Classic Albums : Gov't Mule - Gov't Mule (1995)

GOVT MULE
GOVT MULE

Όλη η κληρονομιά των 70s σε ένα album, μεσούσης της κυριαρχίας του εναλλακτικού ροκ

Το Dreams ήταν η απόλυτη συλλογή για τους οπαδούς των σπουδαίων Allman Brothers Band. Κυκλοφόρησε το 1989 και ήταν γεμάτη από υλικό της χρυσής εποχής του γκρουπ, αλλά και από διάφορα side projects των μελών. Ήταν τέτοια η επιτυχία και η επιρροή αυτού του compilation album, που οδήγησε σε ένα από τα πιο θριαμβευτικά reunions όλων των εποχών. Ο αρχικός κιθαρίστας του γκρουπ Dickey Betts προσκάλεσε στους Allmans έναν από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες της γενιάς του, τον Warren Haynes. Ύστερα από μια σειρά πολύ καλών δίσκων μέχρι το 1995, ο Haynes ίδρυσε το δικό του project, με συνοδοιπόρο στο μπάσο τον Allen Woody που είχε αναλάβει τα αντίστοιχα καθήκοντα και στο reunion των Allmans. Οι Gov't Mule ξεκίνησαν την πορεία τους και έμελλε να αποκτήσουν ένα πολύ φανατικό fan base. Με όπλο τον ιδανικό συνδυασμό blues και southern rock, υπό την έμπνευση του Haynes που μεταξύ άλλων είναι γνωστός για τη θητεία του σε Grateful Dead και Dave Matthews Band.

Το ομώνυμο ντεμπούτο των Government Mule κυκλοφόρησε το 1995 και παραμένει μέχρι σήμερα ένα ιδιαίτερα αγαπημένο album, για τους φανατικούς του είδους. Αργόσυρτο και bluesy σε σημεία, με αξιοπρόσεχτα rock ξεσπάσματα, πάνω απ΄όλα δε το ταλέντο του Warren Haynes του οποίου τα solos και τα κιθαριστικά θέματα είναι αναγνωρίσιμα από μακριά. Το δε πανέμορφο γρέζι της φωνής του παραπέμπει σε χρυσές blues εποχές, οι οποίες επανεμφανίζονται σε μια περίοδο που το εναλλακτικό ροκ κυριαρχεί στα charts και στα ακούσματα της πλειοψηφίας. Rockin' Horse και Mule για στιβαρό hard rock, εναλλάσονται εξαίσια με βαρύ και ασήκωτο blues, σε έναν δίσκο που καταφέρνει ωστόσο να ακούγεται πολύ σύγχρονος, λόγω της εξαιρετικής και πεντακάθαρης παραγωγής του σπουδαίου παραγωγού και μηχανικού ήχου Michael Barbiero. Δεν είναι λίγοι οι οπαδοί των Gov't Mule που παρά την εξαιρετική συνέχεια του γκρουπ, θεωρούν πως η ποιότητα του ντεμπούτου δεν ξεπεράστηκε ποτέ. 

Η εν λόγω σύνθεση για τους Mule έμελλε να είναι βραχύβια. Ο Allen Woody έφυγε από τη ζωή το 2000 λόγω overdose, ωστόσο η προσθήκη του Danny Louis στα πλήκτρα έδωσε νέα δυναμική στο συγκρότημα, ωθώντας τον Haynes να εξερευνήσει νέα μουσικά μονοπάτια. Οι Gov't Mule συνεχίζουν την ηχογράφηση albums μέχρι σήμερα, κάποια εκ των οποίων αξίζουν ιδιαιτέρως της προσοχής των ακροατών, όπως τα Dose, Deja Voodoo, αλλά και το εξαιρετικά υποτιμημένο By A Thread. Ένα γκρουπ θρύλος χωρίς τη μουσική του οποίου, το νέο classic rock κίνημα ίσως να μην είχε τη σημερινή του δυναμική.