Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια : Shine on you Crazy Diamond (Pink Floyd)

Απίστευτο κι όμως υπάρχει ο παράδεισος για τους φίλους του Progressive rock

Η ταλαιπωρημένη ιδιοφυία του Syd Barrett

Το "The Piper at the Gates of Dawn", ντεμπούτο album των Pink Floyd, αποτελεί ένα ψυχεδελικό αριστούργημα το οποίο δε γνώρισε τη δημοφιλία που του άξιζε, κυρίως λόγω της μετέπειτα δισκογραφίας των Floyd και της αντίστοιχης επιτυχία για albums όπως τα Dark Side of the Moon, The Wall κ.α. Ο ιθύνων νους πίσω από το ντεμπούτο του γκρουπ δεν ήταν άλλος από τον Syd Barrett, μία από τις σπουδαιότερες φιγούρες της ψυχεδελικής σκηνής των late 60s. Η συνέχεια που όλοι περίμεναν δεν ήρθε ποτέ, καθώς η υπερβολική χρήση LSD, η κατάθλιψη και η απομόνωση, οδήγησαν τον Barrett στην πόρτα της εξόδου, πριν καν ολοκληρωθεί το δεύτερο album της μπάντας με τίτλο "A Saucerful of Secrets".

Τα δύο προσωπικά albums του Barrett που ακολούθησαν (The Madcap Laughs (1970), Barrett (1970)) ολοκληρώθηκαν με τη βοήθεια των ίδιων των μελών των Floyd, καθώς ένιωθαν ενοχές για τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε ο Syd. Το 1996, ο εκλιπών Richard Wright θα πει σε συνέντευξη του στο δημοσιογράφο Mark Blake : 

"Ο Dave και ο Roger βοήθησαν τον Syd στο πρώτο (The Madcap Laughs) και ο Dave και εγώ στο δεύτερο. Αλλά μέχρι τότε απλώς προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε τον Syd, με όποιον τρόπο μπορούσαμε, αντί να ανησυχούμε για τον καλύτερο ήχο της κιθάρας πχ. Ξέχασε το! Απλώς πήγαινε στο στούντιο και προσπαθούσα να τον κάνω να τραγουδήσει. Ωστόσο, νομίζω ότι και τα δύο άλμπουμ του Syd είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας μας."

Η σημαδιακή ημέρα ήταν η 5η Ιουνίου 1975. Αφενός παντρευόταν ο David Gilmour την εκλεκτή της καρδιάς του, αφετέρου το γκρουπ ολοκλήρωνε τα sessions του Shine on you Crazy Diamond, τραγουδιού αφιερωμένου στον Syd Barrett. Εκείνη τη στιγμή ο Barrett εισερχόταν στο studio.

Ήταν αγνώριστος. Υπέρβαρος. Στην αρχή τον περάσανε για υπάλληλο της δισκογραφικής εταιρείας. Ο Storm Thorgerson γραφίστας και συνεργάτης του γκρουπ ήταν εκεί. Σύμφωνα με τη βιογραφία του γκρουπ, θα θυμηθεί πως 3 άτομα άρχισαν να κλαίνε, ο Barrett κάθισε και μίλησε λίγο μαζί τους, αλλά ήταν κυριολεκτικά "αλλού". Θα δικαιολογηθεί για το βάρος του λέγοντας ότι είχε μεγάλο ψυγείο και έτρωγε πολύ χοιρινό κρέας. Το συγκρότημα του έβαλε να ακούσει το ολοκληρωμένο Shine on you Crazy Diamond. Δεν κατάλαβε ότι αφορούσε αυτόν. Αφού τους είπε ότι δεν του άρεσε ιδιαίτερα, σηκώθηκε και έφυγε. 

Από τότε μέχρι τον θάνατο του, ο μόνος που τον ξαναείδε ήταν ο Ρότζερ Γουότερς. Συναντήθηκαν σε ένα Harrods όπου ο Barrett συνήθιζε να αγοράζει γλυκά. Δε μίλησαν και σύμφωνα με τον Waters, ο Syd ήθελε άρον άρον να απομακρυνθεί.

Lyrics : 
Remember when you were young, you shone like the sun.
Shine on you crazy diamond.

Now there's a look in your eyes, like black holes in the sky.
Shine on you crazy diamond.

You were caught on the crossfire of childhood and stardom,
Blown on the steel breeze.
Come on you target for faraway laughter,
Come on you stranger, you legend, you martyr, and shine!

You reached for the secret too soon, you cried for the moon.
Shine on you crazy diamond.

Threatened by shadows at night, and exposed in the light.
Shine on you crazy diamond.

Well you wore out your welcome with random precision,
Rode on the steel breeze.
Come on you raver, you seer of visions,
Come on you painter, you piper, you prisoner, and shine!

Ο Syd Barrett έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουλίου του 2006. Ήταν 60 ετών.

Tags