Οδός Αρεοπαγίτου: Βόλτα στην ιστορία της Αθήνας...

Οδός Αρεοπαγίτου: Βόλτα στην ιστορία της Αθήνας...

 

Πού βρίσκεται;

 

Στην Συνοικία του Μακρυγιάννη, βρίσκεται η οδός Αρεοπαγίτου που θεωρείται από πολλούς και όχι άδικα, ως ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο. Όλη η ιστορία της Αθήνας βρίσκεται δεξιά και αριστερά του πιο τουριστικού πεζόδρομου της πόλης. Η Αρεοπαγίτου ξεκινάει από την Πύλη του Αδριανού που ήταν και η Πύλη για να μπεις στην πόλη των Αθηνών. Περνώντας από τον λόφο των Μουσών γίνεται οδός αποστόλου Παύλου και καταλήγει στο θησείο και την αρχαία αγορά. Μπορείς να έρθεις είτε από την αρχή της Λεωφόρου Συγγρού, είτε παίρνοντας το Μετρό και κατεβαίνοντας στην στάση Ακρόπολη.

 

Από τα πρώτα βήματα στην Αρεοπαγίτου καταλαβαίνεις όλο το σκηνικό της πόλης να αλλάζει. Αφήνεις πίσω σου τον θόρυβο της πόλης με τα γκρίζα πεζοδρόμια και αμέσως βρίσκεσαι κάτω από τα δέντρα. Τα πρώτα νεοκλασικά κτίρια με τα τουριστικά μαγαζάκια και της ταβέρνες έχουν κάνει κιόλας την εμφάνισή τους. Λίγα βήματα πιο κάτω ακούγεται ήχος από σαντούρι. Ο πεζόδρομος γεμίζει από street artists. Μουσικοί του δρόμου, μίμοι, ζωγράφοι και χειροτέχνες βρίσκονται πάντα εκεί για να γεμίσουν τον περίπατο σου με εικόνες και ήχους.

 

Ανηφορίζοντας την Αρεοπαγίτου αμέσως μετά το Άγαλμα του στρατηγού Μακρυγιάννη βρίσκεται το αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Ένα από τα αρχαιότερα θέατρα συνδεδεμένο με την λατρεία του θεού Διονύσου αλλά και την γέννεση της τραγωδίας. Από το θέατρο ακολουθώντας ένα μονοπάτι μπορείς να ανέβεις και πάνω στο βράχο της Ακρόπολης. Απέναντί του βρίσκεται το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Οι ουρές το καλοκαίρι είναι τεράστιες αλλά σίγουρα αξίζει η επίσκεψη και η υπομονή. Το ταξίδι στην ιστορία της Αθήνας συνεχίζεται με τα νεοκλασικά κτήρια του 19ου και 20ου αιώνα που βρίσκονται απέναντι από τον ιερό βράχο.

 

arxaio theatro dionusou

Στην Αρεοπαγίτου βρίσκεται και το το κτήριο Weiler, το πρώτο δημόσιο κτήριο που χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Πολλοί ήταν οι σημαντικοί κάτοικοι της Αρεοπαγίτου, όπως ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης, ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου και άλλοι. Δίπλα από τα επιβλητικά νεοκλασικά κτήρια βρίσκεται και ένα μικρό εκκλησάκι. Ονομάστηκε ναός της Αγίας Σοφίας μιας και όταν κτιζόταν το 1919 βρέθηκε ένα άγαλμα της Θεάς Αθηνάς. Στην σκιά της Ακρόπολης λίγο πριν φτάσουμε στον λόφο των Μουσών βρίσκεται και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού κτισμένο τον 2ο αιώνα μ.Χ.

 

Η οδός Αρεοπαγίτου πήρε το όνομά της από τον Διονύσιο Αρεοπαγίτη. Ήταν ο πρώτος Αθηναίος που ασπάστηκε τον χριστιανισμό μετά το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου. Η οδός άλλαξε την αρχική της θέση το 1857 ενώ το 1955 ο αρχιτέκτων Δημήτριος Πικιώνης την επανασχεδίασε. Η πεζοδρόμηση της Αρεοπαγίτου ήταν μια ιδέα της Μελίνας Μερκούρη. Πραγματοποιήθηκε το 2003 και είχε σκοπό την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

 

Η Αρεοπαγίτου καθώς και η επέκτασή της η Αποστόλου Παύλου, είναι το ιδανικό μέρος για καφέ ή φαγητό στην Αθήνα με θέα την Ακρόπολη. Όμορφα μπαλκόνια, ταράτσες αλλά και τραπεζο-καθίσματα επί της οδού προσφέρουν απολαύσεις για όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες....

 

text via