Classic Albums : Chicago Transit Authority - Chicago Transit Authority (1969)

The Chicago Transit Authority-The Chicago Transit Authority (1969)

Η αρχή ενός σπουδαίου γκρουπ που εξελίχτηκε διαφορετικά

Ο πολύς κόσμος τους γνώρισε μέσα από τα μεγάλα soft rock hits της δεκαετίας του 80. Τα "Stay the Night", "Hard to say I'm Sorry" και "You're the inspiration" τους έκαναν superstars τεράστιου βεληνεκούς. Η αρχή όμως ήταν πολύ διαφορετική. Προτού μικρύνουν το όνομα τους σε "Chicago", ντεμπουτάρισαν με το όνομα "Chicago Transit Authority", σε ένα album το οποίο απευθύνεται σε πραγματικούς λάτρεις της μουσικής, οι οποίοι δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε ταμπέλες και είδη. Σε ακροατές οι οποίοι μπορούν να βρουν την ίδια απόλαυση σε ροκ, τζαζ, fusion και blues ακούσματα. Καθώς όλες αυτές τις επιρροές, οι Chicago Transit Authority της μετουσίωσαν σε ένα από τα σπουδαιότερα albums των late 60s

Δεν έχει σημασία τι απέγιναν στην υπόλοιπη τους καριέρα, παρά το γεγονός ότι τα albums που ακολούθησαν στα 70s ήταν όλα πολύ καλά έως εξαιρετικά. Και αυτό γιατί το "Chicago Transit Authority" είναι ένα album που μπορεί να λειτουργήσει τελείως αυτόνομα, με το σαξόφωνο και τις τρομπέτες να δένουν ιδανικά με τον ήχο του γκρουπ, αλλά και το συνθετικό ταλέντο του αδικοχαμένου Terry Kath. Ο Peter Cetera σε έναν πολύ διαφορετικό ρόλο από αυτόν που τον συνηθίσαμε στα 80s, ως pop είδωλο, με εξαιρετικές ερμηνείες στο τραγούδι και συνθετική δεινότητα, ο δε Kath δείχνει ένα μικρό μέρος του ταλέντου που τον καθιέρωσε στους σπουδαιότερους κιθαρίστες των 70s. Το album δεν κάνει κοιλιά πουθενά, οι μελωδίες και οι πειραματισμοί του γκρουπ δε σταματούν ούτε στο ελάχιστο, πρόκειται για ένα album με πολλαπλά επίπεδα που αν και πολύ απολαυστικό, θέλει το χρόνο του και τις ακροάσεις του. Ένα album που αποδίδει τα μέγιστα σε αυτόν που θα του αφιερώσει την προσοχή του.

Κάπως έτσι συνέχισε το τρένο των Chicago, οι οποίοι μάλιστα είχαν την τόλμη να κυκλοφορήσουν τρία διπλά βινύλια, ως τους τρίτους πρώτους δίσκους τους. Οι οπαδοί της μπάντας φυσικά είναι χωρισμένοι σε αυτούς που προτιμούν την pop rock περίοδο και αυτούς που λατρεύουν το jazz/fusion υλικό τους. Το οποίο και θα διακοπεί απότομα με τον τραγικό θάνατο του Terry Kath, λόγω ατυχήματος με καραμπίνα την οποία θεωρούσε άδεια, πριν αυτοπυροβοληθεί. Μπορεί πολύς κόσμος να μνημονεύει το δεύτερο album των Chicago, λόγω της επιτυχίας του 25 to 6 to 4, ωστόσο το Chicago Transit Authority είναι ένα πραγματικό διαμάντι, ένα album το οποίο περιμένει τους πραγματικούς μουσικόφιλους να το ανακαλύψουν.