jenny roussea 1

 

Η Ιωάννα (Τζένη) Ρουσσέα-Σοφιανοπούλου γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 25 Οκτωβρίου του 1932.Είναι κόρη του καλλιτέχνη Χρήστου Ρουσσέα και αδερφή της ζωγράφου Μαρίας Ρουσσέα.

 

 

Γράφει η Έπη Τρίμη

Η ίδια είχε πει για την απόφασή της να γίνει ηθοποιός: «Όταν είπα στους γονείς μου ότι θα γίνω ηθοποιός, η μαμά μου λιποθύμησε κι ο πατέρας μου είπε να κάνω αυτό που θέλω».

 

Φοίτησε στη σχολή Εθνικού Θεάτρου. Το 1970 η Τζένη Ρουσσέα παντρεύτηκε τον φαρμακοβιομήχανο Σωτήρη Σοφιανόπουλο και την ίδια χρονιά απέκτησε την κόρη της Έλλη. Από το 1975 αναλαμβάνει την επιχείρηση του θεάτρου «Κώστα Μουσούρη».Η Τζένη Ρούσσεα, έχοντας διαγράψει μια πορεία 65 χρόνων στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αποτελεί μια από τις μεγάλες Κυρίες της υποκριτικής τέχνης, που ξεχωρίζει ακόμα με την κομψότητα και τη γοητεία της.

 

tzeni royssea

 

«Εγώ πενθώ πάντα τη μέρα των γενεθλίων μου»
«Όλοι οι άλλοι χαίρονται, αλλά εγώ… Είναι ένας χρόνος παραπάνω. Ας μην την ξεφωνίσουμε, είναι πάνω από 80 πάντως», εξομολογήθηκε η ηθοποιός το 2019.

 

tzeni royssea 1

 

Με τον άντρα μου ήταν έρωτας με τη δεύτερη ματιά
Η οικογένεια του συζύγου της δεν την ήθελε για νύφη κι η πεθερά της της έλεγε να αφήσει το θέατρο. «Ως χαρακτήρες δεν ταιριάξαμε με τον άντρα που παντρεύτηκα είχε πει η Τζένη Ρουσσέα σε συνέντευξή της. Γοητεύτηκα από τη δημιουργικότητα, το ανήσυχο πνεύμα, τη δύναμη, τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα του Σωτήρη Σοφιανόπουλου.

 

Υπήρξε πρωτοπόρος, δραστήριος, σπουδαίο μυαλό, αλλά μπροστά από την εποχή του. Ό,τι είπε σήμερα έχει ενσωματωθεί σε νόμους. Τότε εκδιώχθηκε, αδικήθηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Έδινε κι αυτός μια ζωή, όπως κι εγώ, και έχανε συνεχώς.

 

 

 

 

 tzeni royssea 7

 

Οι δημιουργικές του ιδέες ενώ θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα δεν ευνοήθηκαν από τα καθεστώτα.

  

Η ΧΡΩΠΕΙ, που ανέλαβε από το 1950 και μετά, ήταν το πρώτο εργοστάσιο των Βαλκανίων που πουλήθηκε κομμάτι – κομμάτι σε άσχετους για να ρημάξει αργότερα. Έζησα σε μια Αθήνα διασκέδασης, αθωότητας και μοναδικής ομορφιάς.

 

tzeni royssea 3

 

Το βράδυ μετά την έξοδο κατηφορίζαμε από το Σύνταγμα για να έρθουμε στο σπίτι, μας στην Αχαρνών, που τότε ήταν γεμάτη κήπους, τραγουδώντας και οι πεζοί τραγουδούσαν μαζί μας.

 

Όλοι εμπιστευόντουσαν όλους. Ήμουν αναγνωρίσιμη και με σταματούσαν για να μου πουν κάτι θετικό. Σε μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα πάντα, το μονό κακό που μου συνέβη , ήταν από κάποιον θεατή μου που με απείλησε’ στον δρόμο. “Θα σε σκοτώσω”, μου φώναξε, αν δεν αφήσεις τον γιο σου να παντρευτεί την κόρη του”.

 

 

«Στην κόρη μου έλειπα πολύ τα βράδια και το ήξερα. Έκλαιγε. Αυτό με διέλυε»
«Πέρασα δύο χρονιές εκτός πλατό γιατί ήθελα να φροντίζω την Έλλη. Όταν ήμουν έγκυος παρακαλούσα την εικόνα της Παναγιάς, που κρατώ και σήμερα κοντά μου, να γεννήσω κορίτσι.

