Όπως συμβαίνει σε όλες τις μορφές της τέχνης, έτσι και στην μουσική οι νεότεροι σε ηλικία δεν παύουν να αναζητούν ιδέες και σχεδόν να αντιγράφουν ηχογραφήσεις από το παρελθόν.

 

Όμως αν παρακολουθήσουμε την πορεία όλων των μεγάλων ονομάτων της μουσικής θα διαπιστώσουμε ότι  όλοι έχουν χρησιμοποιήσει σε τραγούδια τους στοιχεία από την μουσική ιστορία.

 

Δεν είναι απαραίτητα αντιγραφή αυτό που κάνουν οι σύγχρονοι μουσικοί, απλά κι αυτοί όπως όλοι μας ακούνε παλαιότερες ηχογραφήσεις έχουν τις προτιμήσεις τους όπως όλοι μας και μοιραία περνάνε αυτά τα ακούσματα στις συνθέσεις τους.

 

Το Uptown Funk του Mark Ronson με τον Bruno Mars είναι η μεγάλη επιτυχία της εποχής μας και θυμίζει αρκετά τραγούδια από το παρελθόν.

 

 

 

Rick James, Curtis Mayfield, James Brown, Michael Jackson, αρκετός Prince και το συγκρότημα των Time υπάρχουν σε δόσεις στην μεγαλύτερη επιτυχία της νέας χρονιάς.

 

 

 

Οι Fall Out Boy που πρόσφατα δήλωσαν ότι το ροκ είναι ζωντανό και ότι δεν έχουν δίκιο αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο, ανέβηκαν για 3η φορά στο Νο 1 των άλμπουμ στην Αμερική, αλλά στην μεγάλη επιτυχία τους Centuries

 

 

 

Χρησιμοποιούν την εγγυημένη συνταγή επιτυχίας με το Tom's Diner της Suzanne Vega

 

 

 

Δεν ξέρω πόσο τρελό είναι, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ομοιότητες και με το Πονάει η αγάπη της Σαλίνας

 

 

Πρόσφατα ο Tom Petty χαρακτήρισε ' ατύχημα' την ομοιότητα του I Won't Back Down με την μεγάλη επιτυχία του Sam Smith Stay With Me

 

 

Από αυτό το ατύχημα όμως αυτός και ο Jeff Lynne θα εισπράξουν αρκετά χρήματα

 

 

Η μεγάλη επιτυχία της Meghan Trainor All About The Bass έχει αρκετές ομοιότητες με τραγούδια που ανήκουν στο γυναικείο κίνημα συγκροτημάτων της δεκαετίας του '60..

 

 

Αρκετές οι ομοιότητες με το Contact των Phish από το 1989 και μάλλον θα τα βρήκανε εκτός δικαστηρίων

 

 

 

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, αλλά θα κλείσω το θέμα με τον Bruno Mars που είναι προφανώς φίλος της μουσικής των Police. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι γραμμένη σε ύφος των Police.

 

 

Κώστας Ζουγρής