Κώστας Βουτσάς: Το αληθινό όνομα, η παράνομη σχέση με την Σπεράντζα, οι 4 γάμοι, ο γιος στα 85 και η διαθήκη

Κώστας Βουτσάς: Το αληθινό όνομα, η παράνομη σχέση με την Σπεράντζα, οι 4 γάμοι και ο γιος στα 85 και η διαθήκη

Ο Κώστας Βουτσάς ήταν θεατράνθρωπος αλλά και ένας γενναιόδωρος σύντροφος, εραστής, σύζυγος. O αγαπημένος ηθοποιός, παιδί προσφυγικής οικογένειας με καταγωγή από τους Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1931 στον Βύρωνα. Την τελευταία του πνοή μετά από ημέρες νοσηλείας άφησε ο ηθοποιός, Κώστας Βουτσάς, σε ηλικία 88 ετών τον Φεβρουάριο του 2020.

Το επίθετο της οικογενείας ήταν Σαββόπουλος, ωστόσο επικράτησε το «Βουτσάς» από τον παππού του ηθοποιού, ο οποίος έφτιαχνε βαρέλια τα οποία παλαιότερα τα έλεγαν «βουτσιά».

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και αρχικά έλαβε μέρος σε μπουλούκια. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, και έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους Έλληνες ηθοποιούς. Ξεχώρισε με τη σπιρτάδα και το χιούμορ του, ενώ οι ατάκες των ρόλων που υποδύθηκε έχουν μείνει αλησμόνητες.

Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Η χαρτοπαίχτρα», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Νύχτα γάμου», χαρίζοντας στου θεατές αλησμόνητες ατάκες, ενώ σημαντική ήταν και η πορεία του στη θεατρική σκηνή στην οποία έπαιζε και τη φετινή σεζόν.

voutsas 235252435623

Η αδυναμία του στις γυναίκες

Αν και δεν ήταν από τους πολύ ωραίους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, είχε κατακτήσεις ανάλογες με αυτές του Μπάρκουλη και του Αλεξανδράκη. Μια από τις πρώτες γυναίκες που έκλεψαν την καρδιά του ήταν η Στέλλα Στρατηγού, ωστόσο ήταν μια σχέση που δεν κράτησε πολύ, καθώς πολύ γρήγορα στη ζωή του Βουτσά μπήκε η πληθωρική Σπεράντζα Βρανά.

Ο θυελλώδεις έρωτας με την Σπεράντζα Βρανά

Οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν το 1959 στα παρασκήνια του θεάτρου Ακροπόλ. Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε θυελλώδη σχέση γεμάτη ζήλιες, απιστίες, καβγάδες, χωρισμούς και επανασυνδέσεις. Η Σπεράντζα δεν ήταν ερωτευμένη μαζί του εξαρχής. Όπως είχε παραδεχτεί και η ίδια στη βιογραφία της, σύναψε σχέση μαζί του με στόχο να εκδικηθεί την ηθοποιό Στέλλα Στρατηγού, την επίσημη σχέση του Κώστα Βουτσά, επειδή είχε υποψίες ότι φλέρταρε τον πρώην της.

Οι δύο ηθοποιοί διατηρούσαν παράνομη σχέση και όταν μαθεύτηκε, ο Βουτσάς πήγε και είπε στην Βρανά: «Διάλεξε. Ή αύριο παντρευόμαστε και πάω και καθαρίζω απ’ έξω που περιμένει η Στέλλα ή στο τέλος της πρόβας, πάμε στο Περιστέρι και λες στην Στέλλα πως δεν έχουμε τίποτα και λάθος της είπαν».

voutsvrana

Η Σπεράντζα αρνήθηκε να τον παντρευτεί, αλλά ο Κώστας Βουτσάς χώρισε με την Στρατηγού για να μείνει με εκείνη. Η Βρανά πίστευε ότι ήταν μαζί της για να γίνει και αυτός διάσημος, αφού τότε έκανε τα πρώτα του βήματα: «Ήταν και είναι πολύ φιλόδοξο παιδί, κι ήθελε ν’ ακούγεται – γιατί μη μου πεις ότι δεν έπαιξε ρόλο ότι ήμουν η Σπεράντζα Βρανά που είχα φίρμα και σου λέει ο Κωστάκης γιατί να μην τα έχω με την Βρανά, που και θέση καλύτερη έχει στο θέατρο και μπορώ ν’ ακουστώ δίπλα της».