 

tzeni royssea 8

 

Η σχέση με την κόρη μου είναι όπως είναι πάντα η σχέση μάνας και κόρης. Είναι ο πιο αυστηρός κριτής μου – ανέκαθεν ήταν. Ήταν πολύ σημαντική για μένα. Φεύγοντας για το θέατρο, την έβλεπα να με χαιρετάει ψηλά από το παράθυρο. Της έλειπα πολύ τα βράδια και το ήξερα. Φρόντιζε να μου το θυμίζει. Μου άφηνε σημειώματα πάνω στο μαξιλάρι μου: “Όταν έρθεις ξύπνησε με”. Έκλαιγε, με ήθελε κοντά της. Φυσικά και με διέλυε. Δεν κάτσαμε πολύ μαζί. Το πρωί είχε σχολείο, τα βράδια είχα θέατρο, λίγες οι ώρες που μοιραζόμασταν. Φυσικά και μου το έχει χρεώσει. Τίποτα δεν είναι χωρίς τίμημα. Έχω φυλάξει και τα σημειώματα της, “Είμαι άρρωστη! Λείπεις!”. Έχω θυσιάσει τις προσωπικές μου σχέσεις για το θέατρο, αλλά αυτό μπορούσα, αυτό έκανα. Τα καλοκαίρια όμως ήμασταν πάντα μαζί, έπρεπε να ξεκουράζομαι, και δεν μου άρεσε να παίζω επιθεώρηση. Κάποιοι φίλοι μου επέμεναν ότι έπρεπε να το εκμεταλλευτώ, ίσως και να έχασα την Επίδαυρο ή το Ηρώδειο από αυτή μου την επιλογή», είχε πει η Τζένη Ρουσσέα σε περιοδικό.

 

Πολλές φορές με έχουν αδικήσει»
Η Τζένη Ρουσσέα είχε αποκαλύψει το 2019 «Δεν θυμάμαι καν πια την ηλικία μου! δεν δίνω συχνά συνεντεύξεις γιατί παραποιούν τα λεγόμενά μου! Αποφεύγω να κάνω όνειρα. Αν δεν υπάρχουμε εμείς δεν θα υπάρξουν και καλές στιγμές του κινηματογράφου. Τότε οι ηθοποιοί παίζαμε… τώρα διαβάζουμε! Δεν θέλω να μεγαλώνω άλλο. Δεν τον φοβάμαι τον χρόνο. Θέλω να παίξω ακόμα 2 – 3 ρόλους.

 

Πολλές φορές με έχουν αδικήσει και δεν τολμούσα να κάνω το ίδιο! Το παράπονό μου είναι ότι μου έκλεψαν ρόλους», είχε πει μεταξύ άλλων η Τζένη Ρουσσέα.

  


Η Αλίκη δεν άντεχε να βλέπει άλλη δίπλα στον Παπαμιχαήλ
Συγκεκριμένα η Τζένη Ρουσσέα είπε για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Δεκαεφτά χρονών βρέθηκα στην Αθήνα, πριν τελειώσω το Γυμνάσιο, έμεινα σε μια θεία κοντά στο Εθνικό Θέατρο, είχα χαρακτηριστεί φιλάσθενη και έβγαζα το σχολείο κατ’ οίκον. Είχα χρόνο και πήγαινα στη σχολή του Εθνικού ως ακροάτρια. Το επόμενο έτος γράφτηκα.

 

Είχα δασκάλους τον Τερζάκη, τον Παππά, τον Κατσέλη, συμμαθήτρια την Τζένη Καρέζη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη, που ήρθε τον επόμενο χρόνο.

 

eaa8a231e5c36a8375e208b91716712f

 

Η Αλίκη ήταν ένα πλάσμα σαν αφρός, όμορφη, ζωντανή, έκανε πρόβα και τη χαιρόσουν, ήταν τόσο καλή ηθοποιός.

 

Νομίζω είχε τη βάση γι’ αυτό και τα κατάφερε αργότερα να γίνει ένας μύθος, όχι όμως ισάξιος των ικανοτήτων που διέθετε.

 

Ο Παπαμιχαήλ έπαιξε μαζί μου, αλλά ήταν κάτι που η Αλίκη δεν το ήθελε ποτέ. Δεν μπορούσε να βλέπει άλλη παρτενέρ δίπλα του», εξομολογήθηκε φέτος η Τζένη Ρουσσέα.

 

Πηγή: enimerotiko.gr/