Φοβερό! The Sting αγαπημένη ταινία από το 1973

Το Κεντρί, όπως παίχτηκε στην Ελλάδα, είναι μια αμερικάνικη ταινία  του 1973 που διαδραματίζεται τον Σεπτέμβριο του 1936 και περιλαμβάνει μια περίπλοκη πλοκή από δύο επαγγελματίες  (Πωλ Νιούμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ) που θέλουν  να εξαπατήσουν ένα αφεντικό μαφίας (Ρόμπερτ Σο).

Σκηνοθετήθηκε από τον George Roy Hill, που είχε σκηνοθετήσει τους Newman και Redford στο γουέστερν Butch Cassidy and the Sundance Kid. Δημιουργήθηκε από τον σεναριογράφο Ντέιβιντ Σ. Γουόρντ, η ιστορία εμπνεύστηκε από τις πραγματικές κακοτοπιές που διαπράχθηκαν από τους αδερφούς Φρεντ και Τσάρλι Γκοντόρφ και τεκμηριώθηκε από τον Ντέιβιντ Μάουρερ στο βιβλίο του το 1940 The Big Con: The Story of the Confidence Man.

Η φράση του τίτλου αναφέρεται στη στιγμή που ένας απατεώνας τελειώνει το «παιχνίδι» και παίρνει τα χρήματα.   Η ταινία διακρίνεται για την αναχρονιστική χρήση του ράγκταιμ, ιδιαίτερα τη μελωδία «The Entertainer» του Σκοτ ​​Τζόπλιν, η οποία διασκευάστηκε (μαζί με άλλες από τον Τζόπλιν) για την ταινία του Μάρβιν Χάμλις που είχε γεννηθεί στις 2 Ιουνίου 1944 (και ένα σινγκλ που έγινε τοπ 10 για τον Χάμλις όταν κυκλοφόρησε ως σινγκλ από το soundtrack της ταινίας). Η επιτυχία της ταινίας δημιούργησε μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το έργο του Τζόπλιν.

Το The Sting κυκλοφόρησε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1973 και γνώρισε τεράστια επιτυχία από πλευράς κριτικής και εμπορικά και γνώρισε τεράστια επιτυχία στα 46α Όσκαρ, όντας υποψήφιο για δέκα Όσκαρ και κερδίζοντας επτά, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Μοντάζ Ταινιών και Καλύτερης Σεναρίου (Πρωτότυπο Σενάριο); Ο Ρέντφορντ ήταν επίσης υποψήφιος για τον καλύτερο ηθοποιό.

Η ταινία αναζωπύρωσε επίσης την καριέρα του Νιούμαν μετά από μια σειρά αποτυχιών στη μεγάλη οθόνη. Θεωρούμενο ως ένα από τα καλύτερα σενάρια που γράφτηκαν ποτέ, το 2005, το The Sting επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό».

Video Url

 

Video Url