Ακούγοντας νέες κυκλοφορίες

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Madonna - Faz Gostoso (makes delicious/makes hot) (LP: Madame X - 14/6/2019)

Το τραγούδι που ξεχωρίζει, στα αυτιά μου τουλάχιστον, περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα από την καινούργια της δουλειά μαζί με το Batuka, που έχει και βίντεο κλιπ πλέον,

και που σας το είχε προτείνει το site μαζί με άλλες στιγμές πριν από ένα μήνα, https://www.apotis4stis5.com/news-f/38797-adonna . Σε ντουέτο με την βραζιλιάνα ποπ τραγουδίστρια Anitta που αυτό τον καιρό έχει κυκλοφορήσει τον τέταρτο δίσκο της με τίτλο Kisses, κάτι αντίστοιχο της Cardi B και της Lil Kim.

Ari Lennox - Chicago Boy (LP: Shea Butter Baby – 7/5/2019)

Από τη δισκογραφική οικογένεια της εταιρείας του J. Cole, Dreamville Records, έρχεται η πρώτη δουλειά της 28χρονης από την Ουάσιγκτον. Η χροιά της φωνής της μοιραία κάνει συνειρμούς με τα neo soul πονήματα της Badu, η τρομπέτα της εισαγωγής, οι ερωτικοί στίχοι και το mid tempo του αγοριού από το Σικάγο ανεβάζουν το θερμόμετρο επικίνδυνα.

Lion Babe - The Wave ft. Leikeli47 (LP: Cosmic Wind – 29/3/2019)

Η Jillian Hervey, κόρη της Vanessa Williams, και ο Lucas Goodman αποτελούν γκρουπ από το 2012. Ο κοσμικός τους άνεμος είναι ο δεύτερος δίσκος τους τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο τους με τον εύλογο τίτλο Begin. Συνεχίζουν να μας δίνουν κομμάτια από το χώρο του σύγχρονου rnb, έχοντας ήδη συνεργαστεί με Donald Glover και Pharrell Williams και πρέπει να πω ότι μου αρέσει ιδιαίτερα που ένα γκρουπ νεαρών παιδιών μεταξύ των προφανών επιρροών τους δηλώνουν και οπαδοί των σκαθαριών. Έχω ένα προαίσθημα ότι έναν εκπληκτικό ολοκληρωμένο δίσκο θα ακούσουμε σίγουρα στο μέλλον, προς το παρόν ας αρκεστούμε σε μεμονωμένα καλά τραγούδια.

Nubiyan Twist - Basa Basa (feat. K.O.G) (LP: Jungle Run – 15/2/2019)

Μια ακόμη μπάντα από την ενδιαφέρουσα σύγχρονη λονδρέζικη τζαζ μουσική σκηνή. Η ομάδα του κιθαρίστα και παραγωγού Tom Excell μοιάζει να έχει ατελείωτες δυνατότητες. Τζαζ, λάτιν, σόουλ, dub, ηλεκτρονικοί ήχοι αναμιγνύονται σε μια πανδαισία συναισθημάτων και ένα αίσθημα φρεσκάδας κατά την ακρόαση. Αν ευχαριστηθήκατε το Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery των The Comet Is Coming, https://www.apotis4stis5.com/news-f/37132-o-neos-einai-oraios-o-palios-einai-allios-alla-o-kathenas-exei-ti-diki-tou-xari, τότε θα βρεθείτε σε γνώριμα νερά. Να μη ξεχάσω να επανέλθω με το άλμπουμ τους…

Cage The Elephant – Skin and Bones (LP: Social Cues (19/4/2019)

Από το πέμπτο καλό άλμπουμ των αμερικανών ηχογραφημένο στο Νάσβιλ και στο Λος Άντζελες. Στην καρέκλα του παραγωγού αυτή τη φορά ο πολυπράγμων John Hill (Portugal. The Man, Imagine Dragons, Μ., Shakira, Eminem, Florence and the Machine κ.α.).

