Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια : Blackout (Scorpions)

SCORPIONS - BLACKOUT
SCORPIONS - BLACKOUT

Πως μια κραιπάλη ενέπνευσε ένα από τα καλύτερα τραγούδια των Scorpions.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα παρεξηγημένο, καθώς η πορεία από το Wind of Change κι έπειτα έχει αφήσει πολλούς από τους παραδοσιακούς οπαδούς τους δυσαρεστημένους. Ωστόσο, το εξαιρετικό τελευταίο album τους "Rock Believer" φαίνεται να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Scorpions, είναι ακόμα ακμαίοι στην ηλικία των 70+, ενώ η προσθήκη του Mickey Dee (ex Motorhead) στα τύμπανα δείχνει να τους έχει δώσει νέο αέρα, ύστερα από την προβληματική συνεργασία με τον James Kottak. Υπήρξε μια εποχή δε, που οι Σκορπιοί υπήρξαν εξαιρετικά ακραίοι, τόσο στο περιτύλιγμα (εξώφυλλο Virgin Killer, στίχοι He's a Woman, She's a Man κ.α.), όσο και στο lifestyle τους. Κάπως έτσι προέκυψε ένα από τα πλέον κλασικά τους τραγούδια.

Στα τέλη των 70s κι οι Scorpions είναι ήδη πολύ σημαντικό όνομα της hard rock κοινότητας. Μαζί με τις κυκλοφορίες και περιοδείες, ζουν το lifestyle του rock n roll στην ολότητα του. Κάποια στιγμή αρχές του 1980 στο Cleveland του Ohio, ο Rudolf Schenker βρίσκεται να τα πίνει με το κιθαριστικό δίδυμο των Judas Priest, K.K. Downing και Glenn Tipton. Παραδίπλα βρίσκονται τα μέλη των (πολύ νεαρών τότε) Def Leppard, με τους οποίους οι δύο μπάντες βρίσκονταν σε κοινή περιοδεία. Αφού του προσφέρθηκε μια μπύρα, ο Schenker είχε τη φαεινή ιδέα να φτιάξει ένα κοκτέιλ με ουίσκυ και κρασί στην κορυφή, προφανώς κάτι ανάλογο με το γνωστό "υποβρύχιο". Η παρέα δεν άργησε να έρθει στο κέφι και αποφάσισαν να πάνε στα παιδιά από τους Def Leppard...

Οι οποίοι εκείνη τη στιγμή έβλεπαν τηλεόραση στο δωμάτιο τους. Η αντίδραση του Rudolf Schenker ήταν να πετάξει το ποτό του πάνω στην τηλεόραση, η οποία φυσικά έκανε έναν προφανή θόρυβο και έκλεισε. Ήταν τότε που σκέφτηκε "ΟΚ, τώρα πρέπει να την κάνω με ελαφρά".

Το επόμενο πρωί ξύπνησε στο δωμάτιο του και δε θυμόταν. Ο drummer Herman Rarebell ήταν ο πρώτος στον οποίο ο Schenker περιέγραψε το σκηνικό. Ο Herman ήταν σαφής : "Εντάξει. Blackout λέγεται αυτό που έπαθες". Η λέξη έμεινε. Τόσο για τίτλο album όσο και για τίτλο τραγουδιού. Ο Rudolf παρουσίασε τη βάση του τραγουδιού στον Klaus Meine, ο οποίος επανήλθε λίγο μετά με τους στίχους.

Lyrics :
I realize I missed a day
But I'm too wrecked to care anyway
I look around and see this face
What the hell, have I lost my taste?

Don't want to find out
Just want to cut out

My head explodes, my ears ring
I can't remember right anything
Smashed again, an endless state
A lot of action, just don't relate

Don't want to find out
Just want to cut out

Blackout
I really had a blackout
A blackout
I really had a blackout
A blackout
I really had a blackout
Blackout
I really had a blackout

Her leathered skin, throw out the glass
Her body's fine when I saw it last
A come-on smile, it made me hot
But did not make it, or did I flop?

Don't want to find out
Just want to cut out

Blackout
I really had a blackout
A blackout
I really had a blackout
Blackout
I really had a blackout
A blackout
I really had a blackout

Το Blackout ήταν το τρίτο album των Scorpions με τον Matthias Jabs στην κιθάρα, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Uli Jon Roth. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του γκρουπ, ένας δίσκος ο οποίος εκτός των άλλων, στάθηκε και ο ιδανικός πρόδρομος του υπερ-επιτυχημένου Love at First Sting. Πρόκειται για τη χρυσή περίοδο των Σκορπιών, περίοδο που η πλειοψηφία των οπαδών τους θεωρεί την πλέον επιτυχημένη, εμπορικά και καλλιτεχνικά.

Με πληροφορίες από το You Rawk Worldwide!