Σωτήρης Μουστάκας: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον μεγάλο ηθοποιό

Σωτήρης Μουστάκας: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον μεγάλο ηθοποιό

Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940 στην Λεμεσό της Κύπρου και είχε έξι μεγαλύτερα αδέρφια. Πώς αποφάσισε να γίνει ηθοποιός και ο ρόλος του Νίκου Σταυρίδη. Γιατί συνελήφθη στα 15 του.

1. Η σύλληψη στα 15 του

Ο Σωτήρης Μουστάκας συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ με στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου από τη βρετανική κυριαρχία. Το 1955, στα 15 του χρόνια, μαζί με συμμαθητές του, συμμετείχε στον κυπριακό αγώνα μοιράζοντας φυλλάδια και γράφοντας συνθήματα σε τοίχους. Οι Άγγλοι τον συνέλαβαν και τον έστειλαν φυλακή, όπου έμεινε επι επτά μήνες.

Video Url

2. Πώς έγινε ηθοποιός

Ένα χρόνο πριν από τη σύλληψή του, το 1954, έφτασε στην Κύπρο ο θίασος του Νϊκου Σταυρίδη για παραστάσεις. Μία από αυτές παρακολούθησε ο 14χρονος Σωτήρης και ενθουσιασμένος πλησίασε τον Σταυρίδη μετά το τέλος της παράστασης. Με το θάρρος ενός 14χρονου παιδιού, και μιμούμενος τον Σταυρίδη, τού είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός. Ο Σταυρίδης έσκασε τα γέλια με τον μικρό και του είπε να πάει στην Αθήνα να τον βρει. Ο Σωτήρης άργησε στο ραντεβού καθώς μεσολάβησε η σύλληψή του.

3. Πέρασε με το ζόρι τις εξετάσεις του Εθνικού

Όταν έφτασε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά ως σερβιτόρος για να βγάζει τα προς το ζην, αλλά ταυτόχρονα κυνήγησε το όνειρό του. Μετά από παρότρυνση του Σταυρίδη, έδωσε εξετάσεις στη Δραματική του Εθνικού αλλά απέτυχε. Δεν το έβαλε όμως κάτω. Έδωσε ξανά εξετάσεις τις οποίες πέρασε με το ζόρι, αφού οι περισσότεροι καθηγητές δεν αποδέχονταν το πηγαίο χιούμορ του τον απέρριπταν αποκαλώντας τον "καραγκιόζη".

Video Url

 

 

4. Τα βραβεία

Ο Σωτήρης Μουστάκας το 1994, απέσπασε το βραβείο επιθεώρησης "Παναθήναια", για την ερμηνεία του στο "Άμλετ". Το 1996, έλαβε το πρώτο βραβείο Παπαδούκα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, για τον ρόλο του την επιθεώρηση "Οι Δύο Δουλειές". Το 2003 τιμήθηκε με το βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου "Καρόλος Κουν", για την συνολική του συνεισφορά στην επιθεώρηση.

 

5. Ο έρωτας με την Μαρία Μπονέλου

Το 1973 παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Αλεξία. Έμειναν μαζί έως το τέλος της ζωής του το 2007, οπότε εισήχθη στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Στα 66 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή. Τρεις μήνες αργότερα έφυγε από τη ζωή και η Μαρία Μπονέλου που έπασχε από Αλστχάιμερ.

Με πληροφορίες από news247.gr