Simon & Garfunkel : Αυτό είναι το τραγούδι που παραλίγο να διαλύσει το ντουέτο

Richard Cory-Simon and Garfunkel

Η ταραχώδης δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ύμνους τους

Κατά τη δεκαετία του 60, οι Simon & Garfunkel έδειχναν στην επιφάνεια ως ένα από τα πιο συμπαγή και δεμένα μουσικά σύνολα. Η πραγματικότητα υπήρξε πολύ διαφορετική στη συνέχεια, με τα δύο μέλη να ανταλλάσσουν συχνά κατηγορίες για προδοσία και ανεντιμότητα. Πέρα από όλα τα άλλα θέματα που αντιμετώπιζαν, σημαντικό ρόλο στις διαμάχες τους έπαιξε ένα τραγούδι που παραλίγο να τους διαλύσει ως ντουέτο, από πολύ νωρίς. 

Μετά την επιτυχία του "The Sound of Silence", οι Simon & Garfunkel κυριάρχησαν στη folk rock σκηνή και με άλλα τραγούδια, όπως το σπουδαίο "Scarborough Fair". Ήταν όμως η δημιουργία του θρυλικού "Bridge over troubled water" που παραλίγο να τους κόψει στα δύο. O Paul Simon ήθελε να ενσωματώσει και άλλες επιρροές στη μουσική του ντουέτου, ενώ επίσης ήθελε να προβεί στη συγγραφή πιο πολιτικοποιημένων στίχων. Ο Art Garfunkel διαφώνησε κάθετα, με τη διαφωνία του να γίνεται έκδηλη σε τραγούδια όπως το "Cuba Si, Nixon No". Όλα αυτά κατά τη διαδικασία συγγραφής και ηχογράφησης του πανέμορφου "Bridge over troubled water", που μέσα στην τελειότητα του, έμελλε να είναι από τα τελευταίους ύμνους που ηχογράφησαν οι δύο μουσικοί μαζί. Μιλώντας για το τραγούδι, ο Paul Simon έχει πει:

"Δεν έχω ιδέα από πού προήλθε. Ήρθε εντελώς ξαφνικά. Ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην καριέρα μου ως τραγουδοποιός. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα, πως είναι πολύ καλύτερο από ό,τι γράφω συνήθως"

Όταν το απέδωσε ζωντανά για τελευταία φορά, το 2018, ο Paul Simon είπε στο κοινό πως πρόκειται να ανακτήσει το "χαμένο παιδί" του.

Το "Bridge over troubled water" ήταν από τα λίγα τραγούδια των Simon & Garfunkel με ταυτόχρονη επιτυχία στα αμερικανικά και βρετανικά charts. Ήταν #1 στις ΗΠΑ για έξι εβδομάδες και #1 στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρεις.