Ήταν πριν από σχεδόν 51 χρόνια - Nancy Sinatra, Movin' with Nancy

Ήταν πριν από σχεδόν 51 χρόνια - Nancy Sinatra, Movin' with Nancy

 

 

 

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

 

1967 - 2017

 

Ήταν πριν από σχεδόν 51 χρόνια, Δεκέμβριος του 1967, όταν βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα της Αμερικής ένα έκτακτο ωριαίο πρόγραμμα με κεντρικό θέμα τη Nancy Sinatra. Τίτλος του Movin' with Nancy στο οποίο συμμετείχε η ίδια, μέλη του rat pack και ο Lee Hazlewood . Στη διάρκεια του σόου μοιράζονται μαζί της ερμηνείες τραγουδιών, μερικά ήδη γνωστά όπως το Up Up and Away – επιτυχία την ίδια χρονιά από τους 5th Dimensions, το Things με τον Dean Martin, επιτυχία για τον Bobby Darin πέντε χρόνια πριν κ.α. Το όλο εγχείρημα παρουσιάστηκε μέσα από 14 μουσικά βίντεο κλιπς, αρκετά προ του MTV. Κατά τη διάρκεια δε του τέλους του What I’d say (ντουέτο με τον Sammy Davis Jr.), προβλήθηκε στον αέρα ένα από τα πρώτα διαφυλετικά φιλιά στην ιστορία του NBC, μεταξύ των δύο ερμηνευτών.

 

 

 

 

Υπήρχαν επίσης και τραγούδια της ίδιας, όπως το Sugar Town, top 10 επιτυχία σε Αγγλία και Αμερική περίπου ένα χρόνο πριν το Tv Special. Το συγκεκριμένο δε παρότι την επιτυχία του, χρυσό στις ΗΠΑ, και παρότι την άγνοια της εταιρείας της Nancy, Reprise, καλυμμένο από το ανάλαφρο ποπ ύφος του έχει σαφή αναφορά στο LSD, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο συνθέτης/παραγωγός του Hazlewood, εις γνώση και της ερμηνεύτριας…

 

 

 

 

Το σόου γνώρισε επιτυχία, κερδίζοντας και δύο υποψηφιότητες για βραβείο Emmy, σκηνοθεσίας σε μουσικό πρόγραμμα και σκηνοθεσίας για τηλεοπτικό πρόγραμμα, βραβεύτηκε τελικά για το πρώτο. Αποτέλεσμα να ακολουθήσουν δύο συνέχειές του, το Movin' with Nancy on Stage (1971 από εμφάνιση στο Las Vegas) και το Movin' with Nancy Nice 'n' Easy (1973 με τα δημοφιλή μάπετς αυτή τη φορά)

 

Στη διάρκεια της εκπομπής παίχτηκε και για πρώτη φορά ένα τραγούδι που έμελε να γίνει μία από τις πιο αγαπημένες στιγμές της δισκογραφίας της Nancy, το Some Velvet Morning. Είναι ένα τραγούδι του ερμηνευτή, συνθέτη και παραγωγού, Lee Hazlewood. Ένα σχεδόν σχιζοφρενικό κομμάτι με την αντίθεση της μπάσας φωνής του Lee και της ανάλαφρης φωτεινής ερμηνείας της Sinatra. Σαν να μην έφθανε αυτό ο ρυθμός αλλάζει και κάθε φορά που αλλάζει ο ερμηνευτής. Νότες αντικομφορμισμού στην πιο κατάλληλη δεκαετία. Κατά τη γνώμη μου ένα από τα καλύτερα ντουέτα της ποπ μουσικής.

 

 

 

 

Δεν ήταν η πρώτη φορά όμως έως τότε που έκανε παραγωγή στα τραγούδια της, ούτε η πρώτη φορά που τις χάριζε δικιές του συνθέσεις. Είχαν προηγηθεί το υπερπετυχημένο These Boots Are Made for Walkin' (Νο 1 Αμερική και Αγγλία το 1966) και το ντουέτο τους στο Summer Wine (1966 τοπ 40 στην Αμερική που υπάρχει στον δίσκο του 1968 Nancy & Lee). Είναι υπεύθυνος και για την παραγωγή στο απίστευτα cool ντουέτο με τον πατέρα της, Frank, στο επίσης Νο1 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, την άνοιξη του ’67 και υποψήφιο για γκράμι τραγούδι της χρονιάς, Somethin' Stupid.

 

 

 

 

Ο Lee Hazlewood όμως είχε και την επιτυχημένη συνεργασία του με τον εμβληματικό κιθαρίστα και μέλος του Rock and Roll Hall of Fame από το 1994, Duane Eddy. Τα Rebel-Rouser (1958), Cannonball (1958), Yep! (1959), Peter Gun (1959), Shazam! (1960) είναι μόνο μερικά από τα τραγούδια που έχουν το άγγιγμά του.

 

 

 

 

Τον Οκτώβριο του 2015 στην καρδιά του Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε μια βραδιά αφιερωμένη στον καουμπόι με την ιδιαίτερη φωνή που μας άφησε το 2007, με τίτλο Love & Other Crimes: The Songs of Lee Hazlewood στην οποία έδωσαν το παρόν και αναγνώρισαν το έργο και την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Lee, καλλιτέχνες όπως οι Adrian Utley (Portishead), Jim Sclavunos (The Bad Seeds), Fran Healy (Travis).

 

Εκεί λοιπόν το τραγούδι που πρωτοκυκλοφόρησε πριν από μισό σχεδόν αιώνα αποτέλεσε την αφορμή για τη γνωριμία δύο ξανά φαινομενικά αντίθετων καλλιτεχνών. Η 22χρονη αγγλίδα τραγουδίστρια της φολκ, Flo Morrissey και ο υπερπαραγωγικός ιδρυτής, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων, της Spacebomb Records, Matthew E. White ένωσαν τις δυνάμεις τους για να το τραγουδήσουν στη σκηνή.

 

Το παιδί αυτής της συνάντησης ήταν μετά από ένα χρόνο ένας από τους καλύτερους δίσκους διασκευών που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό, το Gentlewoman, Ruby Man (κυκλοφορία Ιανουάριος 2017).

 

Flo Morrissey and Matthew E. White - Look At What The Light Did Now (των Little Wings 2002 LP: Light Green Leaves)

 

 

 

 

Αφορμή για το παραπάνω ταξίδι το άρθρο στο apotis4stis5: https://www.apotis4stis5.com/lists-f/22746-10-141