Και η ηθοποιός συνέχισε: «Τρομερά φιλόδοξος, μεγαλομανής, αριβίστας. Ήξερε να ελίσσεται. Χρησιμοποιούσε όλα τα κόλπα για να πετύχει τους σκοπούς του. Καλοπερασάκιας. Στην αρχή μου ‘κανε τον πολύ ερωτευμένο, έκανε ό,τι μπορούσε για να με ευχαριστήσει. Μ’ αγόραζε δίσκους με λατινοαμερικάνικους ρυθμούς, με φωνητικά συγκροτήματα που ήξερε ότι μου άρεσαν. Ήταν πολύ κωμικός και εγώ ξεκαρδιζόμουν σαν μαλάκας. Αν μ’ αγάπησε ο Κώστας, γιατί μ’ αγάπησε, αυτό συνέβη αργότερα».

Με το πέρασμα του χρόνου οι δυο ηθοποιοί ήρθαν πιο κοντά. Τότε όπως γράφει η ηθοποιός είναι που ξεκίνησαν οι σκηνές ζηλοτυπίας. «Γιατί κάθεσαι στο καμαρίνι με την ρόμπα ανοιχτή και φαίνεται το πόδι σου; Καβγάς. Γιατί σου μίλησε ο τάδε συνάδελφος; Καβγάς. Φυσικά αυτά τα μικροκαβγάδακια είχαν σαν αποτέλεσμα να την βρίσκουμε πιο ωραία ερωτικά και πρέπει να ομολογήσω πως ο Κώστας ήταν τέλειος σαν εραστής, τρυφερός, γλυκός και καλοσυνάτος».

Την άνοιξη του ΄61 αρραβωνιάστηκαν. Η επισφράγιση, όμως, της σχέσης τους δεν ήταν αρκετή για να σταματήσουν οι τσακωμοί. Ο Βουτσάς έλαβε ανώνυμο γράμμα που έλεγε ότι η Σπεράντζα τον απατάει. Η εμπιστοσύνη του κλονίστηκε ακόμα περισσότερο. Κάποια μέρα, η Βρανά τον επισκέφθηκε στο θέατρο «Βέμπο» όπου έπαιζε και είδε την ηθοποιό Άννα Μαντζουράνη να κάθεται στα πόδια του. Για να τον εκδικηθεί βγήκε με κάποιον άλλο ραντεβού. Η Βρανά εξομολογήθηκε στη βιογραφία της: «Ναι τέτοιος κωλοχαρακτήρας ήμουν, όσο μου ήταν εντάξει ο Κώστας του καθόμουνα και εγώ εντάξει, μόλις έκανε ότι μου κουνιόταν, αμέσως πήγαινα με τον πρώτο που έβρισκα μπροστά μου και τον κεράτωνα, από αντίδραση».

Το περιστατικό αυτό ήταν η αρχή του τέλους της σχέσης τους. Η Σπεράντζα πήγε στο Παρίσι για να ηρεμήσει. Ήταν αποφασισμένη να τον χωρίσει. Την έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνα για να την μεταπείσει, αλλά εκείνη δεν άλλαζε γνώμη. Όταν η Βρανά γύρισε στην Ελλάδα, ο Βουτσάς πήγε στο σπίτι της μεθυσμένος και την παρακαλούσε να τα ξαναβρούν. Εκείνη δέχτηκε και λίγο αργότερα αποφάσισαν να παντρευτούν. Ο Βουτσάς ήθελε η γυναίκα του να μένει στο σπίτι και να φροντίζει το νοικοκυριό. Της έλεγε: «Μην ξεχνάς πως όταν παντρευτούμε, θα φύγεις απ’ το θέατρο, δεν μπορώ εγώ να ‘χω τη γυναίκα μου στη σκηνή και να σου βλέπουν τα πόδια και να μαλακίζονται». Η Σπεράντζα όμως δεν μπορούσε να αφήσει το θέατρο και έτσι η σχέση τους που διήρκεσε 4,5 χρόνια, τελείωσε οριστικά. Λίγο αργότερα, το 1965 η Βρανά δέχτηκε το προσκλητήριο του γάμου του Βουτσά με την ηθοποιό Έρρικα Μπρόγιερ, όμως δεν του κράτησε κακία. Οι σχέσεις των δυο ηθοποιών έφτιαξαν με τα χρόνια. Η Σπεράντζα είχε βρει πια τον μεγάλο και τελευταίο έρωτά της, τον τραγουδιστή Παύλο Πατάκα.

