Η μουσική για μένα είναι και  θα παραμένει η καθημερινή μου μόνιμη και αξεπέραστη απόλαυση

«Χωρις μουσική η ζωή  θα ήταν ένα λαθος»… είχε πει ο Νίτσε. Ενας άνθρωπος ιδιοφυής αλλά και κυνικός. Ωστοσο λάτρευε τη μουσική και είχε αναφερθεί στο μεγαλείο της στο βιβλίο του «Το Λυκόφως των ειδώλων». Πίστευε πως «η μουσική έχει τη δύναμη να εξυψώνει το ανθρώπινο πνεύμα». Κι ετσι ακριβώς είναι! 

Εγώ προσωπικά μεγάλωσα μέσα σε μουσικόφιλο περιβάλλον. Κι αυτό νομιζω κάνει τη διαφορά για το πως μας εκφράζει η μουσική στην πορεία της ζωης μας. Ο πατέρας μου θυμάμαι από τότε που ήμουν μικρό παιδι, πως άκουγε κλασική μουσικη…  έπαιζε κιθάρα και νεότερος βιολί.  Η αδελφη μου σπούδασε για 10 ή παραπανω χρονια πιάνο  κι εγώ αργότερα στην εφηβεία μου κλασική κιθάρα για λίγα χρόνια.
Ωστοσο ο πατέρας μου ως καλλιτέχνης όχι μόνο στον τομέα της εσωτερικής διακόσμησης, με την οποία ασχολήθηκε επαγγελματικά, εξέφραζε την αγάπη του και το ταλέντο του και σε κάθε άλλο καλλιτεχνικό, εικαστικό, λογοτεχνικό και πολιτιστικό τομέα.  Στην ποίηση, στην ζωγραφική και στη μουσική γενικότερα.

Η μουσική  των 60s με ευαισθητοποιεί ακόμα… γιατί τα παιδικά μου βιώματα συνδέθηκαν με τα μουσικά ακούσματα εκεινης της εποχής μέσα απ τις επιλογές του πατέρα μου που ακουγα στο σπίτι απ το ραδιόφωνο και από δίσκους  βινυλίου. Έμαθα ν αγαπώ την γαλλική την ιταλική και την ποιοτική ελληνική μουσικη… και λάτρεψα αμεσως τους Beatles όταν τους πρωτοάκουσα στο σπίτι μας  απ τους πρωτους δισκους που αγόραζε ο πατέρα μου… 

Video Url

Τα ακούσματα μου αλλαξαν στην 10ετια των 70s αφού ως έφηβη τότε επηρεάστηκα από καινουργιους ηχους και ρυθμούς  και λάτρεψα περισσοτερο τη ροκ μουσικη. 

Τα ακούσματα μου  αλλαξαν και πάλι στην 10ετια των 80s όπου εκεινη «η αλλη» μουσική με τον ιδιαιτερο χαρακτήρα ήρθε να με καθηλώσει. Η  new wave,  alternative rock, indie pop, post punk κλπ… Και η κάθε επόμενη δεκαετία, έφερνε μπροστά  καινούργιους μουσικούς καλλιτέχνες που με ενέπνεαν να τους ακούω και να παρακολουθώ την μουσική τους εξέλιξη και πορεία. Παραλληλα όμως με ολα τα νέα ακούσματα, ένιωθα πάντα  πλήρης με τις μουσικες μου καταβολές γενικότερα. 

Video Url

 

Δεν βάζω ταμπέλες στα είδη μουσικής. Το κάθε είδος έχει να σου προσφέρει κάτι διαφορετικό, αρκει να υπαρχει πίσω του σημαντικό υπόβαθρο και καλλιτεχνικό ταλέντο. Ιδιαιτερα  όταν ο καλλιτέχνης είναι ιδιοφυΐα στο χώρο του και αποτελεί φαινόμενο ! Έχει αποδειχθεί αυτό σε κάθε δεκαετία με τους ιδιοφυείς τραγουδιστές και τραγουδοποιούς κάθε ειδους μουσικής που περασαν και σφράγισαν με τη διαχρονικότητα τους ολες τις επομενες δεκαετίες. 

Εγώ μεγάλωσα με τη rock και λάτρεψα αρχικά πάνω απ ολα τα είδη,  τη rock, ωστόσο όσο ωρίμαζα, τοσο περισσότερο εκτιμούσα τα διάφορα  είδη μουσικης, όπως τη Jazz, blues, την soul, την καλή pop, την country και πολλά άλλα είδη. 

Γι αυτό με στεναχωρεί ν ακούω πως πολυς κοσμος σήμερα απομακρύνεται από τη μουσική και ασχολείται περισσοτερο με πιο πεζά θέματα της καθημερινότητας. Η μουσική για μένα είναι και  θα παραμένει η καθημερινή μου μόνιμη και αξεπέραστη απόλαυση. 

Καλη Μεγαλη Εβδομάδα, 

Μαρία Μενδρινού