Λεωφόρος Συγγρού: Μία λεωφόρος γεμάτη αναμνήσεις...

Λεωφόρος Συγγρού: Μία λεωφόρος γεμάτη αναμνήσεις...

Αυτό τό θέμα με τήν λεωφόρο Συγγρού έχει αναρτηθεί 2-3 φορές τα τελευταία δύο χρόνια . Πάντα ήθελα κάτι να γράψω , δέν τό έκανα καί ένιωθα σαν να προδίδω τήν ιδιαίτερη πατρίδα μου , κάθε φορά πού η ανάρτηση επανέρχεται αισθάνομαι τήν ευκαιρία τής επανόρθωσης .

Καταλαβαίνω ότι η Συγγρού είναι απλά ένας ακόμα δρόμος .Οχι γιά μένα .Οι γονείς μου άλλαξαν τρία σπίτια στο Κουκάκι , κανένα δέν απείχε περισσότερο από 150 μέτρα από τήν Συγγρού , καί σε ένα από αυτά γεννήθηκα . Η Συγγρού αποτέλεσε τήν κούνια μου , αφού σάν κάπως δύσκολο μωρό έπρεπε ,εκεί στήν λεωφόρο ,να με κάνουν μία βόλτα με το αυτοκίνητο γιά να κοιμηθώ . Τό σπίτι τού κοντινότερου συγγενή μου "εβλεπε" τήν Συγγρού, καί τήν έβλεπε από το παράθυρο καί ο μικρός μου εαυτός , μία από τίς πρώτες μου αναμνήσεις . Η Συγγρού ήταν ο δρόμος πού περπάταγα στήν προεφηβεία μου , στό Rodeo , εκει περίπου πού τώρα είναι τό Ωνάσειο , ήταν ό δρόμος τής εφηβείας μου στόν Παπασπύρου δίπλα στόν Αγιο Σώστη για φραπεδάκι , καί έγινε καί ο δρόμος τών τελευταίων νιάτων μου όταν τα προβλήματα μέ έστελναν γιά περπάτημα .

Αυτή η άσφαλτος , αυτή η απόλυτη ευθεία διαφυγής και απόδρασης από τό κέντρο τής πόλης , από τό κέντρο τών προβλημάτων , ποτέ δέν μέ πρόδωσε , πάντα μέ καλοδέχθηκε , πάντα αποτέλεσε τό λίκνο τής αθωώτητας μου καί τού οφείλω μιά υπόκλιση .
Ευχαριστώ για την υπομονή σας .

Neverwill

Η Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού είναι μια σύγχρονη λεωφόρος, η οποία συνδέει την Αθήνα με το Φάληρο και την Καλλιθέα στην περιοχή Τζιτζιφιές. Κατασκευάστηκε σχεδόν ακριβώς στην ίδια ευθεία που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα πλατιά οδός, και κατά τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους καρόδρομος, που κάλυπταν τις ανάγκες μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών, από και προς το λιμάνι του Φαλήρου.

Η σύλληψη της ιδέας κατασκευής του σύγχρονου δρόμου έλαβε χώρα κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, περίοδο εκσυγχρονισμού και μεγάλων δημοσίων έργων, επί πρωθυπουργίας του Xαριλάου Τρικούπη (1881-1895). Η κατασκευή της λεωφόρου ξεκίνησε το 1898, βάσει σχεδίων που πραγματοποίησε ένας μηχανικός του στρατού, ο Ιωάννης Γενίσαρλης. Μεγάλο τμήμα του έργου χρηματοδοτήθηκε από κληροδοτήματα του Ανδρέα Συγγρού, του οποίου και το όνομα φέρει.

Λεωφόρος Συγγρού, 1925, φωτογρ. Francesc Blasi i Vallespinosa 1872-1951, από το αρχείο της Βιβλιοθήκης της Καταλονίας. Συλλογή Λίζας Κουτσαπλή

Αξιοσημείωτα κατά μήκος της τότε οδού Φαλήρου, ένα χρόνο μετά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου 1898, πραγματοποιήθηκε απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ από τον Γ. Καρδίτση και Ι. Κυριακό. Στον τόπο της αποτυχημένης απόπειρας χτίστηκε σε ανάμνηση ο Ιερός Ναός του Αγίου Σώστη.

Οι εργασίες της λεωφόρου ολοκληρώθηκαν πολύ αργότερα, κατά τη διακυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1932). Με τη Μικρασιατική Καταστροφή να αποτελεί πρόσφατο παρελθόν (1922) άρχισαν να δημιουργούνται κατά μήκος της από Έλληνες της προσφυγιάς γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη, ο Νέος Κόσμος και η Καλλιθέα.

Η λεωφόρος Συγγρού κατά το 1890

Το φουτουριστικό στίγμα που αποδόθηκε στη λεωφόρο Συγγρού ενέπνευσε με πολλούς τρόπους τους λογοτέχνες της γενιάς του '30. Τη λεωφόρο Συγγρού έφερε στα ελληνικά γράμματα το 1929 ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς (1905-1966) αναφέροντάς τη στο έργο του «Ελεύθερο πνεύμα». Τη «Λεωφόρο Συγγρού, 1930» - αφιερωμένη στο Θεοτοκά - θα κάνει ποίημα και ο Νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (1900-1971).

Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος χαρακτηρίζεται ως ταχείας κυκλοφορίας. Ξεκινά από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και καταλήγει στο Φαληρικό Δέλτα, διαθέτοντας τέσσερις λωρίδες ανά κατεύθυνση συν τους βοηθητικούς παράδρομους, με πολλούς ανισόπεδους κόμβους και υπόγειες διαβάσεις. Στο πρόσφατο παρελθόν διέθετε σχετικά κακή φήμη λόγω της ύπαρξης πολλών νυχτερινών κέντρων και οίκων ανοχής, κάτι που εμπόδιζε την καθιέρωσή της ως επιχειρηματικό κέντρο. Ωστόσο τα τελευταία λίγα χρόνια το προφίλ της έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, ενώ πλέον σε αυτή έχουν δημιουργηθεί επαγγελματικοί χώροι υψηλών προδιαγραφών. Κατά μήκος της στεγάζονται το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο, τα πολυτελή ξενοδοχεία InterContinental Athenaeum Athens, Metropolitan Hotel και Athens Ledra Hotel, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (παλαιό εργοστάσιο της ζυθοποιίας Φιξ), επιβλητικά κτίρια ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως οι "Interamerican", "Tsakos Shipping & Trading" και "Odeοn Star City", καθώς και κέντρα πολιτισμού με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, έχει φιλοξενήσει γραφεία πολιτικών κομμάτων (της Νέας Δημοκρατίας έως το 2016 και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μέχρι και σήμερα).

Στι μέρες μας η λεωφόρος εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από τη στάση του μετρό «Συγγρού-Φιξ» (τέθηκε σε λειτουργία στις 13 Δεκεμβρίου 2000), τη στάση του τραμ «Φιξ» και αρκετές γραμμές λεωφορείων.

Αποτέλεσμα εικόνας για 13 Δεκεμβρίου 2000) sugrrou

Το 1955

64394301 2078694278923215 3563727617544683520 n

Πληφροφορίες: el.wikipedia, google