Τιτίκα Νικηφοράκη: Η ηθοποιός του Εθνικού θεάτρου ήταν σπουδαία δασκάλα

Τιτίκα Νικηφοράκη: Η ηθοποιός του Εθνικού θεάτρου ήταν σπουδαία δασκάλα,

Μια ιδιαίτερη και χαρισματική προσωπικότητα που άφησε εποχή ως ηθοποιός, μεταφράστρια, ποιήτρια αλλά και ως δασκάλα υποκριτικής. Ήταν 107 ετών. Είχε πλήρη διαύγεια μέχρι το τέλος και άφησε τους πολλούς μαθητές της συντετριμμένους.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, πέθανε το 2019. Υπήρξε σύζυγος του θιασάρχη Νίκου Χατζίσκου όπου εκείνη για μια περίοδο διετέλεσε ως συνθιασάρχης στο πλάι του. Πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο “Εθνικό Θέατρο”, στη θεατρική παράσταση του Ερρίκου Ίψεν με τίτλο “Πέερ Γκυντ”.

tit7

Η συγκινητική ανάρτηση της Κατερίνας Ευαγγελάτου για τον θάνατος της Τιτίκας Νικηφοράκη
“Η αγαπημένη μας Δασκάλα, η σπουδαία πρωταγωνίστρια Τιτίκα Νικηφοράκη έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 107 ετών. Είχε πλήρη διαύγεια ως το τέλος. Το αστραποβόλο πνεύμα της, το σπάνιο ταλέντο της -ηθοποιός μοναδική, μεταφράστρια, ποιήτρια, δασκάλα ηθοποιών στη Δραματική Σχολή του Εθνικού για περισσότερα από 20 χρόνια-, η παιδική της περιέργεια, το σαρκαστικό της χιούμορ θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στην καρδιά μας.

Ήταν μια σπάνια, εξαιρετική προσωπικότητα, μια αγωνίστρια της Τέχνης πολύ μπροστά από την εποχή της. “Σε τι δουλεύεις αυτή την εποχή”, με ρωτούσε συνεχώς, μέχρι πριν από λίγο καιρό. Της έλεγα τον τίτλο του έργου και αμέσως αναφωνούσε, “Να μου το φέρεις να το διαβάσω” ή “Θέλω να διαβάσω αυτήν τη νέα μετάφραση, θέλω να μου πεις τι πράγματα ανακαλύπτετε στην πρόβα”! Οι συζητήσεις μας μετά, πάντοτε αποκαλυπτικές. Θαύμαζα βαθιά την ακαταπόνητη δύναμη του νου της, τη διεισδυτική ματιά της. Ήταν μια συναρπαστική συνομιλήτρια. Αντίο αγαπημένη μου Τιτίκα… Στο Φως, στο Φως…

 

 

 

tit4

Τιτίκα Νικηφοράκη: Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της ηθοποιού: «Η Τιτίκα Νικηφοράκη, ακόμη και μετά τα 100 της χρόνια, εξακολούθησε να είναι ένα πνεύμα ζωηρό, ανήσυχο, δημιουργικό, η αγαπημένη δασκάλα εκατοντάδων μαθητών του Εθνικού Θεάτρου, που ξεχώριζαν την προοδευτική διδασκαλία της και την περιέβαλλαν με αγάπη μέχρι το τέλος. Υπήρξε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιός και μεταφράστρια.