Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια : Sunday Bloody Sunday (U2)

The Blackout-U2

Οι ματωμένες Κυριακές του Ιρλανδικού λαού και το συγκρότημα από το Δουβλίνο

21 Νοεμβρίου 1920. Το πρωί εκείνης της ημέρας, μέλη της ομάδας κρούσης του IRA πραγματοποιούν επιχείρηση εναντίον ενός γκρουπ Βρετανών πρακτόρων, γνωστών με την ονομασία "Cairo Gang". Σκοτώνονται συνολικά 15 άτομα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι βρετανικές δυνάμεις κάνουν επιδρομή σε έναν αγώνα gaelic football στο Croke Park. Τα μέλη της Βασιλικής Ιρλανδικής Αστυνομίας (γνωστοί και ως Black and Tans), πραγμοτοποιούν την επιδρομή χωρίς καμία προειδοποίηση. Η αστυνομία άνοιγει πυρ εναντίον των θεατών και των παικτών, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας θανάσιμα 14 πολίτες και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 60. Δύο από τους νεκρούς ήταν παιδιά.

30 Ιανουαρίου 1972. Η διαδήλωση στο Derry της Βόρειας Ιρλανδίας από υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων των Ρωμαιοκαθολικών, πνίγεται στο αίμα. Βρετανοί αλεξιπτωτιστές ανοίγουν πυρ, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 14. Πρόκειται για τη δεύτερη ματωμένη Κυριακή η οποία προκαλεί έξαρση στην υποστήριξη του IRA. Το 2010, έρευνα που ξεκίνησε από την πρωτοβουλία του Τόνι Μπλερ το 1998, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κανένα από τα θύματα δεν προκάλεσε τους στρατιώτες και πως ο πυροβολισμός ήταν αδικαιολόγητος.

Ο μικρός Paul Hewson, 11 ετών το 1972, παρακολουθεί με το παιδικό του μυαλό την ιστορία να γράφεται μπροστά του με αιματηρό τρόπο. Λίγα χρόνια αργότερα, θα ξεκινήσει το δικό του συγκρότημα, υιοθετώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Bono". Η ματωμένη Κυριακή του 1972 δε θα φύγει ποτέ από τη μνήμη του.

Το Sunday Bloody Sunday παραπέμπει κατευθείαν σε αυτά τα γεγονότα. Οι U2 γνωρίζουν όλο και μεγαλύτερη επιτυχία και μαζί με αυτήν, έρχεται και η πίεση από όλο το πολιτικό φάσμα. Πριν ακουστεί το τραγούδι στις συναυλίες του γκρουπ, ο Bono προιδοποιεί "Αυτό ΔΕΝ είναι ένα επαναστατικό τραγούδι". Συχνά κυματίζει μια λευκή σημαία ως σύμβολη της ειρήνης. Η συναυλία της 5ης Ιουνίου 1983 στο Red Rocks Ampitheatre του Colorado, είναι φορτισμένη από την περιρρέουσα παγκόσμια πολιτική ατμόσφαιρα, καθώς από την ταχύτατα αυξανόμενη δημοφιλία και επιτυχία των U2. Αποτυπώνεται στο live "Under a Blood Red Sky". Η εκτέλεση του Sunday Bloody Sunday είναι απλά συγκλονιστική, ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο για μια ολόκληρη δεκαετία :

 

Lyrics :
I can't believe the news today
Oh, I can't close my eyes and make it go away

How long, how long must we sing this song?
How long? How long?

'Cause tonight
We can be as one
Tonight

Broken bottles under children's feet
Bodies strewn across the dead-end street
But I won't heed the battle call
It puts my back up, puts my back up against the wall

Sunday, Bloody Sunday
Sunday, Bloody Sunday
Sunday, Bloody Sunday
Sunday, Bloody Sunday
Alright, let's go

And the battle's just begun
There's many lost, but tell me who has won?
The trenches dug within our hearts
And mothers, children, brothers, sisters torn apart

Sunday, Bloody Sunday
Sunday, Bloody Sunday

How long, how long must we sing this song?
How long? How long?

'Cause tonight we can be as one, tonight
Tonight, tonight (Sunday, Bloody Sunday)
Tonight, tonight (Sunday, Bloody Sunday)
Alright, let's go

Wipe the tears from your eyes
Wipe your tears away
I'll wipe your tears away
I'll wipe your tears away (Sunday, Bloody Sunday)
I'll wipe your bloodshot eyes (Sunday, Bloody Sunday)

Sunday, Bloody Sunday
Sunday, Bloody Sunday
Sunday, Bloody Sunday
Sunday, Bloody Sunday
Yeah, let's go
And it's true we are immune
When fact is fiction and TV reality
And today the millions cry (Sunday, Bloody Sunday)
We eat and drink while tomorrow they die (Sunday, Bloody Sunday)

The real battle just begun (Sunday, Bloody Sunday)
To claim the victory Jesus won (Sunday, Bloody Sunday)
On Sunday, Bloody Sunday, yeah
Sunday, Bloody Sunday

Το Sunday Bloody Sunday μαζί με τα New Year's Day και Two Hearts Beat as One, είναι τα πιο δημοφιλή τραγούδια του album "War" που κυκλοφόρησε το 1983. H εποποιία των U2 έχει ξεκινήσει για τα καλά. Τα επόμενα albums The Unforgettable Fire (1984), The Joshua Tree (1987), Rattle and Hum (1988) και Achtung Baby (1991), αποτελούν μέχρι σήμερα ένα από τα καλύτερα σερί δίσκων στην ιστορία της μουσικής. Σερί που κάνει τον κόσμο να λατρεύει το συγκρότημα μέχρι και σήμερα.

Tags