Ο γάμος με την Έρρικα Μπρόγιερ και η γέννηση της Σάντρας

Μπορεί τα πράγματα με την Σπεράντζα Βρανά να μην οδήγησαν τον Κώστα Βουτσά στα σκαλιά της εκκλησίας, ωστόσο αυτό έγινε λίγα χρόνια αργότερα με την Έρρικα Μπρόγιερ. «Γνωριστήκαμε στα «201 καναρίνια». Στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας καθόταν πίσω μου και στο διάλειμμα έκανε χιούμορ λέγοντάς μου «πώς και δεν έχεις πάρει το Όσκαρ ακόμα;» Μετά την εκδήλωση πήγαμε στο σπίτι του παραγωγού του φιλμ Τζέιμς Πάρις, όπου έκανε ένα μικρό πάρτι. Εκεί γνωριστήκαμε και μιλήσαμε για πρώτη φορά. Νωρίτερα, βέβαια, τον είχα δει που ερχόταν στα Αστέρια με κοπέλες και χόρευε. Όλο κοντά μου βρισκόταν! Στη συνέχεια δουλέψαμε εμείς στο Βέμπο κι εκείνος απέναντι σε ένα θέατρο που λεγόταν «του Σαμαρτζή». Πήγαινα εγώ εκεί στα διαλείμματά μας, ερχόταν εκείνος σ’ εμένα στο δικό του και κάπως έτσι ξεκίνησε το ειδύλλιο» έχει αναφέρει η ίδια.

voutbrog2

Ο γάμος του διάσημου ζευγαριού ήρθε δύο χρόνια αργότερα. Η Έρρικα Μπρόγιερ ήταν ο πρώτος γάμος του Κώστα Βουτσά με τον οποίο απέκτησε την κόρη της Σάντρα, αλλά δυστυχώς δεν κράτησε πολλά χρόνια. «Ο Κώστας πάντοτε ήταν γυναικάς. Μόνος του μου είχε πει, όταν πια χωρίσαμε «Έρρικα, αυτό με τα χρόνια επιδεινώνεται». Τουλάχιστον, ο Κώστας τα έλεγε. Άλλοι δεν τα λένε” έχει δηλώσει παλιότερα η Έρρικα Μπρόγιερ.

Μπορεί το ζευγάρι να μην έμεινε για πολύ μαζί ωστόσο είχαν μέχρι το τέλος μια σχέση αγάπης. «Τον λατρεύω τον Κώστα, τον αγαπάω, πιο πολύ τώρα από τότε. Δεν θέλω να ακούσω κάτι για τον Κώστα, προτιμώ να πουν για μένα. Είχα στεναχωρηθεί όταν χωρίσαμε. Αν και κάτσαμε και μιλήσαμε με τον Κώστα για να χωρίσουμε. Και η Σάντρα δεν το κατάλαβε καθόλου γιατί δεν το είχε καταλάβει. Περάσαμε και εκείνος και εγώ δύσκολα, αλλά το βρήκαμε» είχε πει η ίδια.

Η Θεανώ Παπασπύρου, η Θεοδώρα και η Νικολέτα
Ο Κώστας Βουτσάς σε συνεντεύξεις του είχε παραδεχθεί ότι δεν ήταν ποτέ πιστός σε μια γυναίκα. Ιδιαίτερα την δεύτερη σύζυγό του Θεανώ Παπασπύρου την είχε ταλαιπωρήσει πολύ με τις απιστίες του, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος. Ο γάμος του με την Παπασπύρου του χάρισε δύο ακόμα κόρες, την Θεοδώρα και τη Νικολέτα, το 1977 και το 1979 αντίστοιχα. Οι δυό τους χώρισαν όταν η Θεοδώρα, επίσης ηθοποιός, ήταν 11 ετών και όπως έχει αποκαλύψει η ίδια έμαθε για τον χωρισμό τους από τη γυμνασιάρχη του σχολείου.

