30 τραγούδια διαμάντια (2000-2016) από 30 καλλιτέχνες της μαύρης μουσικής - VOL.1

30 τραγούδια διαμάντια (2000-2016) από 30 καλλιτέχνες της μαύρης μουσικής - VOL.1

Από τον Φαχουρίδη Θεόδωρο

 

Soul Classics 2000 – 2016

VOL.1

 

Είναι σίγουρο ότι το κλίμα δημιουργίας στη μουσική τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά …Και από ότι φαίνεται προς το χειρότερο. Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας λες και έχει αφαιρέσει το συναίσθημα, που μπορεί να συγκινεί, να παθιάζει και να δημιουργεί μόνιμους δεσμούς μεταξύ τραγουδιού και του ακροατή. Όλα γίνονται επιφανειακά, με πολύ γρήγορες ταχύτητες και καθόλου πραγματικό σημείο σύνδεσης πομπού και δέκτη. Η μουσική από εμπειρία δείχνει να μεταμορφώνεται σε έναν φάστ φουντ γεύμα ή ακόμη χειρότερα σε θόρυβο που απλώς σπάει τη σιωπή. Όμως που και που ηλιαχτίδες έμπνευσης μεταμορφώνονται σε έργα που ακόμη και στο πλαίσιο του εμπορικού τραγουδιού λάμπουν και χτυπάνε εκείνο το βαθιά κρυμμένο νεύρο που πάλλεται από ευχαρίστηση όταν συναντάει ήχους εμπνευσμένους.

 

Η μαύρη μουσική δε θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση. Οι καιροί δεν ευνοούν την εμφάνιση ενός Ray Charles, ενός Stevie Wonder, μιας Aretha Franklin. Πνίγονται οι πρωτοπόροι που θα μετεξελιχτούν σε έναν καινούργιο James Brown. Ένας παράγωγος με το εκτόπισμα του Norman Whitefield μάλλον δε θα είμαστε τυχεροί να βρεθεί και να μας συνεπάρει. Παρόλα αυτά η μαύρη μουσική όπως και στα υπόλοιπα μουσικά είδη εμφανίζει εξαιρέσεις που δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Έστω και έτσι, στα πρώτα βήματα του 21ο αιώνα, κάποιες ευτυχείς στιγμές αξίζει να τις ξανακοιτάξουμε και να σταθούμε ακόμα και σε κάποιες πολύ πρόσφατες που δημιουργούν ακόμη το μύθο τους.

 

Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν ορίστε το 1ο μέρος, με 10 από τα 30 συνολικά τραγούδια του ομορφότερου κομματιού της soul του νέου αιώνα.

 

 

1. Alicia Keys - Fallin'

(cd: Songs in A Minor - 2001)

Video Url

2. Graig David – 7 days

(cd: Born to Do It – 2001)

Video Url

3. Ashanti – Foolish

(cd: Ashanti – 2002)

Video Url

4. Corrine Bailey Rae- - Put your records on

(cd: Corrine Bailey Rae – 2006)

Video Url

5. Amy Winehouse – Back to Black

(cd: Back to Black – 2006)

Video Url

6. Sade – Soldier of Love

(cd: Soldier of Love – 2010)

Video Url

7. Raheem DeVaughn - Bulletproof

(cd: The Love & War MasterPeace – 2010)

Video Url

8. Blood Orange – You’re not good enough

(cd: Cupid Deluxe – 2013)

Video Url

9. Beyonce – Blue

(cd: BEYONCE – 2014)

Video Url

10. Alabama Shakes - Sound & Color

(cd: Sound & Color – 2015)

Video Url

 

https://www.popup.gr/