Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια : The Sun Goes Down (Thin Lizzy)

Instagram @thinlizzy

Ο ιδανικός τρόπος για να πέσει η αυλαία

Ήταν 5 Φεβρουαρίου του 1983 όταν οι Thin Lizzy εμφανίστηκαν στο "Sight and Sound" show του BBC. Ένας καταβεβλημένος Phil Lynott απευθύνεται στο κοινό λέγοντας "το επόμενο τραγούδι είναι το μοναδικό αργό στο Thunder & Lightning δίσκο μας. Ένα βαθύ και ουσιαστικό τραγούδι". Το "The Sun Goes Down" έμελλε να είναι το τελευταίο single των Thin Lizzy, με τα επόμενα τρία χρόνια να φεύγουν από το προσκήνιο, αντίστοιχα με τον Lynott που έφυγε από την ίδια τη ζωή.

Στη σύνθεση του τραγουδιού ο Phil συνεργάστηκε με τον πληκτρά Darren Wharton. Στα 6 και 19 λεπτά που διαρκεί, ακούμε ουσιαστικά μια αφηγηματική κραυγή αγωνίας από έναν άνθρωπο εξαρτημένο, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι rock stars, έναν άνθρωπο που γνωρίζει πως δύσκολα θα γλυτώσει από την καταραμένη βελόνα. Μιλάει για ένα τέλος που έρχεται ως τραγικό αναπόφευκτο, για την εξαπάτηση και τον καταναγκασμό που προκάλεσαν στον Lynott οι ουσίες, συγκεκριμένα δε η ηρωίνη. Ο κιθαρίστας Scott Gorham θυμάται χαρακτηριστικά όταν μπήκε στο δωμάτιο του, στα τέλη των 70s και τον είδε μαζί με την καφέ πούδρα. Παρασύρθηκε και ο ίδιος του. Ήταν το μεγαλύτερο λάθος των Thin Lizzy και εν μέρει η αρχή του τέλους τους. Οι αρχικοί στίχοι του The Sun Goes Down μιλάνε για τον δαίμονα που πηγαινοέρχεται, υποτίθεται για να λυτρώσει τον χρήστη. Ο ήλιος θα δύσει έτσι κι αλλιώς.

There is a demon among us whose soul belongs in hell
Sent here to redeem us, she knows it all to well
He comes and goes, he comes and goes
she knows it all too well
But when all is said and done
The sun goes down

She tries her best to leave him, but she is still captured by his spell
She knows now she must deceive him, he knows it all to well
She comes and goes, she comes and goes, he knows it all too well
But when all is said and done
The sun goes down

She comes and goes, she comes and goes,
he knows it all too well
But when all is said and done
The sun goes down

There is a demon within us
The sun goes down
She tries her best to deceive him
The sun goes down

Το Thunder & Lightning είναι ένα εκκωφαντικό τελείωμα του σπουδαιότερου (μαζί με τους U2) συγκροτήματος που βγήκε από την Ιρλανδία. Οι Thin Lizzy διαλύονται, η τελευταία αναλαμπή του Lynott είναι το τραγούδι "Out in the Fields" μαζί με τον πρώην συνοδοιπόρο του Gary Moore. Ο Phil έφυγε στις 4 Ιανουαρίου του 1986.

Η τελευταία τραγική ιστορία του περιγράφεται εδώ.

Tags