Βύρων Πάλλης: Ο «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», ο γάμος με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου, ο καρκίνος και το αντίο

Βύρων Πάλλης: Ο «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» και ο γάμος με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου

Ο ταλαντούχος Βύρων Πάλλης είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1923. Σπούδασε στο Βασιλικό Θέατρο και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1950 στο έργο “Άννα των χιλίων ημερών” με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, με τον οποίο και συνεργάστηκε για 4 χρόνια. Παντρεύτηκε την ομότεχνή του Αφροδίτη Γρηγοριάδου.

Επέστρεψε στο Βασιλικό Θέατρο την περίοδο 1955-1957, ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τους θιάσους των Λαμπέτη, Κατράκη και Χορν.

Έγινε δημοφιλής από τη ραδιοφωνική εκπομπή σε συνέχειες “Το σπίτι των ανέμων”, στο ρόλο του δικηγόρου Λαμπίρη.

vion2

Εξίσου μακρά ήταν και η σταδιοδρομία του στο Κρατικό Ραδιόφωνο, τόσο ως ηθοποιός και παραγωγός όσο και ως ραδιοσκηνοθέτης. Κανείς δεν μπορούσε να τον ξεχάσει από τη στιγμή που σφράγισε το δημοφιλέστατο «Το σπίτι των ανέμων», μια ραδιοφωνική σειρά σε συνέχειες, όπου ενσάρκωνε έναν δικηγόρο που με τη γυναίκα του (την πραγματική σύζυγό του στη ζωή, Αφροδίτη Γρηγοριάδου!) και τα παιδιά τους προσπαθούσαν να φέρουν βόλτα την τρομερή γιαγιά.

viron3

Στον κινηματογράφο, υπήρξε μνημειώδης η υποκριτική του, στην ταινία σταθμός του έξοχου Αλέκου Σακελλάριου, «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954) όπου και σπαταλούσε αλόγιστα τα λεφτά του μπακαλόγατου κουνιάδου του ως Θανασάκης Γκοβότσος, για την πολιτική του καριέρα, αναδεικνύοντας συνάμα, τις ήδη από την δεκαετία του ΄50, στρεβλώσεις του πελατειακού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα !

enimer4

Ο καρκίνος και το τελευταίο αντίο
Έμεινε στις καλλιτεχνικές επάλξεις, μέχρι που τον εγκατέλειψαν πλήρως οι δυνάμεις του. Τελικά αποδήμησε εις Κύριον στις 14 Δεκεμβρίου 1995. Η κηδεία του έγινε σε κλίμα πάνδημης θλίψης στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Με πληροφορίες από enimerotiko.gr