Δημήτρης Μπισλάνης: Ο “αυστηρός αδερφός”, ο “νονός της νύχτας” και ο ξαφνικός θάνατος σε ηλικία 44 ετών

Δημήτρης Μπισλάνης: Ο “αυστηρός αδερφός”, ο “νονός της νύχτας” και ο ξαφνικός θάνατος σε ηλικία 44 ετών

Δημήτρης Μπισλάνης: Έλληνας ηθοποιός, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήταν ο γνωστός «κακός» στον κινηματογράφο, αλλά και σε ρόλους Μανιάτη.

Σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή Ελληνικού Ωδείου. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1962 στην ταινία “Μερικοί το προτιμούν κρύο” και ακολούθησε μια σημαντική καριέρα σε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους “κακών”.

o xafnikos thanatos toy kakoy toy ellinikoy sinema dimitri mpislani pethane se ilikia 44 eton

Σημαντική επίσης ήταν και η πορεία του στο θέατρο. Πέθανε στη Γερμανία. Την εξόδιο ακολουθία του έψαλλε ο αδερφός του, ο οποίος ήταν ιερέας και ετάφη στο κοιμητήριο της Καλλιθέας. Παρόντες τότε στη κηδεία του ήταν ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και, συντετριμμένος, ο Μάνος Κατράκης. Δεν είχε παιδιά.

Το όνομα δεν είναι ευρέως γνωστό, όμως η καριέρα που έκανε στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν σπουδαίο. Έπαιξε σε 80 ταινίες σε διάστημα 15 ετών. Συνήθως αναλάμβανε ρόλους κακών χαρακτήρων εξαιτίας του «άγριου» παρουσιαστικού του.

 

Υποδύθηκε τον αρχισυντάκτη εφημερίδας στην κωμωδία «Η Βίλλα των Οργίων» και τον ανακριτή ασφαλείας στην ταινία «Κοντσέρτο για Πολυβόλα». Ο ηθοποιός Δημήτρης Μπισλάνης έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1963 στο μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο».

Δημήτρης Μπισλάνης : Ξεχώρισε ως “κακός” του ελληνικού κινηματογράφου

o xafnikos thanatos toy kakoy toy ellinikoy sinema dimitri mpislani pethane se ilikia 44 eton 1

Ο ηθοποιός αναλάμβανε κυρίως δεύτερους ρόλους και ξεχώρισε για τον «κακό» χαρακτήρα που ενσάρκωσε. Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη και είχε σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Το 1961 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο σανίδι και δύο χρόνια αργότερα κέρδισε τον πρώτο του ρόλο στον κινηματογράφο. Έπαιξε στην ταινία του Δαλιανίδη «Μερικοί το προτιμούν κρύο» που ήρθε 1η εισπρακτικά, ανάμεσα σε 82 ελληνικές ταινίες της χρονιάς. Ήταν η αρχή της κινηματογραφικής του καριέρας που θα διαρκούσε 15 χρόνια.

Συνήθως ενσάρκωσε τον αυστηρό αδερφό, τον αστυνομικό και τον νονό της νύχτας. Έπαιξε στις ταινίες «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Λόλα» , «Το δόλωμα», «Κοινωνία ώρα μηδέν», «Κοντσέρτο για πολυβόλα» . Επίσης εμφανίστηκε και στις τηλεοπτικές σειρές «Γειτονιά μας» (1972 – ΥΕΝΕΔ), «Παράξενος ταξιδιώτης» , «Κεκλεισμένων των θυρών» (1972 – ΕΙΡΤ) και «Αστυνομικές ιστορίες» . Μεταξύ άλλων, έπαιξε στο πλευρό της Βουγιουκλάκη, της Νόνικα Γαληνέα και του Κωνσταντάρα, με τον οποίο ήταν στενός φίλος.

o xafnikos thanatos toy kakoy toy ellinikoy sinema dimitri mpislani pethane se ilikia 44 eton 2

Το 1976 ένα πρόβλημα υγείας τον οδήγησε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου, και του ακρωτηρίασαν το πόδι καθώς είχε πάθει γάγγραινα. Ο αγαπημένος ηθοποιός πέθανε την 1η Μαΐου 1977 σε ηλικία μόλις 44 ετών. Παρόντες τότε στη κηδεία του ήταν ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και ο Μάνος Κατράκης.

 

Με πληροφορίες από enimerotiko