voutkor2

«Οι γονείς μου προσπαθούσαν να προστατέψουν εμένα και την αδελφή μου, τη Νικολέττα, έτσι δεν είχε γίνει καμία συζήτηση στο σπίτι. Εκείνη την περίοδο ο πατέρας μου έλειπε σε περιοδεία. Περίμεναν να επιστρέψει, για να μας ανακοινώσουν κάπως πιο μαλακά πως έχουν χωρίσει» αναφέρει η Σάντρα και συμπληρώνει: «Μια μέρα που πήγα στο σχολείο, η καθηγήτρια με έβγαλε από την τάξη και με πήγε στη διευθύντρια. Προσπαθούσα να σκεφτώ τι αταξία είχα κάνει, γιατί ήμουν πολύ άτακτη μικρή, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω. Η διευθύντρια, λοιπόν, προσπαθώντας να με νουθετήσει, μου είπε «αυτό που έγινε συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, οι γονείς σου συνεχίζουν να σε αγαπάνε». Έτσι, έμαθα για το χωρισμό. Λόγω της αναγνωρισιμότητας του πατέρα μου, οι απ’ έξω γνώριζαν τι συμβαίνει στο σπίτι μου καλύτερα από μένα!».

Η σχέση του Κώστα Βουτσά με την πρώην σύζυγό του Θεανώ ήταν πολύ φιλικές μέχρι το τέλος της ζωής του. Σε αυτό συνέβαλε πολύ η Θεανώ και η θέλησή της να κρατήσει τις δύο κόρες της μακριά από τους τσακωμούς και τις διαφωνίες τους.

voutsthena2

Εύη Καραγιάννη: «Ήταν λάθος ο χωρισμός με τον Κώστα Βουτσά»
Ο Βουτσάς έκανε ένα ακόμα γάμο με την Εύη Καραγιάννη, της οποίας τον γιο Άνθιμο μεγάλωσε σαν δικό του παιδί.«Οι άνθρωποι που έχουν αγαπηθεί ,δεν χωρίζουν ποτέ. Όποιοι άνθρωποι και να περάσουν από τη ζωή μας» ανέφερε η τρίτη κατά σειρά σύζυγος του αξέχαστου ηθοποιού.

Ο αξέχαστος ηθοποιός το 1993 μετά τον γάμο τους, έγινε ο θετός πατέρας του Άνθιμου Ανανιάδη, που είχε αποκτήσει η Εύη Καραγιάννη από τον πρώτο της γάμο. «Πολλά χρόνια είχα κοινή ζωή, συμβίωση, γάμο με τον Κώστα Βουτσά και δεν είχα αποφασίσει να γίνω ηθοποιός. Μετά από πολλά χρόνια είπε ο Κώστας ότι ‘’Εσύ θα πρωταγωνιστήσεις’’. Και το ήθελε, παρακαλούσε, μου το ζήταγε, εγώ δεν το έκανα» θυμήθηκε η ίδια.

« Ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη και δυνατή αγάπη. Θα ήθελα να το κλείσουμε εδώ γιατί πονάει πολύ, υπήρξε όντως πολύ δυνατή αγάπη από τις δύο πλευρές. Δεν θέλω να παρεξηγηθούν αυτά, γιατί δεν είναι κακό να αντιμετωπίζουμε την αλήθεια. Όλοι κι εγώ ακόμη περισσότερο.

Λάθος ο χωρισμός, λάθος η υπόλοιπη ζωή αμφοτέρων. Όμως αυτό που μετράει είναι η δύναμη της αγάπης, το ότι μεγαλώσαμε μαζί ένα παιδί και πραγματικά ήταν κάτι πάρα πολύ δυνατό. Παραμένει στην καρδιά μας και για μένα και τον Άνθιμο. Ο Άνθιμος ακόμα δακρύζει καθημερινά, εγώ ακόμα πονάω που δεν είναι κοντά μας ανεξάρτητα αν ήμασταν μακριά και κοντά, γιατί οι άνθρωποι που έχουν αγαπηθεί δεν χωρίζουν ποτέ. Όποιοι άνθρωποι και να περάσουν από τη ζωή μας, δεν τελειώνει ποτέ αυτό το πράγμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλίκη Κατσαβού: Ο τελευταίος μεγάλος έρωτας της ζωής του
Το 2015 ο Κώστας Βουτσάς έκανε σχέση με την κατά 39 χρόνια μικρότερη του Αλίκη Κατσαβού, με την οποία παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα τον Φεβρουάριο του 2016 και στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους γεννήθηκε ο γιος τους Φοίβος.

