"Miami Vice": Η πολυβραβευμένη αστυνομική σειρά του ’80 που ενθουσίασε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο (1986-video)

Internet

Για την γενιά των 40+,αποτελεί αν όχι την καλύτερη, σίγουρα μια από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές που έχουν παρακολουθήσει στη μικρή οθόνη. Ένα show γυρισμένο στο κοσμοπολίτικο Μαϊάμι, και πρωταγωνιστές τους πιο “cool” αστυνομικούς του τμήματος Ηθών που πάλευαν να εξιχνιάσουν υποθέσεις ναρκωτικών, λαθρεμπορίου, trafficking και πολλών άλλων ποινικών αδικημάτων, που αποτελούσαν και μια πραγματικότητα στην περιοχή εκείνη. 

Ο παραγωγός της σειράς Anthony Yerkovich ,είχε εκμυστηρευτεί πως πηγή έμπνευσης του ήταν οι αστυνομικοί στο Μαϊάμι και τα ζητήματα της περιοχής με τα ναρκωτικά και την πορνεία.  Χαρακτηριστικά έλεγε: “Έμοιαζε να είναι μια ενδιαφέρουσα κοινωνικοοικονομική παλίρροια εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών από την Κούβα και την Κεντρική Αμερική, μα πάνω από όλα η διακίνηση ουσιών".

Η εικόνα των αστυνομικών στη τηλεοπτική μεταφορά ,ωστόσο, δεν έμοιαζε με καμία άλλη. Κομψοί, καλοντυμένοι, με πανδαισία χρωμάτων στις στιλιστικές τους επιλογές, με άκρως φανταχτερά ρούχα που πλαισιώνονταν από γρήγορα αυτοκίνητα, δεν άργησαν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τον ανδρικό πληθυσμό της εποχής εκείνης, λατρείας για τον γυναικείο και ούτε λίγο ούτε πολύ, να καθορίσουν και τις τάσεις της μόδας!

Το περιοδικό TIME σε άρθρο του το 1985, ανέφερε ότι η σειρά ξεπήδησε από το μυαλό του προέδρου του NBC, που παρακολουθώντας το πιο επαναστατικό τηλεοπτικό προϊόν της εποχής το MTV, που μετέδιδε μουσικά βίντεο, σκέφτηκε να επωφεληθεί από τα υψηλά επίπεδα αποδοχής του και να δημιουργήσει μια σειρά που θα ονομαζόταν “Οι Μπάτσοι του MTV”.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των δύο μυστικών αστυνομικών Sonny Crockett και Ricardo Tubbs ήταν ο Don Johnson και ο Phillip Michael Thomas, οι οποίοι διείσδυαν στον υψηλά κλιμάκια του υποκόσμου ,προκειμένου να ξεσκεπάσουν τα κακοποιά στοιχεία με κίνδυνο τη ζωή τους. Τα ακριβά ρούχα, τα super cars (Ferrari Testarossa) και η μεγάλη ζωή ήταν τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφάλιζαν το ασφαλές πλαίσιο για να παραμείνει μυστική η πραγματική τους ιδιότητα. Μαζί τους καταξιωμένοι και ανερχόμενοι ηθοποιοί αλλά και καλλιτέχνες που φιλοξενούνταν σε δεύτερους ρόλους τακτικά.

Κατά τη διάρκεια προβολής της σειράς παρέλασαν μεταξύ άλλων οι: Dennis Farina, Bruce Willis, Burt Young, Michael Madsen, Glenn Frey, Gene Simmons, Power Station, Miles Davis, Phil Collins, Ted Nugent, Jan Hammer, Fiona, Leonard Cohen, Frank Zappa, Liam Neeson, Laurence Fishburne, Willie Nelson, Wesley Snipes, Viggo Mortensen, Melanie Griffith, Benicio del Toro, Ben Stiller, Penelope Ann Miller, Alfred Molina, James Brown, Sheena Easton, Michael Des Barres, Reni Santoni, Frank Stallone, Julia Roberts και πολλοί άλλοι.

Μερικά από τα τραγούδια που ακούστηκαν στα επεισόδια της σειράς είναι :
AN HAMMER: The original Miami Vice theme
GLENN FREY: You belong to the city
CHAKA CHAN: Own the night
PHIL COLLINS: In the air tonight
TINA TURNER: Better be good to me
STEVE JONES: Mercy
BILL CHAMPLIN: The last unbroken heart
ANDY TAYLOR: When the rain comes down
ROXY MUSIC: Lover
PAT BENATAR: Hit me with your best shot
THE POINTER SISTETS: I'm so excited
FOREIGNER: I want to know what love is
AUTOGRAPH: Turn on the radio
TOMMY SHAW: Dangerous game
IRON MAIDEN: Only the good die young
HONEYMOON SUITE: Feel it again
RUSS BALLARD: Into the night

Για πρώτη φορά σε μια τηλεοπτική σειρά, χρησιμοποιήθηκαν κινηματογραφικές τακτικές όπως φωτισμός, cinematography, editing και φυσικά μουσική επένδυση. Το Miami Vice κατέκτησε 4 βραβεία EMMY, 1 Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού που απονεμήθηκε στον Don Johnson, ενώ η μουσική του Jan Hammer έφτασε στο Νο.1 του Billboard τον Νοέμβριο του 1985 και κατέκτησε 2  βραβεία Grammy. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στην Αμερική από το κανάλι NBC το 1984 και ολοκληρώθηκε το 1989. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 7 Μαΐου 1986 στην ΕΡΤ.

 

Θυμηθείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα της σειράς και σκηνές με τον Glenn Frey των Eagles, στο ρόλο του διακινητή:

Video Url

Η μουσική επένδυση της σειράς:

Video Url