Η Ελλάδα που αγαπήσαμε φεύγει, μένει αυτή που βλέπουμε στις ειδήσεις της TV. Ο Γιάννης Σπανός με τον Γιώργο Παπαστεφάνου

Η Ελλάδα που αγαπήσαμε φεύγει, μένει αυτή που βλέπουμε στις ειδήσεις της TV. Ο Γιάννης Σπανός με τον Γιώργο Παπαστεφάνου

Ο Γιάννης Σπανός έφυγε σήμερα σε ηλικία 85 ετών, θυμάμαι μας τον είχε γνωρίσει ο Γιώργος πριν από μισό αιώνα περίπου, είχαμε πάει τότε με τον Γιώργο, τον Γιάννη, τον Κώστα Κωτούλα και τον Γιάννη Πετρίδη σε ένα κουτούκι στο Κουκάκι νομίζω.

Δυστυχώς ο θάνατος του οδήγησε στην αναζήτηση υλικού του Γιάννη με τον Γιώργο και βρήκα αυτή την πολύ σημαντική συνέντευξη του Σπανού στην εκπομπή του Γιώργου, όπου μιλάει σχεδόν για τα πάντα.

Ο Παπαστεφάνου έχει γράψει στίχους για μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Σπανού.

Κώστας Ζουγρής

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑtweetΜε τον Γιάννη Σπανό, έχουμε συναντηθεί πάρα πολλές φορές σε τηλεοπτικά αφιερώματα και σχεδόν πάντα, μαζί με άλλους καλεσμένους. Όμως, εντελώς μόνοι μας οι δύο μπροστά στις κάμερες, βρεθήκαμε μόνο μια φορά. Το καλοκαίρι του 1985, όταν με αφορμή μια συναυλία που θα έδινε ο Γιάννης στη «Ρωμαϊκή Αγορά» και που την τηλεοπτική της μετάδοση είχα αναλάβει εγώ, συναντηθήκαμε οι δύο μας σ' ένα από τα στούντιο του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, για να θυμηθούμε λίγο τα παλιά και γενικώς, να κουβεντιάσουμε, σ' ένα μαγνητοσκοπημένο «ένθετο», που θα παιζόταν στο διάλειμμα της συναυλίας. Σ' αυτή τη συναυλία, εκτός από τα τραγούδια του Γιάννη, πρωταγωνιστής ήταν ο χώρος. Από τους ωραιότερους, σ' ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της Αθήνας. Είχαμε ζήσει πολλές αξέχαστες βραδιές στη «Ρωμαϊκή Αγορά» εκείνη την περίοδο. Από Μαντλέν Ρενώ μέχρι Φλέρυ Νταντωνάκη. Στη συναυλία του Σπανού, εκτός από τον ίδιο το Γιάννη, συμμετείχαν ο Διονύσης Θεοδόσης, η Πένυ Ξενάκη, η Ειρήνη Αγγέλου και ο Αργύρης Κούκας. Ο Διονύσης Θεοδόσης, έφυγε από τη ζωή, σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου 1993. Και ήταν μόνο 35 ετών.

Les beaux amoureux
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ - PIA COLOMBOtweetΤο 1966 ανέβηκε στο θέατρο «Ακροπόλ» η κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου «Τον άρτον ημών των επιούσιον», με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Σωτήρη Μουστάκα στο θιασαρχικό σχήμα. Η παράσταση, διανθισμένη με μουσική και τραγούδια του Γιάννη Σπανού και με τη Δούκισσα παρούσα στη σκηνή ( ο εκκολαπτόμενος σταρ Τόλης Βοσκόπουλος, τη συνόδευε στο δεύτερο μπουζούκι ) δεν είχε επιτυχία. Για να την ενισχύσουν λοιπόν εμπορικά, κάλεσαν από το Παρίσι, την τραγουδίστρια και ηθοποιό Πία Κολόμπο ( 1934 - 1986 ) που ήταν πολύ φίλη με το Γιάννη Σπανό - είχε τραγουδήσει σε δίσκους κάποια από τα γαλλικά τραγούδια του - και που εκείνη την εποχή, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Ελλάδα, χάρη στην επιτυχία της La vie s' en va. Η παράσταση δε νομίζω να βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τη φιλοξενία της Πία, εμείς όμως, σαν παρέα του Γιάννη Σπανού, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε την Πία από κοντά, στα ταβερνάκια της Πλάκας και να διαπιστώσουμε πόσο απλή και συμπαθητική ήταν - τόσο απλή μάλιστα που σκέφτηκα να της προτείνω να έρθει στους Ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και να ηχογραφήσει ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ μια εκπομπή με τον Γιάννη Σπανό στο πιάνο, σε τέσσερα από τα δικά του τραγούδια αλλά και στο μεγάλο της σουξέ - «Φεύγει η ζωή» - εννοείται! Η ηχογράφηση έγινε με ηχολήπτη τον Χρήστο Μουραμπά και με εμένα να εκφωνώ τους τίτλους των τραγουδιών για το Αρχείο του ΕΙΡ. Ήμουν τότε 25 χρονών.