Κριτική για το "Atomic Blonde"

Κριτική για το "Atomic Blonde"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Atomic Blonde»
7/10

Όλα σε αυτήν την ταινία ξεκινούν από τον σκηνοθέτη. Ο David Leitch ξεκίνησε να δουλεύει ως κασκαντέρ σε τηλεόραση και σινεμά από το 1995. Έκανε παράλληλα κάποιους μικρούς ρόλους, ενώ σιγά-σιγά το μικρόβιο του σκηνοθέτη έμπαινε μέσα του. Μετά από ένα δειλό ξεκίνημα με το John Wick (2014) και το μικρού μήκους Deadpool: No Good Deed,

(μιας και σκηνοθετεί το Deadpool 2 για το 2018) αφήνει το σημάδι του στην χολιγουντιανή περιπέτεια με το Atomic Blonde, αναλαμβάνοντας να διεκπεραιώσει μόνος μία μεγάλου μήκους ταινία για πρώτη φορά. Βασισμένος στο σενάριο του Kurt Johnstad (300), που αναπτύσσει την σειρά των κόμικ The Coldest City των Antony Johnston και Sam Hart, αφηγείται μία ιστορία κατασκόπων στο Βερολίνο του 1989. Δυστυχώς το ηθικό δίδαγμα καταλήγει στο ότι οι Αμερικανοί είναι οι πιο έξυπνοι όλων, αλλά για αμερικάνικο σινεμά πρόκειται.

Ο Leitch έχει στα χέρια του μία ορεξάτη και πανέμορφη πρωταγωνίστρια (Charlize Theron) και ένα υπέρλαμπρο καστ: James McAvoy, Eddie Marsan, John Goodman, Toby Jones, James Faulkner (Game of Thrones, Downton Abbey), Roland Moller (A Hijacking/Kapringen), Sofia Boutella, Bill Skarsgard και (έκπληξη) την αγαπημένη Barbara Sukowa (Europa, Rosa Luxemburg) σε μικρό ρόλο.
Η παραγωγός Beth Kono συνεργάζεται με την Theron σε επτά projects. Η Kono υπήρξε βοηθός της σταρ στο ξεκίνημα της καριέρας της σε πέντε άλλες ταινίες της και βρήκε στέγη με τον συμπαραγωγό AJ Dix και στην εταιρεία παραγωγής της. Η δεύτερη γυναίκα παραγωγός του φιλμ είναι η Kelly McCormick, που έχει αναλάβει και το Deadpool 2. Τρίτη γυναίκα παραγωγός του έργου είναι η ίδια η πρωταγωνίστρια, που από το Monster και μετά δείχνει να θέλει να έχει τον έλεγχο της δουλειάς της και καλά κάνει.

Πρέπει να αποτελεί ηθική ικανοποίηση στα 49 του για τον Βρετανό καλό δευτερορολίστα Eddie Marsan (Their Finest) η συμμετοχή του στην ταινία, ύστερα από την 4ετή σημαντική του παρουσία στο τηλεοπτικό Ray Donovan. Ο Marsan έχει συμμετάσχει σε αξιοζήλευτα καστ (Sherlock Holmes, 21 Grams, V for Vendetta, Vera Drake, Gangs of New York) και πρόσφατα στα The Exception και A Kind of Murder. Είναι από αυτούς τους ηθοποιούς, που δουλεύουν συνέχεια σε σινεμά και τηλεόραση, θυμάσαι πάντα την φάτσα τους και ποτέ το όνομά τους. Στα πλαίσια της δουλειάς του μάλιστα έχει ξανασυνεργαστεί με τον James McAvoy το 2013 στο Filth. Καιρός λοιπόν - με αυτό το φιλμ - να τον μάθει καλύτερα το νεανικό κοινό.

Η ταινία διαθέτει μία κλασική πλέον σκηνή μάχης, εξαιρετική φωτογραφία από τον Jonathan Sela (John Wick, Deadpool 2), πυρετώδες μοντάζ από την Elisabet Ronaldsdottir (John Wick, Deadpool 2), ακριβή αποτύπωση της εποχής της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, γυναικείο αισθησιασμό και τα στυλάτα ρούχα της Cindy Evans.

Trivia: Το φιλμ είναι κυριολεκτικά γεμάτο από καταπληκτικά τραγούδια των ‘80’ς. Μεταξύ άλλων ακούγονται το 99 Luftballons από τους Nena

και το Under Pressure των David Bowie/Queen.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 21 Αυγούστου 2017 από την Spentzos.