Haile Supreme – Danjahrous (Single – 10/5/2019)

Με μια εισαγωγή που μου θυμίζει τον Omar στον Nothing like this και το Lenny Kravitz στο It ain’t over till it’s over ο ερμηνευτής από την Αιθιοπία που για μια εξαετία τώρα συμμετέχει στο σχήμα των Congo Sanchez με τους Jeff Franca (ντράμερ των Thievery Corporation) και Flex Matthews μας δίνει ένα dub/soul διαμάντι.

Jungle Brown - Keep It Movin’ (Single – 3/5/2019)

Το Σεπτέμβριο βγαίνει ο δεύτερος δίσκος του βρετανικού τρίο με τίτλο Full Circle. Στα βήματα του εναλλακτικού ραπ και ειδικότερα πάνω στα ίχνη των Fun Lovin Criminals, A Tribe Called Quest και Guru για να ονομάσω μερικούς. Όπερ σημαίνει αρκετά τζαζ στοιχεία πάνω σε χιπ χοπ ρυθμολογία για αρχή. Το heavy μπάσο χτυπάει την καρδιά, το σαξόφωνο συμπληρώνει το κάδρο και το πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει μότο η κεντρική ιδέα του κομματιού. Αξίζει την προσοχή σας, μειώνει τις αναστολές σας, διευρύνει τους ορίζοντές σας…

Krawanesia - Boogie Mojito (Feat. Paulina Urban) (LP: Saudara – 3/5/2019)

Από τη Γερμανία και ειδικότερα από την περιοχή της Βαυαρίας και την πόλη Ίνγκολστατ, έρχεται η συνεργασία του γερμανικού ντουέτου (Samuel Antonius & Holzkrawatte) με την φωνή της αδελφής ψυχής τους όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, Paulina. Στον πολυσυλλεκτικό τους δίσκο θα επανέλθω, προς το παρόν ο νονός James, οι Parliament-Funkadelic, αλλά και ο Prince μπορεί να νιώθουν υπερήφανοι για μια ακόμα φορά. Keeping the funky shit alive τραγουδάνε, και η πόλη τους, γνωστή για την αυτοκινητοβιομηχανία της και την μπύρα της, αποκτά και ένα ακόμα πόλο έλξης.

Leisure - On My Mind (Single – 20/4/2019)

Η μπάντα έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και σε λίγες μέρες θα δει το φως η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους με τίτλο Twister. Η σόουλ οδηγεί τους πέντε λευκούς σε έναν δημιουργικό οίστρο αφού χρειάστηκαν μόλις μια ώρα για να μας δώσουν τον προάγγελο της νέας τους δουλειάς.

Caravan Palace - Miracle (Boogie Belgique Remix)

Σε αναμονή του τέταρτου δίσκου των ηλεκτρονικών γάλλων τον Αύγουστο, που θα φέρει το όνομα Chronologic, ένα από τα τραγούδια, το πρώτο single του δίσκου σε ρεμίξ έκδοση. Η επταμελή μπάντα επιβεβαιώνει αυτό που ξέρει πολύ καλά η μουσική σκηνή της χώρας εδώ και εικοσιπέντε χρόνια να κάνει τον ακροατή όταν ακούει για French Touch να τρίβει τα χέρια του.

Two Door Cinema Club - Dirty Air (LP: False Alarm – 21/6/2019)

Από την τέταρτη δισκογραφική δουλειά του ιρλανδικού τρίο. Απίστευτη ενέργεια και μαθήματα συνύπαρξης της μαύρης κληρονομιάς της ντίσκο και του φανκ με το ροκ και την ποπ. Με λίγα λόγια πώς να κάνεις radio friendly τραγούδια χωρίς να γίνεσαι ευτελής.

Wild Belle - Mockingbird (LP: Everybody One Of A Kind – 22/3/2019)

Για επίλογο ένα τραγούδι που βρίσκεται στη γειτονιά εδώ και αρκετούς μήνες αλλά νομίζω πως η επιλογή για ημερομηνία κυκλοφορίας του το αδικεί με τόσο καλοκαιρινό ήχο που έχει. Μαζί με το Rock Steady αποτελούν τα highlights του τρίτου άλμπουμ του αμερικανικού ντουέτου των αδελφών Bergman.

και όλα μαζί