Chernobyl: Τι κόστος έχουν τα ψέμματα ;

Chernobyl: Τι κόστος έχουν τα ψέμματα ;

Chernobyl η δραματική σειρά του HBO που δικαίως εκθρόνησε το Breaking Bad από την κορυφή της βαθμολογικής κλίμακας του IMBd, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Αν και τη συγκεκριμένη βαθμολογική κλίμακα ουδέποτε λαμβάνω υπόψη μου, δεν παύει να αποτελεί ένα μέσο σφυγμομέτρησης της άποψης των θεατών σε όλο τον κόσμο.

Και ιδού αναφύεται το ερώτημα πώς μία άκρως καταθλιπτική σειρά που η μυθοπλασία της στηρίζεται σε αμιγώς πραγματικά γεγονότα με οδυνηρά αποτελέσματα που οι περισσότεροι από εμάς τα βιώσαμε εξ αποστάσεως το 1986 και εντεύθεν μέσα από realtime ειδήσεις, αφιερώματα στον περιοδικό τύπο και την τηλεόραση κατάφερε να υπερβαθμολογηθεί από 166.000 θεατές μέχρι στιγμής ;

Ο Johan Renck (σκηνοθέτης) και ο Craig Mazin (συγγραφέας) σε μία άκρως κατατονική υγρή και σκοτεινή ατμόσφαιρα, μας καθιστούν αυτόπτες μάρτυρες στο τι διημείμφθη δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο τη νύκτα της 26 Απριλίου 1986 στο Chernobyl της Ουκρανίας και στη σπασμωδική διαχείριση της κρίσης από τις κρατικές υπηρεσίες και την επιστημονική κοινότητα της πρώην ΕΣΣΔ.

Χωρίς ίχνος σεξουαλικού περιεχομένου, φαντασμαγορικών εφέ,
με καθηλωτικά πλάνα αλλά κυρίως νοήματα που παραπέμπουν στο μέγιστο Andrei Tarkovsky, με διαλόγους επιστημονικής φύσης και τεχνικές ορολογίες, που αγνοούμε και πιθανόν να κουράζουν το μέσο θεατή, με μονότονους έως ανατριχιαστικούς θορύβους ως μουσική επένδυση, που υποδηλώνουν τον κίνδυνο και το άγχος της κάθε στιγμής, το Chernobyl προσπαθεί με αντικειμενική κρίση να μας αποδείξει ότι οι υποτιθέμενες προηγμένες κοινωνίες στην προσπάθειά τους να αναδειχθούν στην εξέλιξη του οποιουδήποτε επιστημονικού στόχου παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια, είναι αδύναμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δυσλειτουργία, πολλές φορές και εσκεμμένα και πάντα εις βάρος της φύσης και κατ' επέκταση της ανθρώπινης ζωής.

33 χρόνια μετά, το Chernobyl, αφυπνίζει ανθρώπινες συνειδήσεις, εξοργίζει με τις αλήθειες και τα ψέμματα που ειπώθηκαν, αναδεικνύει τις θυσίες απλών ανθρώπων προς όφελος τελικά ενός άγνωστου σκοπού και οι κύριοι υπαίτιοι έμειναν στο απυρόβλητο, επαναφέρει στην επιφάνεια τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανάπτυξη με την κακή διαχείριση των φυσικών πόρων, με τη λειτουργία εργοστασίων καύσης σκουπιδιών και RDF (αφορά την πόλη που ζω) και πολλά πολλά άλλα που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε.

Καταπληκτικές δωρικές ερμηνείες από όλο το cast Jared Harris, Stellan Skarsgard, Emily Watson κλπ, συνυφασμένες αριστουργηματικά με το ψυχροπολεμικό περιβάλλον που επικρατεί, επιβάλουν το να δεις τη σειρά ανεπιφύλακτα και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου.

ΥΓ1. Η αναφορά στον Andrei Tarkovsky παραπέμπει στην καταπληκτική επιστημονικής φαντασίας ταινία του Solaris, που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τοποθετεί αριστοτεχνικά το θεατή σε ένα χώρο όπου το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας απλά εννοείται και δεν έχει κανένα εφέ. Η υπόψη ταινία λοιδορήθηκε στη μεταφορά της από το Hollywood το 2002.

ΥΓ2. Στο Βόλο σε πρώην εργοστάσιο της ΑΓΕΤ καίγονται από το 2017 με κρατική συμφωνία σκουπίδια και RDF από την Ευρώπη, μολύνοντας καθημερινά τον αέρα της πόλης και αυξάνοντας τον αριθμό περιστατικών καρκίνων δραματικά την τελευταία διετία και παρά την κοινωνική κατακραυγή το κράτος, η περιφέρεια και η πόλη ποιούν τη νίσσα.

ΥΓ 3 Η Ρώσία ετοιμάζει τηλεοπτική σειρά με την δική της εκδοχή για το περιστατικό.

Γιώργος Παπαδόπουλος