Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια : Hurt (Johnny Cash)

10 Διασκευές σε τραγούδια των U2

Μια διασκευή που δεν περίμενε κανείς, το κύκνειο άσμα του μεγάλου τραγουδοποιού

Για ένα μεγάλο διάστημα της καριέρας του, ο Johnny Cash δεν τα πήγαινε καλά με τη μουσική βιομηχανία, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τις δισκογραφικές εταιρείες. Ειδικότερα, τα τέλη των 60s και οι αρχές των 70s ήταν μια αρκετά δύσκολη περίοδος για τον καλλιτέχνη. Έχει ειπωθεί λαθεμένα πως η κλασική φωτογραφία με το μεσαίο δάχτυλο σηκωμένο απευθύνεται σε όλους τους προαναφερθέντες, ενώ η αλήθεια σχετιζόταν με την επίσκεψη στη φυλακή του Saint Quentin. Ο Johnny Cash κατά καιρούς θεωρούσε πως δεν έχει τη δέουσα καλλιτεχνική ελευθερία.

Έχοντας φτάσει στα 60 του χρόνια, ο Cash βρίσκεται πρώτα σε μια ιδιαίτερη πρόκληση, να παραμείνει επίκαιρος την εποχή της εναλλακτικής ποπ και ροκ. Οι συνεργασίες του αποτελούν τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Εμφανίζεται στο album των U2 "Zooropa" στο τραγούδι The Wanderer, συνεργάζεται με μέλη των Nirvana, Soundgarden και Αlice in Chains για ένα tribute στον Willie Nelson, ενώ θα διασκευάσει το It Ain't Me Babe του Bob Dylan, σε συναυλία προς τιμήν του τελευταίου και σε ντουέτο με τη δεύτερη σύζυγο του June Carter Cash. Εκεί είναι που θα τον προσέξει η σπουδαία μορφή που λέγεται Rick Rubin.

Από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στην παγκόσμια μουσική σκηνή, ο Rubin έχει γράψει ιστορία τόσο ως παραγωγός, όσο και ως ιδιοκτήτης των Def Jam και American Recordings. Έχοντας δουλέψει με ονόματα όπως Beastie Boys, Red Hot Chili Peppers και Slayer (ιστορική η παραγωγή του στο Reign in Blood album τους), ήξερε πως να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου κοινού. Παρά το γεγονός ότι ο Johnny Cash ηταν διστακτικός στην αρχή, όταν και τον προσέγγισε ο Rubin, εν τέλει όχι απλά τον συμπάθησε αλλά υπέγραψε και μαζί του. Καθώς του έδωσε αυτό που του έλειπε τα παλαιότερα χρόνια. Απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία.

Τα επόμενα χρόνια ο Cash και ο Rick Rubin θα κυκλοφορήσουν σε διάστημα 8 ετών, 4 ιστορικά πλέον albums, τα American Recordings, Unchained και The Man Comes Around. Ανάμεσα στα καινούρια του τραγούδια, το κοινό βρίσκει διασκευές σε Tom Petty, Soundgarden, Leonard Cohen, U2 ("One"), με το εύρος αυτών καλλιτεχνών να πιστοποιεί την καλλιτέχνικη ελευθερία που του προσφέρθηκε. Ωστόσο μία διασκευή θα ξεχωρίσει αρκετά παραπάνω. Είναι φαινομενικά μια παράταιρη επιλογή, από ένα συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε όταν ο Cash ήταν ήδη 56 ετών.

Το "Hurt", τραγούδι των Nine Inch Nails που αποτελούσαν ανέκαθεν ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα του industrial ήχου, ήταν επιλογή του Rick Rubin. Ο mastermind των NIN, Trent Reznor, ήταν προσωπικός του φίλος και έδωσε αμέσως την άδεια του για τη διασκευή, όντας κολακευμένος, αλλά και σκεπτικός για το τελικό αποτέλεσμα. Το οποίο και δικαίωσε όλους, πρωτίστως τον Cash. Οι στίχοι προσαρμόστηκαν για να περιγράφουν έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, ο οποίος γνωρίζεις πως δεν του μένει πολύς χρόνος. Η διασκευή συνοδεύτηκε από ένα πανέμορφο και συναισθηματικό video, είναι δε από εκείνα τα τραγούδια που μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πως η δεύτερη εκτέλεση του είναι καλύτερη (αν μη τι άλλο διασημότερη) από το αυθεντικό.

Στίχοι:
I hurt myself today
To see if I still feel
I focus on the pain
The only thing that's real

The needle tears a hole
The old familiar sting
Try to kill it all away
But I remember everything

What have I become?
My sweetest friend
Everyone I know goes away
In the end

And you could have it all
My empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt

I wear this crown of thorns
Upon my liar's chair
Full of broken thoughts
I cannot repair

Beneath the stains of time
The feelings disappear
You are someone else
I'm still right here

What have I become?
My sweetest friend
Everyone I know goes away
In the end

And you could have it all
My empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt

If I could start again
A million miles away
I would keep myself
I would find a way

Ο Johnny Cash στα 70 του χρόνια είχε γίνει γνωστός σε μια ολοκαίνουργια γενιά οπαδών. Αυτή η γενιά, παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε με πολύ διαφορετικούς ήχους, έμελλε να αγαπήσει κλασικές επιτυχίες του καλλιτέχνη όπως τα Ring of Fire, I Walk the Line και Folsom Prison Blues μεταξύ άλλων. Η κινηματογραφική απεικόνιση του Cash με το I Walk the Line (με τον Joaquin Phoenix στον πρωταγωνιστικό ρόλο) απλά παγίωσε την αγάπη των νέων αυτών fans. Ο Johnny Cash έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο του 2003, λόγω επιπλοκών από τον διαβήτη από τον οποίο και έπασχε. H γυναίκα του June Carter, είχε πεθάνει τον Απρίλιο του ίδιου έτους.