Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: 7 τροφές που πρέπει να περιορίσετε για μια υγιή καρδιά

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: 7 τροφές που πρέπει να περιορίσετε για μια υγιή καρδιά

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που διοργανώνεται στις 29 Σεπτεμβρίου με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σκοπός της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία τείνουν να αποτελέσουν πανδημία και αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η καλύτερη αντιμετώπιση τους είναι η πρόληψη και η αλλαγή του τρόπου ζωής.

Τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας για μια υγιή καρδιά;

• Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 προστατεύουν την καρδιά, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, γαύρος, σαρδέλα), οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος είναι πλούσια σε ω-3.

• Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και προστατεύουν έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Βρίσκονται κυρίως στο ελαιόλαδο, αλλά και στα αμύγδαλα και το αβοκάντο.

• Κορεσμένα λίπη: Βρίσκονται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα, όπως είναι το κρέας, το βούτυρο, το πλήρες γάλα, το τυρί. Επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών.

• Αλάτι: Η αυξημένη πρόσληψή του οδηγεί σε υπέρταση, που επιβαρύνει την καρδιά. Γι’ αυτό, περιορίζουμε το αλάτι στη διατροφή μας, αποφεύγοντας να προσθέσουμε επιπλέον στο φαγητό και τη σαλάτα μας.

• Φρούτα και λαχανικά: Λόγω των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων του αίματος. Συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

• Αλκοόλ & Κάπνισμα: Αποφεύγουμε το κάπνισμα και την υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ, καθώς συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

• Άσκηση: 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ημερησίως για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα αποτρέπει από την αύξηση του σωματικού βάρους και την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου- MSc Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο