10 προειδοποιητικά σημάδια ότι το σώμα σας πάσχει από έλλειψη νερού

10 προειδοποιητικά σημάδια ότι το σώμα σας πάσχει από έλλειψη νερού

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο κατά τα 2/3 από νερό, έτσι δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 72 ώρες χωρίς αυτό το θαυμάσιο υγρό. Ειδικότερα, κάθε κομμάτι του σώματός μας, κάθε ιστός, κύτταρο και όργανο εξαρτώνται ιδιαίτερα από το νερό. Αυτά είναι τα οφέλη του να πίνουμε νερό >>

Ισορροπεί τα σωματικά υγρά.

Ελέγχει και διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος

Στηρίζει την απόρριψη των άχρηστων υλικών και των τοξινών

Στηρίζει την πέψη

Ελέγχει την θερμιδική πρόσληψη

Διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και νεανικό

Προσφέρει προστασία για τους ιστούς μας, τον νωτιαίο μυελό και τις αρθρώσεις

Λιπαίνει τις αρθρώσεις και τα μάτια

Συνεπώς λόγω του γεγονότος ότι οι λειτουργίες των οργάνων σας εξαρτώνται από το νερό, η σωστή ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική γα την υγεία. Γι αυτό, πρέπει να καταναλώνετε πολλά υγρά και να τρώτε φαγητά πλούσια σε νερό ώστε να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Ακόμη, το σώμα σας μπορεί να χάσει περισσότερο νερό σε κάποιες καταστάσεις όπως η διάρροια, ο έμετος, η συχνή ούρηση, η σκληρή σωματική δραστηριότητα, ο υπερβολικός ιδρώτας και ο διαβήτης. Η αφυδάτωση εμποδίζει τη σωματική σας λειτουργία καθώς δημιουργεί ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες. Ακόμη, πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τα πιο σημαντικά συμπτώματα της αφυδάτωσης και μπορεί να μην τα παρατηρήσουν. Αυτά τα σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να δράσετε εγκαίρως και να αποτρέψετε περαιτέρω επιπλοκές. Αυτά είναι τα 10 πιο εμφανή συμπτώματα αφυδάτωσης που πρέπει να γνωρίζετε:

Επιταχυνόμενος παλμός της καρδιάς

Η σωστή ενυδάτωση του σώματος επηρεάζει τον ρυθμό της καρδιάς σας και την απόδοσή της. Ειδικότερα, η έλλειψη νερού στο σώμα οδηγεί σε πιο παχύρευστο αίμα και μειώνει την ποσότητα του πλάσματος, που οδηγεί σε κακή κυκλοφορία του αίματος και επιταχυνόμενο καρδιακό παλμό. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Strength & Conditioning Research το 2014 το επιβεβαίωσε αυτό, καθώς οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι λόγω της αφυδάτωσης, υπάρχει μία μέση αλλαγή του καρδιακού ρυθμού της τάξης των τριών χτύπων το λεπτό για κάθε μία τοις εκατό αλλαγή στο σωματικό βάρος. Παρά την υπόταση, η έλλειψη νερού στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε τροποποιήσεις στα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Αυτό επιταχύνει τα καρδιακά τρέμουλα ως αποτέλεσμα του επιπλέον στρες του σώματος. Επιπλέον αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ο λόγος για φόβο , πανικό και άγχος. Αν βιώνετε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να πιείτε αργά λίγο νερό, ώστε να δείτε αν η κατάστασή σας βελτιωθεί. Αν όχι, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Κακή αναπνοή και στεγνό στόμα

Στην περίπτωση ανεπάρκειας νερού στο σώμα, διεγείρεται η παραγωγή σάλιου που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Λόγω του γεγονότος ότι τα βακτήρια εξαπλώνονται στην στοματική κοιλότητα, ίσως βιώσετε την κακή αναπνοή. Επιπλέον, θα έχετε επίσης στεγνό στόμα καθώς το νερό έχει την λειτουργία της λίπανσης, δηλαδή ενυδατώνει τις βλεννοειδείς μεμβράνες στον λαιμό

