Νίκος Τσαχιρίδης: Οι ρόλοι του «κακού», η διάκριση ως κασκαντέρ, και η μάχη με το Αλτσχάιμερ

Νίκος Τσαχιρίδης: Οι ρόλοι του «κακού», η διάκριση ως κασκαντέρ, και η μάχη με το Αλτσχάιμερ

Ο ηθοποιός Νίκος Τσαχιρίδης γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1933. Παιδί του ποντιακού ξεριζωμού και ορφανός από πατέρα, βγήκε από πολύ μικρός στη σκληρή βιοπάλη της ζωής και δούλευε στην οικοδομή.

Σε ηλικία 19 ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία «Η Φλόγα της Ελευθερίας» του Παναγιώτη Σπύρου, ενώ ακολούθησε η συμμετοχή του στη «Μαγική πόλη», το 1954, όπου ο Νίκος Κούνδουρος του είχε δώσει ένα μικρό ρόλο. Επιβλητικός και με βλέμμα οργισμένο, εμφανίστηκε σε περισσότερες από 130 ταινίες, τόσο του ασπρόμαυρου, όσο και του έγχρωμου ελληνικού κινηματογράφου, από τον «Ουρανό» του Τάκη Κανελλόπουλου (1963) και το «Δρόμο της Κορίνθου» του Κλοντ Σαμπρόλ (1967) μέχρι τα «Παιδιά του Διαβόλου» του Νίκου Μαστοράκη (1976) και την «Υπόγεια Διαδρομή» του Απόστολου Δοξιάδη (1983).

tsaxna3

Οι ρόλοι του κακού
Στις περισσότερες ταινίες έπαιζε ρόλους «σκληρού», με τόσο πειστικό τρόπο, που δικαιολογημένα θεωρείται ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους «σκληρούς» του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι διεθνείς παραγωγές, ο κασκαντέρ και το ποδόσφαιρο
Ο Νίκος Τσαχιρίδης αγαπούσε τη μουσική και τους συναδέλφους του. Με την κιθάρα του και τη φυσαρμόνικά του έπαιρνε μέρος σε όλες τις φιλανθρωπικές συναυλίες. Εκτός από ηθοποιός, υπήρξε κι ένας από τους καλύτερους κασκαντέρ, με συμμετοχές σε διεθνείς παραγωγές. Υπήρξε ποδοσφαιριστής και μέλος του ΠΣΑΠ. Ήταν αυτός που έμαθε τα μυστικά της μπάλας στον Στράτο Τζώρτζογλου, πρωταγωνιστή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Η Φανέλα με το 9».

Το τέλος
Ο Νίκος Τσαχιρίδης ζούσε στη μονοκατοικία του στα Μελίσσια. Ο Νίκος Τσαχιρίδης πέθανε στις 3 Αυγούστου 2015, σε ηλικία 81 ετών. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Κηδεύτηκε στο Κοιμητήριο των Μελισσίων.

Ο Νίκος Μαστοράκης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ξέσπασε γράφοντας χαρακτηριστικά: «Αχ ρε Νίκο. Σου άξιζαν πολλά περισσότερα από έναν τσαλακωμένο κηδειόσημο.

Καλέ, υπάκουε, γελαστέ ηθοποιέ μου, από την κόλαση του Island of Death, να πας νον στοπ Παράδεισο».

Με πληροφορίες από larissanet.gr