Πώς σώθηκαν 3 Ροβινσώνες ναυαγοί σε νησί του Ειρηνικού

Τρεις ναυτικοί, που είχαν ναυαγήσει σε ένα ερημονήσι στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, διασώθηκαν αφότου ένα αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που τους αναζητούσε παρατήρησε τα φύλλα φοίνικα που οι τρεις τους είχαν χρησιμοποιήσει για να γράψουν τη λέξη «Help» (Βοήθεια) σε μια αμμώδη παραλία.

Η περιπέτεια των τριών άρχισε στις 31 Μαρτίου, την Κυριακή του Καθολικού Πάσχα, όταν ξεκίνησαν με ένα σκάφος που διέθετε εξωλέμβιο κινητήρα για ένα ταξίδι περίπου 100 ναυτικών μιλίων από την Ατόλη Πολογουάτ προς την Ατόλη Πίκελοτ, οι οποίες αμφότερες ανήκουν στις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας.

Έξι ημέρες αργότερα οι ναυτικοί δεν είχαν δώσει σημεία ζωής και μια ανιψιά τους ειδοποίησε τις αμερικανικές αρχές στη νήσο Γουάμ. Η Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ξεκίνησαν μια περίπλοκη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού το κράτος αυτό του Ειρηνικού αποτελείται από περισσότερα από 600 νησιά διάσπαρτα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε μια θαλάσσια περιοχή περίπου 78.000 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων και μία ημέρα μετά ένα αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε τη λέξη «Help» που είχαν σχηματίσει οι ναυαγοί σε μια παραλία χρησιμοποιώντας φύλλα φοίνικα και άρχισε η επιχείρηση διάσωσης.

«Αυτή η έξυπνη ενέργεια ήταν καθοριστική στο να καθοδηγήσουν τις προσπάθειες διάσωσης ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκονταν», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η υποπλοίαρχος της Ακτοφυλακής Τσέλσι Γκαρσία, υπεύθυνη συντονισμού της επιχείρησης.

Οι άνδρες, όλοι τους γύρω στα 40, βρέθηκαν σε καλή κατάσταση την Τρίτη στο Πίκελοτ, σε απόσταση περίπου 667 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Γκουάμ. Όπως ανέφεραν, το σκάφος τους υπέστη σημαντικές ζημιές και δεν δούλευε ούτε ο ασύρματος, άρα δεν μπορούσαν να ειδοποιήσουν για τη θέση τους. Κατέληξαν στην Ατόλη Πίκελοτ, όπου όμως κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε νερό και φαγητό. Τα στοιχεία των ναυαγών και η εθνικότητα τους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Οι New York Times ανέφεραν πως δεν είναι η πρώτη φορά που ναυαγοί διασώζονται από το συγκεκριμένο νησί. Πριν από περίπου 4 χρόνια, τρεις αγνοούμενοι ναυτικοί είχαν βρεθεί εκεί αφού επίσης είχαν γράψει “SOS” στην άμμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