Απότομες λιγούρες για φαΐ

Σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να μπερδέψουμε την δίψα με την πείνα. Ειδικότερα, λαχταράμε φαγητό όταν το σώμα μας χρειάζεται νερό. Συνεπώς, αν ξαφνικά νιώσετε την ανάγκη να φάτε κάτι, πρέπει να πιείτε πρώτα ένα ποτήρι νερό πριν φάτε. Επιπλέον, στην περίπτωση στην απώλεια νερού και την απώλεια ηλεκτρολυτών, το σώμα έχει μεγάλη ανάγκη για αλμυρά φαγητά. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καταναλώσετε ενεργειακά ποτά που έχουν νάτριο ή μπορείτε να πιείτε ένα μείγμα από λίγο χυμό λεμονιού, μια κουταλιά αλάτι και ένα ποτήρι νερό. Επίσης μπορείτε να νιώσετε λιγούρες όταν η παραγωγή γλυκογόνου είναι δύσκολη, γι αυτό πρέπει να φάτε λίγη ζάχαρη, αλλά και τα πλούσια σε νερό φρούτα όπως το παπάγια, τα μούρα και το καρπούζι.

Πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες.

Η έλλειψη νερού στο σώμα αυξάνει την τριβή ανάμεσα στα κόκαλα, η οποία προκαλεί επώδυνες αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρθρώσεις μας και οι χόνδροι μας είναι φτιαγμένα από 80 τοις εκατό νερό. Αντιθέτως, στην περίπτωση της σωστής ενυδάτωσης του σώματος, οι αρθρώσεις μας μπορούν εύκολα να χειριστούν κινήσεις και σωματικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν το πήδημα, το τρέξιμο και το πέσιμο, με ανώδυνο τρόπο. Επίσης, μπορείτε ακόμα να έχετε κράμπες και μυϊκούς σπασμούς αν το σώμα σας έχει έλλειψη νερού.

Πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες.

Η έλλειψη νερού στο σώμα αυξάνει την τριβή ανάμεσα στα κόκαλα, η οποία προκαλεί επώδυνες αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρθρώσεις μας και οι χόνδροι μας είναι φτιαγμένα από 80 τοις εκατό νερό. Αντιθέτως, στην περίπτωση της σωστής ενυδάτωσης του σώματος, οι αρθρώσεις μας μπορούν εύκολα να χειριστούν κινήσεις και σωματικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν το πήδημα, το τρέξιμο και το πέσιμο, με ανώδυνο τρόπο. Επίσης, μπορείτε ακόμα να έχετε κράμπες και μυϊκούς σπασμούς αν το σώμα σας έχει έλλειψη νερού.

Πονοκέφαλοι και ζαλάδα

Λόγω της μειωμένης ποσότητας υγρού που περικυκλώνει τον εγκέφαλό σας και χρειάζεται για την προστασία από ήπια χτυπήματα ίσως νιώσετε ζαλάδες και ημικρανίες. Επιπλέον, ίσως έχετε πονοκεφάλους που προκαλούνται από την μειωμένη ροή οξυγόνου και αίματος στον εγκέφαλο λόγω της αφυδάτωσης. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Handbook of Clinical Neurology το 2010 απέδειξε επίσης ότι η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πονοκεφάλους και ημικρανίες. Στην περίπτωση ενός πονοκεφάλου λόγω της αφυδάτωσης ένα ποτήρι νερό μπορεί να είναι όσο αποτελεσματικό όσο είναι τα χάπια.

Δυσκοιλιότητα και θέμα με την χώνεψη

Το European Journal of Clinical Nutrition δημοσίευσε μια ιστορία το 2003 που απέδειξε ότι η σωστή ενυδάτωση είναι βασική για την αποτροπή της δυσκοιλιότητας και το κλειδί για τη σωστή σωματική λειτουργία. Η ενυδατική δράση του νερού σε όλους τους ιστούς και τα κύτταρα στο σώμα είναι επίσης χρήσιμη για το πεπτικό σύστημα. Ειδικότερα, είναι υπεύθυνη για μια καθαρή και ευλύγιστη γαστρο-εντερική περιοχή, αποτρέπει την δυσκοιλιότητα και πυροδοτεί τις κινήσεις του εντέρου. Στην περίπτωση αφυδάτωσης, ίσως αποκτήσετε δυσκοιλιότητα καθώς η απώλεια υγρών οδηγεί σε σκληρά κόπρανα. Επιπροσθέτως, η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από τον έμετο και την διάρροια τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Κούραση και λήθαργος

Η σωστή ενυδάτωση του σώματος θα σας κρατήσει σε εγρήγορση και ενεργητικούς. Η αφυδάτωση προκαλεί επίσης λήθαργο και κούραση, καθώς η έλλειψη νερού στον εγκέφαλο οδηγεί σε χαμηλή πίεση αίματος και μη ικανοποιητική προμήθεια οξυγόνου στο σώμα σας. Επιπλέον, μπορεί να βιώσετε αισθήματα λήθαργου, εξάντληση και υπνηλία. Η έλλειψη νερού στο σώμα έχει επίσης επιζήμιες επιδράσεις στη μεταφορά σημαντικών θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα. Λόγω όλων αυτών, το σώμα πρέπει να κάνει παραπάνω ενέργειες για να διατηρηθεί και ξοδεύει πρόσθετη ενέργεια που οδηγεί σε κόπωση.

