Ραχόι: Εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου στην Καταλονία

Ραχόι: Εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου στην Καταλονία

Τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, ενώ λίγο αργότερα η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, ήρε την αυτονομία της. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και Ε.Ε., καθώς και οι ΗΠΑ, στέκονται στο πλευρό της Ισπανίας, μην αναγνωρίζοντας την απόσχιση, ενώ κατά των Καταλανών αποσχιστών εκφράστηκαν πλην του κεντροδεξιού Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι και οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και των Podemos.

Η Γαλλία «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. «Το σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του κράτους Δικαίου, το ζήτημα της Καταλονίας πρέπει να εξεταστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε» εξήγησε.
«Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Πηγή: Ναυτεμπορική