Talk Talk : Το album "self-sabotage" της καριέρας τους

TALK TALK SPIRIT OF EDEN

Πως με το 4ο studio album οι Talk Talk είπαν "όχι" στη συνεχιζόμενη επιτυχία

Οι Talk Talk δημιουργήθηκαν το 1981 και με το ταλέντο τους κατάφεραν και ξεχώρισαν, στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό είδος του new wave όπου τα συγκροτήματα εκείνη την εποχή ξεπηδούσαν κατά δεκάδες. Γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία με το τρίτο τους album The Colour of Spring, το οποίο κυκλοφόρησε το 1986 και έδωσε μεταξύ άλλων το hit "Life's What You Make It". Ήταν τότε που το συγκρότημα και η ιστορία έκαναν μια περίεργη στροφή.

Ο ιθύνων νους του γκρουπ, Mark Hollis ένιωθε εξαντλημένος από τις συνεχόμενες περιοδείες και το lifestyle. Κάπου εκεί αποφάσισε να ακολουθήσει πιο μινιμαλιστική προσέγγιση στη σύνθεση των τραγουδιών για το επόμενο album. H ΕΜΙ πίστευε πολύ στο συγκρότημα και τους έδωσε πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία. Ώρες από πρόβες και ηχογραφήσεις, πολλές φορές κάτω από σκοτάδι, οδήγησαν σε έναν πειραματικό δίσκο, με jazz και post rock επιρροές, μακριά από την λογική των hits του παρελθόντος. 

Το Spirit of Eden κυκλοφόρησε το 1988 και η ΕΜΙ συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να το "πουλήσει". Τους ζήτησαν να επανηχογραφήσουν κάποια μέρη αλλά ο Hollis αρνήθηκε. Αρνήθηκε επίσης να περιοδεύσει για το δίσκο, με τη μόνη εμφάνιση να λαμβάνει χώρα στην τηλεόραση, μετά από παρότρυνση της εταιρείας. Ο Mark Hollis απέδωσε το "I believe in you" σε μια φορτισμένη εκτέλεση, καθώς το τραγούδι ήταν αφιερωμένο στον αδερφό του, ο οποίος εκείνη την περίοδο πάλευε με την εξάρτηση από την ηρωίνη. Την ίδια περίοδο που το single κυκλοφόρησε, ο αδερφός του Hollis έχασε τη μάχη. 

Σήμερα το album θεωρείται από τα καλύτερα των Talk Talk, χάρις στην φρεσκάδα και την πειραματική διάθεση που το διακρίνει. 

Ο Mark Hollis έφυγε από καρκίνο το 2019, σε ηλικία 64 ετών.
 

Tags