« Ο επιμένων Ελληνικά»: Η διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση των Ελληνικών προϊόντων τη δεκαετία του ‘80

επιμενων ελληνικα

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο ηθοποιός Νίκος Παπαναστασίου είχε ενσαρκώσει έναν ρόλο στην ταινία «Λαλάκης ο εισαγόμενος» που έμελλε να αφήσει ιστορία και στη συνέχεια να γίνει το βασικό πρόσωπο μιας εκ των πιο ξεχωριστών διαφημιστικών καμπανιών της δεκαετίας του ’80.

Η είσοδος της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που περιόριζαν τις εισαγωγές, η μείωση των δασμών και των φόρων στα εισαγόμενα προϊόντα, η εκτεταμένη διαφημιστική προβολή κάθε λογής ξενόφερτων προϊόντων οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε μια πρωτοφανή ξενομανία.

Οτιδήποτε προέρχεται από το εξωτερικό γίνεται περιζήτητο. Η προτίμηση στα ξένα αγαθά οδηγεί σε μαρασμό των ντόπιων βιοτεχνιών, που αρχίζουν να κατεβάζουν ρολά. Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής συρρικνώνεται και η Ελλάδα στηρίζεται από επιδοτήσεις , επιχορηγήσεις αλλά και διανομή κρατικού χρήματος. Οι καταναλωτές ψωνίζουν οτιδήποτε, αρκεί να μην είναι ελληνικό, που πιά θεωρείται παλιομοδίτικο.

Με σκοπό να συγκρατηθεί αυτή η άκρατη ξενομανία, γεννιέται το 1984 η διαφημιστική καμπάνια με τίτλο  «Ο επιμένων ελληνικά». Μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων, που μέσα από μια σειρά τηλεοπτικών διαφημιστικών σποτ προσπαθεί να αφυπνίσει το καταναλωτικό κοινό, υπενθυμίζοντάς του ότι «αγοράζοντας ξένα προϊόντα, την πληρώνουμε όλοι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και παράλληλα αναδείκνυε τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε βραχυπροθέσμα και μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία (κάτι που αποδείχτηκε στη συνέχεια).

Δημιουργήθηκαν αρκετές ταινίες για διαφορετικά προϊόντα, περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένες, καμία όμως δεν ξεπέρασε την επιτυχία του «εισαγόμενου». Ο κόσμος διασκέδαζε όταν την έβλεπε και ας μην αγόραζε τα ελληνικά προϊόντα. Για την περαιτέρω τόνωση της αγοράς είχαν δημιουργηθεί και τα δεκαήμερα εκπτώσεων ελληνικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Θυμηθείτε μερικά από τα τηλεοπτικά σποτ της καμπάνιας προώθησης των ελληνικών προϊόντων.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url