Μειωμένη ανάγκη για ούρηση και αλλαγμένο χρώμα στα ούρα

Το σώμα σας ίσως είναι αφυδατωμένο αν δεν νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε κάθε λίγες ώρες. Στην περίπτωση του σωστά ενυδατωμένου σώματος, η ανάγκη για ούρηση εμφανίζεται γύρω στις 4 με 7 φορές την ημέρα. Αν δεν ουρείτε με αυτή τη συχνότητα, το σώμα σας θα έχει αυξημένα επίπεδα τοξινών. Επιπλέον το χρώμα των ούρων αλλάζει στην περίπτωση της αφυδάτωσης. Ειδικότερα, αν το σώμα σας είναι καλά ενυδατωμένο, τα ούρα σας θα είναι διαυγή και φωτεινά. Ακόμη, αν είστε αφυδατωμένοι, τα ούρα σας θα είναι σκούρα κίτρινα ή κεχριμπαρένιου χρώματος.

Ξερό δέρμα και χείλη

Το νερό δίνει στο δέρμα ελαστικότητα, έτσι αν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, το δέρμα σας θα είναι ξερό. Επίσης, θα ιδρώνετε λιγότερο αν το σώμα σας έχει έλλειψη νερού, πράγμα που θα συγκρατήσει την απόρριψη της πλεονάζουσας βρωμιάς από το λάδι που έχετε στο δέρμα σας. Επιπροσθέτως, το νερό πετάει τις τοξίνες από το σώμα, γι αυτό αν έχετε έλλειψη νερού θα οδηγηθείτε στην εμφάνιση ψωρίασης, ακμής και εκζέματος. Άλλα κοινά σημάδια της αφυδάτωσης είναι τα στεγνά και σκασμένα χείλια.

Εγκεφαλικό θόλωμα ή φτωχή συγκέντρωση

Εκτός από την πρόκληση πονοκεφάλων, η αφυδάτωση μπορεί επίσης να παρεμποδίσει την λειτουργία του εγκεφάλου και έτσι να επηρεάσει αρνητικά την διάθεσή σας, την μνήμη σας και την ικανότητά σας στην δημιουργία αποφάσεων. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στο Clinical Autonomic Research έδειξε ότι η έλλειψη νερού στο σώμα είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για το θόλωμα στον εγκέφαλο μαζί με την έλλειψη ύπνου, την εξάντληση και την παρατεταμένη ορθοστασία. Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition το 2011 απέδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει μεταπτώσεις στη διάθεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν το σώμα έχει ανεπάρκεια στο νερό, προκαλείται εγκεφαλικό θόλωμα που περιλαμβάνει δυσκολίες στην επικοινωνία, στον συλλογισμό και την συγκέντρωση, καθώς επίσης οδηγεί στο να ξεχνάμε.

Πρόληψη

Η συνολική υγεία σας, το κλίμα και οι σωματικές σας δραστηριότητες είναι παράγοντες που καθορίζουν την ποσότητα του νερού που χρειάζεστε. Ακόμη, θα πρέπει να πίνετε κανονικά άφθονο νερό. Πάντα να πίνετε ένα ποτήρι νερό στη θερμοκρασία δωματίου στο ξεκίνημα της μέρας σας και ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Επιπρόσθετα, είναι χρήσιμο να κουβαλάτε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας ώστε να το έχετε όποτε το χρειάζεστε. Επίσης, θα ήταν πολύ ωφέλιμο να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό, κάθε μέρα. Μειώστε το αλκοόλ, και τη πρόσληψη των ενεργειακών καφεϊνούχων ροφημάτων. Για να αποτρέψετε την αφυδάτωση πρέπει να πίνετε αυξημένες ποσότητες νερού στην περίπτωση της διάρροιας, του πυρετού και του έμετου. Επιπλέον, το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε ότι αν αισθανθείτε γρήγορους ή αδύναμους παλμούς, υπερβολική δίψα, ζαλάδα ή την έλλειψη επιθυμίας για συχνή ούρηση, θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μετάφραση: awakengr.com via healthyfoodhouse.com