«Κουίντας»Φωκίωνος Νέγρη των 60s: Ένας playboy, μια στρίπερ και ένα λαμπερό κλαμπ

«Κουίντας»Φωκίωνος Νέγρη των 60s: Ένας playboy, μια στρίπερ και ένα λαμπερό κλαμπ

Όταν ο Μπάμπης Μουτσάτσος γνώρισε τη Ρίτα Κάντιλακ και όλη η καλή Αθήνα χόρευε στην Κουίντα.

ΟΜπάμπης Μουτσάτσος ήταν ο θρυλικός ιδιοκτήτης της ανεπανάληπτης «Κουίντας» στην Κυψέλη, που ήταν το απόλυτο στέκι της νεολαίας και των καλλιτεχνών στη δεκαετία του ’60, αλλά και της καλοκαιρινής «Κουίντα» στην παραλία της Γλυφάδας, ενώ και για δύο καλοκαίρια είχε «μετακομίσει» στην Ύδρα, το 1962 και ’63.

moutsats

Ο Πειραιώτης και βέρος Πασαλιμανιώτης επιχειρηματίας ονόμασε «Κουίντα» το κέντρο του λόγω των κουρτινών στην είσοδό του που έμοιαζαν με τις θεατρικές κουίντες. Ήταν σύζυγος της θρυλικής επίσης χορεύτριας και στρίπερ Ρίτα Κάντιλακ (η δεύτερη γυναίκα του), που μεσουράνησε στα 60ς, υπήρξε χορεύτρια του «Crazy Horse» στο Παρίσι και ήταν μία από τις 4 συζύγους του. Συνολικά απέκτησε 4 κόρες.

Ο Μπάμπης Μουτσάτσος γνώρισε την Κάντιλακ, όταν εκείνη ήρθε να παίξει στην ταινία - μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ «Αυτό το Κάτι Άλλο» και παντρεύτηκαν το 1963. Υπήρξε επίσης διακεκριμένος κολυμβητής και πολίστας του Ολυμπιακού. Είχε ύψος πάνω από 1.90 και είχε μεγάλη επιτυχία στο γυναικείο φύλλο. Ένας αλέγρος και γενναιόδωρος τύπος.

quin

Η «Κουίντα» πρωτολειτούργησε σε ένα υπόγειο πίσω από το Τριανόν, εκεί που ήταν η έξοδος του σινεμά και ήταν χωρητικότητας περίπου 200 ατόμων. Μετά από 3 χρόνια μετακόμισε στο υπόγειο, επί της Φωκίωνος Νέγρη 82, όπου έγινε η θρυλική Κουίντα. Εκεί χόρευαν σέικ και ήταν θαμώνες οι πρωταγωνιστές της εποχής: Κώστας Βουτσας, Κώστας Χατζηχρήστος, Ζωή Λάσκαρη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μάρθα Καραγιάννη, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Έλενα Ναθαναήλ και όλη η παλιά Αθήνα, οι ποδοσφαιριστές της εποχής όπως ο Μίμης Στεφανάκος, ο μπασκετμπολίστας Κώστας Μουρούζης, αλλά και μεγάλοι αστέρες του κινηματογράφου που επισκέπτονταν την Αθήνα, όπως οι Ζαν Πολ Μπελμοντό, Τζούντι Γκάρλαντ και πολλοί ακόμη. Εκεί σύχναζε μέχρι και ο Ωνάσης.

kouid

Οι περισσότεροι ήταν φίλοι και όχι επισκέπτες και πήγαιναν τα βράδια στην Κουίντα προς χάρη του Μουτσάτσου που ήταν πολύ αγαπητός. Το μαγαζί είχε πρωτοποριακή για την εποχή διακόσμηση, όπως το μπαρ που έμοιαζε με καράβι και εκεί γινόντουσαν τα καλύτερα χάπενινγκ, χοροί, στριπτίζ και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Όλοι ένοιωθαν πολύ οικεία και περνούσαν τόσο καλά, όσο πουθενά αλλού.

Η «Κουίντα» έκανε και live με ονόματα όπως οι Σέρτζιο Εντρίγκο, Λούτσιο Ντάλα, Aphrodite's Child, Juniors και άλλοι. Στην «Κουίντα» γυρίστηκαν και μερικές από τις διαχρονικές ελληνικές ταινίες, όπως «Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη» με τον Άλκη Γιαννακά.

foknegr

Το 2016 ο Μπάμπης Μουτσάτσος σε μία από τις λιγοστές εξόδους του γιόρτασε τα γενέθλιά του στον Μαγικό Αυλό, του Δημήτρη Θεοφίλου, στον οποίο ανάφερε ότι ζει με λίγα λεφτά, χωρίς όμως να ζητά τη βοήθεια κανενός.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο κλαμπ, κοντά στη σημερινή έννοια του όρου, που λειτούργησε στην Αθήνα. Βρισκόταν στην Κυψέλη, στη Φωκίωνος Νέγρη και στον αριθμό 82 και δημιούργησε μία high class φήμη στο σημερινό πεζόδρομο της περιοχής.

Ο ιδιοκτήτης της, ο Μπάμπης Μουτσάτσος, ήταν παίκτης του water polo στην ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Μαζί με άλλους δύο αθλητές, τον ποδοσφαιριστή Μίμη Στεφανάκο και το μπασκετμπολίστα Κώστα Μουρούζη πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν ένα νέο κοσμικό κέντρο στην πόλη. Ο χώρος βρέθηκε, όμως οι Στεφανάκος και Μουρούζης εγκατέλειψαν το εγχείρημα και έτσι ο Μουτσάτσος, μόνος του, εγκαινιάζει την Quinta στη Φωκίωνος Νέγρη το 1959.

Σε χρόνο ντε τε το μαγαζί έγινε το κέντρο συνάντησης του ελληνικού αλλά και του διεθνούς jet set. Εκλεκτός θαμώνας (και εδώ) ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, το παρών έδινε και η Αλίκη Βουγιουκλάκη με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, η Τζένη Καρέζη και πολλοί άλλοι. Ο χώρος φιλοξένησε και φημισμένους ξένους πελάτες όπως ο Ομάρ Σαρίφ και στη σκηνή του πασίγνωστα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής σαν το Λούτσιο Ντάλλα. Στο πιο in στέκι της Αθήνας γύρισαν σκηνές τους και πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Η Quinta έκανε και την πρωτοτυπία της μεταφοράς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από το κέντρο στην παραλιακή και έτσι το θέρος εγκαθίστατο στο τουριστικό περίπτερο «Ζέρβας» στη Γλυφάδα.

Ο «Mr. Κουίντα» Μπάμπης Μουτσάτσος έφυγε σε ηλικία 84 ετών στο Γηροκομείο Πειραιά, όπου νοσηλευόταν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Δείτε ένα ρεπορτάζ για την Quinta:

Video Url

Mε πληροφορίες από womantoc