Ο Κώστας Βουτσάς αν και σε μεγάλη ηλικία έδειχνε μεγάλη αδυναμία στον μικρό Φοίβο λέγοντας: «Είμαι και παππούς και πατέρας τώρα. Έχω τέσσερα παιδιά, βάζω και τον Άνθιμο μαζί! Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Κάναμε δυο προσπάθειες εξωσωματικής ώστε να πετύχει. Εγώ με τις γυναίκες που έχω ζήσει τις αγαπώ. Όταν έφευγα από μια γυναίκα, της άφηνα περιουσία. Όταν βρέθηκα με την Αλίκη, της είπα ότι εγώ δεν θα φύγω από κοντά σου, αλλά επειδή δεν έχω να σου δώσω σπίτια, σου χαρίζω τον εαυτό μου και το σπέρμα μου», είχε πει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Στο γάμο τους κουμπάρα ήταν η παντοτινή του φίλη Μάρθα Καραγιάννη, ενώ παρούσες ήταν και η κόρη του Σάντρα αλλά και η πρώην σύζυγός του Έρρικα Μπρόγιερ.

voutsalik2

Τι αποκάλυψε για την διαθήκη του η Αλίκη Κατσαβού
Η σύζυγος του εκλιπόντος Κώστα Βουτσά ξεκαθάρισε τι ακριβώς γίνεται με την μεγάλη περιουσία του ηθοποιού και κυρίως τα πνευματικά δικαιώματα από τις δεκάδες πετυχημένες ταινίες. «Το αστείο είναι ότι γράφονται ανακρίβειες και το δυστύχημα επίσης είναι ότι το ίντερνετ τις αναπαράγει για χρόνια, οπότε διαιωνίζεται το λάθος» ανέφερε η ίδια και συνέχισε: «Υπάρχουν οπωσδήποτε πνευματικά δικαιώματα, καθώς ο Κώστας ήταν και πρόεδρος στον «Διόνυσο», στην Εταιρεία Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, και είχε φροντίσει για όλους τους ηθοποιούς, όχι μόνο για τον εαυτό του. Τα δικαιώματα από τις ταινίες, από την τηλεόραση, αλλά και όλα τα πνευματικά δημιουργήματά του ως ηθοποιός, θα γίνουν τα απαραίτητα, αλλά τώρα, λόγω κορονοϊού, δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε όλες τις διαδικασίες που πρέπει, προκειμένου να δηλωθούμε ως οι κληρονόμοι του και να τακτοποιηθούν τα κληρονομικά».

«Δεν έχει καμία διαθήκη να τα ορίσει διαφορετικά, δεν υπάρχει διαθήκη, έτσι, σύμφωνα με τα δεδομένα του νόμου, τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν έτσι όπως ορίζει ο νόμος» συμπλήρωσε η ίδια. Όσον αφορά τη σχέση της με τις κόρες του ηθοποιού η Αλίκη Κατσαβού ανέφερε ότι είναι πολύ αγαπημένες και δεν υπάρχουν μεταξύ τους προβλήματα. «Είναι δίπλα μου, όπως είμαι κι εγώ. Η Θεοδώρα και η Νίκη, όπως κι εγώ, έχουμε παιδιά παρόμοιας ηλικίας και επιθυμούμε και οι τρεις να αναπτύξουν σχέση μεταξύ τους».

Υπενθυμίζουμε ότι η Αλίκη Κατσαβού σε δηλώσεις της είπε ότι ο Κώστας Βουτσάς είχε κανονίσει τα κληρονομικά του πριν τη γνωρίσει. «Προφανώς οι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει μια δυσαρέσκεια δική μου για το κομμάτι της περιουσίας. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, ο Κώστας τα είχε κάνει πολύ καλά στη ζωή του, δεν περίμενε ότι θα συναντήσει και θα κάνει έναν τέταρτο γάμο. Είχε γράψει στις κόρες του πράγματα, είχε κάνει ότι έπρεπε να κάνει ως πατέρας και όταν πια συνάντησε εμένα ήταν η περιουσία του όλη μοιρασμένη. Εγώ ήξερα που μπαίνω. Τώρα, ο Φοίβος θα του αναλογούν πνευματικά δικαιώματα, όπως αναλογούν και στα υπόλοιπα κορίτσια. Αυτό είναι», είχε πει χαρακτηριστικά η Αλίκη Κατσαβού.

Τα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και το τελευταίο αντίο
Ο αγαπημένος ηθοποιός είχε διακομισθεί επειγόντως την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 στο νοσοκομείο «Αττικόν» και εισήχθη στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου, «με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και επιβάρυνσης της καρδιακής και αναπνευστικής του λειτουργίας», όπως ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν. Πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου.

 

 

 

Με πληροφορίες από enimerotiko.gr