Classic Albums : Survivor - Eye of the Tiger (1982)

Survivor - Eye of the Tiger
Survivor - Eye of the Tiger

Φίλοι σε υψηλά κλιμάκια και η διαχείριση της επιτυχίας

Τα δύο πρώτα albums του συγκροτήματος ήταν αξιόλογο AOR/Hard Rock, ωστόσο για να ξεχωρίσουν σε έναν τόσο ανταγωνιστικό χώρο θα έπρεπε να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο. Συγκροτήματα όπως οι REO Speedwagon, οι Foreigner και οι Journey, κυριαρχούν και γεμίζουν αρένες, τη στιγμή που οι Survivor ψάχνουν το μεγάλο breakthrough. Στο δεύτερο τους album Premonition ξεχωρίζει ένα πολύ όμορφο τραγούδι που λέγεται "Poor Man's Son", που ήταν και το πρώτο top 40 hit της μπάντας. Είναι με διαφορά το καλύτερο τραγούδι του δίσκου, αλλά γίνεται και αγαπημένο τραγούδι ενός φέρελπι ηθοποιού και κινηματογραφιστή, ο οποίος σκέφτεται να προτείνει στο γκρουπ να γράψει μουσική για την επόμενη του ταινία. Το τραγούδι που θα γράψουν οι Survivor θα γίνει με διαφορά το πιο γνωστό τους, θα γίνει μια τεράστια επιτυχία και θα τους δώσει σπουδαία καριέρα στη συνέχεια. Το όνομα του ηθοποιού ήταν Συλβέστερ Σταλόνε και η ταινία που ετοίμαζε ήταν το Rocky III.

Ο νέος δίσκος του γκρουπ ονομάζεται προφανώς "Eye of the Tiger", με το συγκρότημα να απεικονίζεται κυριολεκτικά μέσα στο μάτι της τίγρης, στο εξώφυλλο του album. Το Eye of the Tiger είναι κάτι παραπάνω από μια μεγάλη επιτυχία, είναι ένα ταυτοτικό τραγούδι για τη δεκαετία, το συγκρότημα, για την pop κουλτούρα την ίδια. Και ίσως αποτέλεσε την αιτία ώστε το πολύ καλό υλικό του δίσκου να μείνει σχετικά στην αφάνεια. Το Eye of the Tiger σίγουρα δεν είναι το καλύτερο album των Survivor, ωστόσο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με τις δυο προηγούμενες δουλειές τους. Περιέχει εξαιρετικές μπαλάντες, που έστρωσαν το έδαφος για το μεγάλο hit "The Search is Over" λίγα χρόνια μετά, έχει την καταιγίδα που λέγεται Feels Like Love, κυρίως δε έχει δύο από τα καλύτερα AOR τραγούδια εκείνης της εποχής. Τα Children of the Night και American Heartbeat περικλείουν όλα όσα αγάπησε ο κόσμος στους Survivor, τις μελωδίες, τη σωστή ισορροπία κιθάρας/πλήκτρων, την πανέμορφη φωνή του Dave Bickler ο οποίος αποχώρησε άδοξα στη συνέχεια, για να αντικατασταθεί ευτυχώς από έναν τραγουδιστή με ακόμα μεγαλύτερο ειδικό βάρος.

Αυτός ο τραγουδιστής ήταν ο Jimi Jamison, μια μαγευτική, ζεστή και αισθαντική φωνή, την οποία δυστυχώς χάσαμε το 2014 από καρδιακή προσβολή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει ακούσει κανείς τον Jamison είναι φυσικά σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, το I'll be Ready, το οποίο και ήταν το intro μουσικό θέμα της δημοφιλούς σειράς Baywatch. Τα Vital Signs και When Seconds Count που ακολούθησαν, περιέχουν εξαιρετικό υλικό που συνέχισε το momentum που είχε αποκτήσει το γκρουπ με το Eye of the Tiger. Έναν δίσκο που εκτός από το ομώνυμο έπος, προσφέρει σίγουρη μουσική απόλαυση, σε όσους νοσταλγούν ένα rock παλαιακό, διαφορετικό, αλλά συνάμα κλασικό όσο δε γίνεται.

Tracks :
1. Eye of the Tiger
2. Feels Like Love
3. Hesitation Dance
4. The One That Really Matters
5. I'm Not That Man Anymore
6. Children of the Night
7. Ever Since The World Began
8. American Heartbeat
9. Silver Girl